Αγορά στρώματος: Ορολογία & βασικό λεξιλόγιο για τα χαρακτηριστικά του

Όσοι ψάχνουν να αγοράσουν ένα καλό στρώμα, μπορεί να έρθουν αντιμέτωποι με μια άγνωστη γι’ αυτούς ορολογία. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο έχουμε αναπτύξει παρακάτω ένα ολοκληρωμένο γλωσσάρι, για να μεταφράσουμε την κοινή ορολογία της βιομηχανίας που σχετίζεται με την κατασκευή των στρωμάτων.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να κατανοήσουμε τους όρους κατασκευής των στρωμάτων και κατ’ επέκταση, να είμαστε πιο ενημερωμένοι όταν έρχεται η ώρα για την έρευνα αγοράς.

Ξεκινάμε…

Βάση: Το παχύ κάτω στρώμα ενός στρώματος. Γνωστό και ως «πυρήνας στήριξης», το βασικό στρώμα είναι συνήθως κατασκευασμένο από μεταλλικά ελατήρια, πυκνό πολυαφρό, λατέξ  ή ρυθμιζόμενους θαλάμους αέρα. Αυτό το συστατικό στρώματος παρέχει υποστήριξη και ανθεκτικότητα ενώ αποτρέπει την υπερβολική βύθιση.

Comfort Layer: Το ανώτερο στρώμα του στρώματος. Η σύνθεση του στρώματος άνεσης έχει το μεγαλύτερο αντίκτυπο στη συνολική αίσθηση αφού κοιμάστε πάνω του απευθείας. Τα περισσότερα μοντέλα χρησιμοποιούν μαλακότερα υλικά για αντικραδασμική προστασία και περίγραμμα. Εάν ένα στρώμα έχει περισσότερα από ένα επίπεδα άνεσης, οι κατασκευαστές μπορούν να αναφέρουν τα στρώματα ως σύστημα άνεσης. Τα συνήθη υλικά περιλαμβάνουν αφρό μνήμης, πολυαφρό, λάτεξ, μαλλί και ίνες.

Κάλυμμα: Το εξωτερικό στρώμα υφάσματος ενός στρώματος. Τα περισσότερα καλύμματα είναι ενσωματωμένα και δεν αφαιρούνται. Σε πολλές περιπτώσεις, η πρόσθετη επένδυση ραμμένη προσθέτει απορρόφηση κραδασμών.

Πυκνότητα: Ένα μέτρο μάζας ανά όγκο. Για τα στρώματα τα πυκνότερα υλικά είναι συνήθως πιο στιβαρά και πιο ανθεκτικά.

Ανθεκτικότητα: Πόσο καλά αντέχει ένα στρώμα στη φθορά. Τα περισσότερα στρώματα έχουν μέση διάρκεια ζωής μεταξύ 7 και 10 ετών. Οι παράγοντες που επηρεάζουν την ανθεκτικότητα περιλαμβάνουν τον τύπο του στρώματος, την ποιότητα του υλικού, την ποιότητα κατασκευής, το βάρος του σώματος και τη φροντίδα του στρώματος.

Στρώμα μόνωσης: Ένα στρώμα σε επίπεδα εσωτερικής επένδυσης που λειτουργεί ως φράγμα μεταξύ του συστήματος άνεσης και του πυρήνα στήριξης. Το μονωτικό στρώμα εμποδίζει την επιφάνεια του ύπνου να βυθιστεί στο σύστημα ελατηρίου και μπορεί επίσης να τροποποιήσει την αίσθηση.

Πυρήνας στρώματος: Ένας άλλος όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τη βάση ή το στρώμα στήριξης ενός στρώματος. Ο πυρήνας του στρώματος δημιουργεί μια στιβαρή, ανθεκτική βάση και παρέχει υποστήριξη στα στρώματα άνεσης. Μπορεί να περιέχει ελατήρια, πολυαφρό, λάτεξ ή θαλάμους αέρα.

Φυσικές ίνες:  Φυσικές ίνες μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο κάλυμμα του στρώματος ή ως μέρος ενός στρώματος. Το βαμβάκι και το μαλλί είναι από τις πιο κοινές φυσικές ίνες που χρησιμοποιούνται σε στρώματα.

Pillow-Top: Ένα στρώμα κορυφαίας άνεσης που προσθέτει επιπλέον βελούδινη επιφάνεια στον ύπνο σας. Συνήθως είναι κατασκευασμένο από ίνες ή αφρό, είναι ραμμένο στην κορυφή του στρώματος και κάθεται πάνω από το υπόλοιπο σύστημα άνεσης.

Ζώνη υποστήριξης: Ένα χαρακτηριστικό σχεδιασμού στο οποίο η σταθερότητα της επιφάνειας ύπνου ποικίλλει για να παρέχει στοχευμένη υποστήριξη και απορρόφηση κραδασμών. Αυτό συνήθως προάγει την καλή στάση του σώματος και ανακουφίζει τα σημεία πίεσης.

Αναπνοή: Πόσο καλά ρέει ο αέρας μέσα από ένα υλικό. Τα αναπνεύσιμα εξαρτήματα του στρώματος διατηρούν γενικά την επιφάνεια του ύπνου πιο δροσερή.

Συμμόρφωση: Πόσο ένα στρώμα διαμορφώνεται στο σχήμα του σώματός σας. Η διαμόρφωση επηρεάζει την ανακούφιση από την πίεση και την άνεση.

Υποστήριξη Βαθιάς Συμπίεσης: Η ικανότητα στήριξης τμημάτων του σώματος που τείνουν να βυθίζονται πιο βαθιά στην επιφάνεια του ύπνου, όπως τα ισχία. Η υποστήριξη βαθιάς συμπίεσης είναι σημαντική για την προώθηση της σωστής ευθυγράμμισης της σπονδυλικής στήλης.

Σφριγηλότητα: Πόσο σκληρό ή μαλακό είναι ένα στρώμα. Η σταθερότητα του στρώματος σχετίζεται στενά με την άνεση. Οι μάρκες στρώματος ενδέχεται να χρησιμοποιούν διαφορετικούς όρους για να περιγράψουν τη στιβαρότητα των στρωμάτων τους. Χρησιμοποιούμε κλίμακα 1 έως 10 για να σας βοηθήσουμε να κάνετε άμεσες συγκρίσεις μεταξύ μοντέλων και κατασκευαστών.

Ελαστικότητα σημείου: Ο βαθμός στον οποίο ένα υλικό συμπιέζεται σε μια θέση χωρίς να επηρεάζει άλλες περιοχές. Ένα υλικό με υψηλή ελαστικότητα σε σημείο, όπως ο αφρός μνήμης, επιτρέπει μεγαλύτερο περίγραμμα με συμπίεση απευθείας υπό πίεση. Υλικά με ελαστικότητα χαμηλού σημείου, όπως το λατέξ, απλώνουν τη δύναμη σε μια ευρύτερη περιοχή για περισσότερη πλωτή αίσθηση.

Αποκριτικότητα: Υλικά υψηλής απόκρισης, όπως τα ελατήρια, επιστρέφουν στο αρχικό τους σχήμα γρήγορα όταν αφαιρείται το βάρος, καθιστώντας τα πιο έντονα και πιο εύκολα να προχωρήσουν.

Ελατήρια Bonnell: Ελατήρια σε σχήμα κλεψύδρας που συνδέονται μεταξύ τους με ελικοειδή σύρματα. Τα πηνία Bonnel είναι φθηνά και λιγότερο αποκρίσιμα.

Pocket ή Ανεξάρτητα Ελατήρια: Ελατήρια που τυλίγονται ξεχωριστά σε υφασμάτινες θήκες και μπορούν να κινούνται ανεξάρτητα, επιτρέποντας καλύτερο περίγραμμα και ελάχιστη μεταφορά κίνησης. Αυτά τα ελατήρια είναι κοινά σε υβριδικά στρώματα.

Υβριδικό στρώμα: Ένα στρώμα κατασκευασμένο με πυρήνα στήριξης από ελατήρια και σημαντικό σύστημα άνεσης από αφρό ή λάτεξ. Ένα υβριδικό στρώμα στοχεύει να συνδυάσει τις καλύτερες ιδιότητες των στρώσεων innerspring και all-foam, ενώ ελαχιστοποιεί τα αρνητικά τους.

Στρώμα Innerspring: Ένα στυλ στρώματος με πυρήνα πηνίου, υφασμάτινο κάλυμμα και ελάχιστο έως καθόλου υλικό απορρόφησης. Οι περισσότερες εταιρείες στρώματος σταμάτησαν σταδιακά την παραγωγή αυτού του παλαιότερου στυλ στρώματος λόγω έλλειψης ζήτησης. Ωστόσο, ορισμένα μοντέλα φιλικά προς τον προϋπολογισμό είναι ακόμα διαθέσιμα.