Ποιες είναι οι ανάγκες ύπνου ενός βρέφους;

Τα νεογέννητα δεν έχουν ακόμη την αίσθηση της ημέρας και της νύχτας. Κοιμούνται όλο το εικοσιτετράωρο και επειδή τα μικροσκοπικά στομαχάκια τους δεν έχουν αρκετό μητρικό γάλα ή φόρμουλα για να τα κρατήσουν ικανοποιημένα για μεγάλο χρονικό διάστημα, ξυπνούν συχνά για φαγητό – ανεξάρτητα από την ώρα της ημέρας ή της νύχτας.

Γι’ αυτό και οι ανάγκες ύπνου για τα μωρά ποικίλλουν ανάλογα με την ηλικία τους και το στάδιο ανάπτυξης στο οποίο βρίσκονται. Τα νεογέννητα κοιμούνται πολλές φορές. Αλλά ο ύπνος τους είναι σε πολύ μικρά τμήματα. Καθώς μεγαλώνει ένα μωρό, οι κύκλοι ύπνου μειώνονται αργά. Αλλά η διάρκεια του νυχτερινού ύπνου αυξάνεται. Γενικά, τα νεογνά κοιμούνται περίπου 8 έως 9 ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας και περίπου 8 ώρες τη νύχτα. Αλλά μπορεί να μην κοιμούνται περισσότερο από 1 έως 2 ώρες σε κάθε κύκλο.

Τα περισσότερα μωρά δεν αρχίζουν να κοιμούνται όλη τη νύχτα (6 έως 8 ώρες) χωρίς να ξυπνήσουν έως ότου είναι περίπου 3 μηνών ή μέχρι να ζυγίσουν 12 έως 13 κιλά. Περίπου τα δύο τρίτα των μωρών είναι σε θέση να κοιμούνται όλη τη νύχτα σε τακτική βάση έως την ηλικία των 6 μηνών. Τα μωρά έχουν επίσης διαφορετικούς κύκλους ύπνου από τους ενήλικες. Τα μωρά περνούν πολύ λιγότερο χρόνο στον ύπνο ταχείας κίνησης των ματιών (REM) που είναι ο ύπνος στον χρόνο των ονείρων.

Ποια είναι τα σημάδια των προβλημάτων ύπνου των βρεφών;

Πολλές φορές ένα μωρό, που έχει αρχίσει να κοιμάται τακτικά όλη τη νύχτα, ξυπνά ξανά σε τακτά διαστήματα. Αυτό συμβαίνει συχνά σε ηλικία περίπου 6 μηνών και είναι ένα φυσιολογικό μέρος της ανάπτυξης που ονομάζεται άγχος χωρισμού. Τα μωρά μπορεί επίσης να αρχίσουν να έχουν πρόβλημα να κοιμηθούν λόγω του άγχους του αποχωρισμού από τον γονέα ή επειδή έχουν υπερδιέγερση.

Τα πιο συχνά φαινόμενα που συναντάμε στα μωρά, όταν έχουν αυτά τα νυχτερινά ξυπνήματα ή προβλήματα με τον ύπνο μπορεί να περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

  • Ξύπνημα και κλάμα μία ή περισσότερες φορές τη νύχτα
  • Κλάμα όταν φύγετε από το δωμάτιο
  • Αρνούνται να κοιμηθούν χωρίς γονέα κοντά

Τα προβλήματα ύπνου μπορεί επίσης να εμφανιστούν, όταν το μωρό είναι άρρωστο. Συζητήστε με τον παιδίατρο, εάν το μωρό σας αρχίσει να δυσκολεύεται να κοιμηθεί, ειδικά εάν αυτό είναι ένα νέο μοτίβο.

Πόσες ώρες θα πρέπει να κοιμάται το νεογέννητό μου;

Τα νεογέννητα πρέπει να κοιμούνται 14-17 ώρες για μια περίοδο 24 ωρών, λέει το Εθνικό Ίδρυμα ύπνου. Μερικά νεογέννητα μπορεί να κοιμούνται έως και 18-19 ώρες την ημέρα.

Τα νεογέννητα ξυπνούν κάθε δύο ώρες για φαγητό. Τα μωρά που θηλάζουν τρέφονται συχνά, περίπου κάθε 2-3 ώρες. Τα μωρά που τρέφονται με μπιμπερό τείνουν να τρέφονται λιγότερο συχνά, περίπου κάθε 3-4 ώρες. Ξυπνάτε το μωρό σας κάθε 3-4 ώρες για να το ταΐσετε έως ότου εμφανίσει καλή αύξηση βάρους, κάτι που συνήθως συμβαίνει τις πρώτες δύο εβδομάδες. Μετά από αυτό, είναι εντάξει να αφήσετε το μωρό σας να κοιμηθεί για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα τη νύχτα.

Οι πρώτοι μήνες της ζωής ενός μωρού μπορεί να είναι οι δυσκολότεροι για τους γονείς, οι οποίοι μπορεί να σηκωθούν πολλές φορές τη νύχτα για να φροντίσουν το μωρό. Κάθε μωρό έχει διαφορετικό τρόπο ύπνου. Μερικά αρχίζουν να κοιμούνται “όλη τη νύχτα” (δηλαδή για 5-6 ώρες κάθε φορά) από τους 2-3 πρώτους μήνες, αλλά κάποια άλλα δεν το κάνουν.

Πώς πρέπει να κοιμούνται τα μωρά;

Κατά τις πρώτες εβδομάδες της ζωής ενός μωρού, ορισμένοι γονείς επιλέγουν να το έχουν μαζί τους στο δωμάτιο. Η κοινή χρήση δωματίου είναι όταν τοποθετείτε την κούνια του μωρού σας, το λίκνο ή την καλαθούνα στο δικό σας υπνοδωμάτιο αντί σε ξεχωριστό υπνοδωμάτιο. Αυτό κρατά το μωρό σε κοντινή απόσταση και βοηθά στη σίτιση, την ανακούφιση και την παρακολούθηση τη νύχτα.

Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (AAP) συνιστά κοινή χρήση δωματίου όχι όμως κοινή χρήση κρεβατιού. Ενώ η κοινή χρήση δωματίου είναι ασφαλής, το να βάζετε το βρέφος σας να κοιμάται μαζί σας κρύβει κινδύνους. Η κατανομή του κρεβατιού αυξάνει τον κίνδυνο SIDS (σύνδρομο ξαφνικού βρεφικού θανάτου) και άλλων θανάτων που σχετίζονται με τον ύπνο.

Ακολουθήστε αυτές τις προτάσεις για ένα ασφαλές περιβάλλον ύπνου για το μικρό σας:

  • Τοποθετείτε πάντα το μωρό σας ανάσκελα για ύπνο, όχι μπρούμυτα ή στο πλάι. Το ποσοστό των SIDS έχει μειωθεί από τότε που ο AAP εισήγαγε αυτή τη σύσταση το 1992.
  • Μην βάζετε τίποτα άλλο μέσα στην κούνια του μωρού. Κρατήστε τα βελούδινα παιχνίδια, τα μαξιλάρια, τις κουβέρτες, τα αδιάβροχα σεντόνια και τα παπλώματα μακριά από τον χώρο ύπνου του μωρού σας.
  • Αποφύγετε την υπερθέρμανση. Ντύστε το βρέφος σας ανάλογα με τη θερμοκρασία δωματίου για να μην ζεσταθεί υπερβολικά. Προσέξτε για σημάδια υπερθέρμανσης, όπως εφίδρωση ή αίσθημα ζέστης στην αφή.
  • Κρατήστε το μωρό σας μακριά από καπνιστές. Ο παθητικός καπνός αυξάνει τον κίνδυνο SIDS.
  • Βάλτε το μωρό σας στον ύπνο με μια πιπίλα. Αλλά αν το μωρό σας απορρίψει την πιπίλα, μην το πιέσετε. Εάν η πιπίλα πέσει κατά τη διάρκεια του ύπνου, δεν χρειάζεται να την αντικαταστήσετε. Εάν θηλάζετε, περιμένετε έως ότου ο θηλασμός είναι σταθερός.
  • Επενδύστε στο κατάλληλο βρεφικό στρώμα που μπορεί να προσφέρει την ιδανική αίσθηση για το ευαίσθητο σώμα και τις ιδιαίτερες ανάγκες του μωρού σας.

Οι γενικές συμβουλές

ü  Τα νεογέννητα ακολουθούν το δικό τους πρόγραμμα. Τις επόμενες δύο εβδομάδες έως μερικούς μήνες εσείς και το μωρό σας θα αρχίσετε να συνηθίζετε.

ü  Μπορεί να χρειαστούν μερικές εβδομάδες για να μάθει ο εγκέφαλος του μωρού σας τη διαφορά μεταξύ νύχτας και ημέρας. Δυστυχώς, δεν υπάρχουν κόλπα για να επιταχυνθεί αυτό, αλλά βοηθά η διατήρηση της ησυχίας και της ηρεμίας κατά τη διάρκεια της σίτισης και της αλλαγής της πάνας. Προσπαθήστε να διατηρήσετε τα φώτα χαμηλά και αντισταθείτε στην επιθυμία να παίξετε ή να μιλήσετε με το μωρό σας. Αυτό θα στείλει το μήνυμα ότι η νύχτα είναι για ύπνο. Εάν είναι δυνατόν, αφήστε το μωρό σας να αποκοιμηθεί στην κούνια του τη νύχτα και όχι στην αγκαλιά σας, ώστε το μικρό σας να μάθει ότι είναι το κατάλληλο μέρος για ύπνο.

ü  Μην προσπαθήσετε να κρατήσετε το μωρό σας ξύπνιο όλη την ημέρα με την ελπίδα ότι θα κοιμηθεί καλύτερα τη νύχτα. Τα υπερβολικά κουρασμένα βρέφη συχνά έχουν μεγαλύτερο πρόβλημα να κοιμούνται τη νύχτα από εκείνα που είχαν αρκετό ύπνο κατά τη διάρκεια της ημέρας.

ü  Εάν το νεογέννητό σας είναι ιδιαίτερα ανήσυχο, βοηθά να το αγκαλιάζετε και να τραγουδάτε καθώς το μωρό σας χαλαρώνει. Το «φάσκιωμα» (τυλίγοντας το μωρό σε μια ελαφριά κουβέρτα) μπορεί επίσης να καταπραΰνει ένα μωρό που κλαίει. Για τους πρώτους μήνες της ζωής του μωρού σας, η «χαλάρωση» σίγουρα δεν αποτελεί πρόβλημα. Στην πραγματικότητα, τα νεογέννητα που έχουν μεγάλη επαφή σώμα με σώμα με τους γονείς τους  κατά τη διάρκεια της ημέρας τείνουν να έχουν λιγότερους κολικούς και αναστάτωση.

 

 

*Τις επιστημονικές πληροφορίες του άρθρου έχει επιμεληθεί η Elana Pearl Ben-Joseph, MD για το Kids Health for Nemours, επίσημο portal ενημέρωσης σε θέματα υγείας για βρέφη, παιδιά και εφήβους από το 1995.