“Από εδώ και πέρα θα κοιμάμαι νωρίς…” Μια υπόσχεση που έδωσαν πολλοί, αλλά δεν τήρησε κανένας! Εμείς θα σας πείσουμε πώς!

Η νέα χρονιά ξεκινάει συνήθως με νέες και μεγαλεπίβολες αποφάσεις, με νέους φιλόδοξους στόχους για τις επόμενες 365 ημέρες. Ίσως να θέλετε να χάσετε μερικά κιλά, να ξεκινήσετε ένα καινούριο χόμπι, να πάρετε πτυχίο, να πάρετε κατοικίδιο, να αλλάξετε ζωή!

Λοιπόν, όλα αυτά είναι πιο πιθανά από το να αλλάξετε συνήθειες στον ύπνο. Έτσι, στη δήλωση «Από εδώ και πέρα θα κοιμάμαι νωρίς», θα μπορούσαμε απλά να θέσουμε το ρητορικό ερώτημα «Ποιον κοροϊδεύω;» και η συζήτηση να τελειώσει εκεί. Αλλά επειδή η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία κι επειδή ένα-δυο πράγματα παραπάνω τα γνωρίζουμε ως ειδικοί του ύπνου, θα επιχειρήσουμε σήμερα να εξερευνήσουμε την υπόσχεση για καλύτερο ύπνο το 2023.

Γιατί (θέλουμε να) κοιμόμαστε αργά;

Δεν υπάρχει ένας και μόνος λόγος. Η υπερένταση μέσα στην ημέρα και οι κοινωνικές υποχρεώσεις αργά το βράδυ- ακόμη κι αν αυτές τυχαίνουν μόνο το σαββατοκύριακο- είναι από τις βασικές αιτίες κι είναι αρκετές για να διαταράξουν το πρόγραμμα- ποιο πρόγραμμα δηλαδή;- του ύπνου. Ένα από τα μεγαλύτερα λάθη στο ωράριο που αφιερώνουμε για την ξεκούρασή μας είναι πως εύκολα το παραβιάζουμε στις διακοπές και στα ρεπώ μας. Έτσι, το σώμα και ο νους μας σοκαρισμένα από την απότομη αλλαγή, συνήθως δεν προλαβαίνουν να αναπροσαρμοστούν στην καθημερινότητα.

Επιπλέον, δεν ακολουθούμε ένα τελετουργικό προετοιμασίας πριν ξαπλώσουμε στο κρεβάτι μας. Ο οργανισμός μας ανταποκρίνεται καλύτερα στις συνήθειες απ’ ό,τι στις απότομες αλλαγές. Ακόμη και τις πιο κουραστικές μέρες το σώμα έχει ανάγκη από ένα σύντομο χρονικό διάστημα μετάβασης από την κατάσταση εγρήγορσης σε αυτήν της ανάπαυλας.

Τέλος ένας βαθύτερα προσωπικός λόγος μπορεί να είναι η νοσταλγία της πρώτης ανέμελης νιότης μας. Ως φοιτητές και χωρίς επιτακτικές υποχρεώσεις παρά μόνο με αστείρευτη διάθεση και ενέργεια, πολλοί από εμάς συνηθίζαμε να κοιμόμαστε τις «μικρές ώρες», απολαμβάνοντας στο ενδιάμεσο ξέφρενες στιγμές με τους φίλους μας στα νυχτερινά μαγαζιά, ατελείωτες συζητήσεις με την παρέα μας σε κάποιο σαλόνι ή την ησυχία της νύχτας μόνοι μας στο σπίτι- συχνά και την ανατολή του ηλίου.

Με τη λήξη αυτής της πιο ξέγνοιαστης περιόδου στην ενήλικη ζωή μας, η ενέργειά σταδιακά έφθινε ενώ οι ευθύνες μεγάλωσαν. Κι αν καμιά φορά, έστω κι από ανάγκη, κοιμόμαστε πιο αργά, στο νου μας έρχονται οι παλιές καλές μέρες και παρά τα πονεμένα μας βλέφαρα, κρυφογελάμε αναλογιζόμενοι πως απόψε κοιμηθήκαμε «τόσο αργά όσο και στο πανεπιστήμιο». Όσοι από εσάς που διαβάζετε αυτή τη στιγμή το άρθρο, είστε ακόμη φοιτητές, απλά κάντε υπομονή και θα μεγαλώσετε κι εσείς.

Όποιος κι αν είναι ο λόγος που δεν κοιμάστε πριν αλλάξει η μέρα, υπάρχουν λύσεις και τρόποι για να αλλάξετε συνήθειες και να βελτιώσετε την ποιότητα του ύπνου σας. Εμείς σας προτείνουμε τα εξής:

Get fit!

Αν ένας από τους στόχους της φετινής χρονιάς είναι να ξεκινήσετε γυμναστήριο ή ένα άθλημα, τότε σας παροτρύνουμε να το επιχειρήσετε. Η τακτική άσκηση μερικές ώρες πριν τον ύπνο συμβάλλει στη ρύθμιση των επιπέδων ενέργειας και συνεπώς των ωρών που το σώμα μας θα ξεκουράζεται. Ακόμη και το έντονο περπάτημα, ειδικά μία ηλιόλουστη μέρα με μπόλικη βιταμίνη D, βοηθάει στην εύρυθμη λειτουργία του κύκλου ύπνου-αφύπνισης. Αποφύγετε να γυμνάζεστε πολύ αργά το βράδυ, καθώς η αύξηση της κυκλοφορίας του αίματος, προκαλεί υπερένταση και μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερες αϋπνίες.

Wellness!

Περάστε χρόνο με τον εαυτό σας προτού ξαπλώσετε. Σε κάποιους αρέσει το διάβασμα. Κάποιους τους χαλαρώνει να πλένουν τα πιάτα ή να τακτοποιούν το δωμάτιό τους, ενώ σε κάποιοι θέλουν να ακούνε ένα true crime podcast πίνοντας ένα χαλαρωτικό αφέψημα. Όποιος κι αν είναι ο αγαπημένος σας τρόπος να χαλαρώνετε, φυλάξτε τον για το τέλος της ημέρας. Χαμηλώστε τα φώτα και τις εντάσεις εντός του χώρου σας. Θα έχετε αποκοιμηθεί πριν καν το καταλάβετε.

Σταδιακή προσαρμογή

Μην υπερβάλλετε! Θέστε ρεαλιστικούς στόχους. Μην περιμένετε πως από τη μια μέρα στην άλλη ή μάλλον από τη μια μέρα στην ίδια νύχτα, θα αλλάξετε το ωράριο ύπνου. Ένα ρεαλιστικό σενάριο είναι να επιχειρήσετε να κοιμηθείτε μόλις μισή ώρα νωρίτερα από το προηγούμενο βράδυ- μία απόφαση που το πιθανότερο δε θα αναστατώσει την καθημερινότητά σας και δε θα σας δυσκολέψει ιδιαίτερα. Σταδιακά, σε διάστημα 2 με 3 εβδομάδων μπορείτε να προσαρμόσετε το ωράριο του ύπνου σας στο επιθυμητό σημείο. Δε χρειάζεται όμως να βιαστείτε ή να υπερβάλετε. Άλλωστε εκτός κι αν δουλεύετε σε φούρνο, δε θα έχετε κανένα λόγο να ξαπλώσετε από τις 9 το βράδυ.

Όλες οι παραπάνω συμβουλές έχουν εγγυημένη επιτυχία με ανατομικά στρώματα και άλλα καινοτόμα προϊόντα ύπνου από την Orion Strom. Επισκεφτείτε το ηλεκτρονικό μας κατάστημα και κάντε ένα πολύτιμο δώρο στον εαυτό σας, όνειρα γλυκά και ξεκούραστα.