Ακάρεα στο στρώμα: πώς εμφανίζονται, τι προκαλούν και 7 τρόποι για να απαλλαγείτε!

Τα ακάρεα είναι μικροσκοπικοί οργανισμοί (αόρατοι με γυμνό μάτι) που ζουν σε όλα τα σπίτια. Οι μεγαλύτερες συγκεντρώσεις τους βρίσκονται στα στρώματα, στα μαξιλάρια, στους καναπέδες, στα χαλιά, στις κουρτίνες, στις ταπετσαρίες και στα χνουδωτά παιχνίδια! Τα συχνότερα συμπτώματα που προκαλούνται από την παρουσία τους είναι: μπουκωμένη μύτη, φτάρνισμα, καταρροή και φαγούρα στη μύτη και στα μάτια, ιδίως κατά το πρωινό ξύπνημα.

 

Πώς αναπτύσσονται
Συνήθως περιέχονται 100 με 500 ακάρεα ανά γραμμάριο σκόνης αλλά ορισμένες φορές μπορεί να φτάσουν και τα 20.000/gr. Ζουν περίπου 30 μέρες και τα θηλυκά γεννούν 25 με 30 νέα ακάρεα στη διάρκεια της ζωής τους. Η παρουσία τους δεν έχει σχέση με το πόσο καθαρό είναι ένα σπίτι, αλλά με τις ιδιαίτερες συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας που επικρατούν στο περιβάλλον του σπιτιού.

Τα ακάρεα τρέφονται από τα νεκρά κύτταρα της επιδερμίδας και τις τρίχες που φυσιολογικά πέφτουν από τον άνθρωπο, άρα ζουν και αναπτύσσονται μόνο κοντά σε ανθρώπους. Δεν δαγκώνουν και δεν είναι βλαβερά, εκτός από την κατηγορία των ανθρώπων που είναι αλλεργικοί σε αυτά. Για την επιβίωση και την αναπαραγωγή τους είναι απαραίτητη η τροφή αλλά και οι κατάλληλες συνθήκες σχετικής υγρασίας και θερμοκρασίας.

Οι ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξη και πολλαπλασιασμό τους είναι σχετική υγρασία 75% και θερμοκρασία 25-30o C. Οι μεγαλύτερες συγκεντρώσεις τους βρίσκονται στα στρώματα, στα μαξιλάρια, στους καναπέδες, στα χαλιά, στις κουρτίνες, στις ταπετσαρίες και στα χνουδωτά παιχνίδια.

Ακάρεα στο στρώμα: πώς εμφανίζονται, τι προκαλούν και 7 τρόποι για να απαλλαγείτε!


Πώς μπορείτε να τα καταπολεμήσετε

Είναι εφικτή η καταπολέμησή των ακάρεων στο στρώμα; Ναι, με τους παρακάτω τρόπους:

  1. Αντικατάσταση στρώματος κάθε 6-8 χρόνια
  2. Συχνός και καλός αερισμός στο στρώμα. Άφησε κάθε πρωί το παράθυρο ανοιχτό στην κρεβατοκάμαρα για μισή ώρα και αέρισε το στρώμα. Το ηλιακό φως και ο φρέσκος αέρας δρουν σαν φυσικά απολυμαντικά
  3. Κατάλληλα ποσοστά υγρασίας (περίπου στο 50%) στον χώρο. Το κλίμα δεν πρέπει να είναι ούτε πολύ υγρό, αλλά ούτε και πολύ ξηρό
  4. Τακτικό πλύσιμο σεντονιών, με καλό στέγνωμα
  5. Χρησιμοποιήστε ένα φυσικό απολυμαντικό για να ψεκάσετε σε πολύ μικρές ποσότητες το στρώμα. Τοποθετούμε μέσα σε ένα μπουκαλάκι μισό φλιτζάνι οινόπνευμα καθαρό, μισό φλιτζάνι αποσταγμένο νερό και 2-3 σταγόνες από αιθέρια έλαια (λεβάντα). Τα ακάρεα αποφεύγουν τα σημεία που υπάρχουν έντονες μυρωδιές. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία κάθε 2 μήνες.
  6. Ποιοτικά αδιάβροχα αφαιρούμενα καλύμματα (τα οποία να πλένουμε συχνά)
  7. Χρησιμοποιήστε ηλεκτρική σκούπα, με την προϋπόθεση να είναι πολύ καθαρή και να την καλύψουμε σαν φίλτρο με ένα καθαρό πανί