Επιλογή στρώματος: Ελατήρια Bonnell Spring ή Pocket Spring;

Οι δύο διαδεδομένοι τύποι στρωμάτων που κατακλύζουν την αγορά είναι τα στρώματα που περιέχουν ελατήρια και τα στρώματα από αφρώδη υλικά χωρίς ελατήρια. Εκείνα που κυριαρχούν στην αγορά εδώ και πολλές δεκαετίες είναι τα στρώματα με ελατήρια. Καθόλου τυχαία, θα σχολιάσουμε εμείς.

Τα στρώματα που είναι κατασκευασμένα από ελατήρια αποτελούνται από 60%-70% με αέρα, γεγονός το οποίο εξασφαλίζει τον καλό εξαερισμό στο εσωτερικό του στρώματος, άρα και ένα πιο υγιεινό και ξηρό περιβάλλον ύπνου. Επιπλέον, τα ελατήρια, ανάλογα με τον τύπο τους, ασκούν την κατάλληλη πίεση στο σώμα προσφέροντας μία εξατομικευμένη εμπειρία ύπνου. Ταυτόχρονα, τα στρώματα με ελατήρια έχουν υψηλό επίπεδο αντοχής, κάτι που σημαίνει πως μπορείτε να χρησιμοποιείτε χωρίς να φθαρούν ίσως και για πάνω από 10 χρόνια.

Τα στρώματα με ελατήρια έχουν διαχρονικά αποδείξει ότι μπορούν να προσφέρουν την κατάλληλη στήριξη στη σπονδυλική στήλη ενώ, συνδυασμένα με τα κατάλληλα υλικά, αγκαλιάζουν το σώμα ώστε η πίεση που ασκείται στα διάφορα σημεία να είναι ομοιόμορφη. Υπάρχουν δύο υποκατηγορίες στρωμάτων με ελατήρια, οι οποίες μπορούν να χωριστούν με βάση το είδος των ελατηρίων που χρησιμοποιούνται σε αυτά: Στρώματα με ελατήρια Bonnell και στρώματα με ανεξάρτητα ελατήρια Pocket.

Ποιες είναι όμως οι βασικές τους διαφορές;

 

Στρώματα με ελατήρια Bonnell Springs

Τα ελατήρια Bonnell είναι τα παραδοσιακά σκληρά ελατήρια που χρησιμοποιούνται εδώ και δεκαετίες στην παραγωγή στρωμάτων. Έχουν σχήμα κλεψύδρας (είναι δηλαδή πλατύτερα στο στο κάτω και το πάνω μέρος, ενώ πιο λεπτά στη μέση) και συνδέονται μεταξύ τους με ένα σύρμα από μέταλλο. Τα περισσότερα διαθέτουν περιμετρική ενίσχυση που εξασφαλίζει περισσότερη αντοχή στις άκρες του στρώματος.

Πάνω και κάτω από τα ελατήρια Bonnell τοποθετούνται συνήθως αφρώδη υλικά, latex, afrolatex, βάτες βαμβακερές, μάλλινες ή πολυεστερικές, που δημιουργούν διαφορετικές ποιότητες στρωμάτων και προσδιορίζουν το βαθμό ελαστικότητας του στρώματος. Τα συνδεδεμένα ελατήρια Bonnell τα βρίσκουμε κυρίως σε σκληρά στρώματα, τα οποία παρέχουν καλή στήριξη στη σπονδυλική στήλη, αλλά στερούνται ανατομικών χαρακτηριστικών.

Χαρακτηριστικά:

 • Ανθεκτικά υλικά
 • Ομοιόμορφη αίσθηση πίεσης
 • Ορθοπεδική στήριξη της σπονδυλικής στήλης
 • Σταθερότητα
 • Χαμηλότερο κόστος
 • Μετάδοση της κίνησης
 • Δεν παρέχουν ανατομικότητα

 

Στρώματα με ανεξάρτητα ελατήρια Pocket Springs

Τα ελατήρια Pocket είναι ανεξάρτητα ελατήρια τα οποία τοποθετούνται μέσα υφασμάτινες θήκες (pocket). Είναι κατά κανόνα μαλακά και, σε αντίθεση με τα ελατήρια Bonnell, δεν είναι ενωμένα μεταξύ τους, γεγονός που επιτρέπει κάθε ένα από αυτά να κινείται αυτόνομα προκειμένου να εφαρμόζει διαφορετικές πιέσεις σε κάθε σημείο του σώματος.

Τα στρώματα που είναι κατασκευασμένα από ανεξάρτητα ελατήρια Pocket προσαρμόζονται καλύτερα στο σχήμα του ανθρώπινου σώματος, επομένως η πίεση που ασκείται από το στρώμα στο σώμα κατανέμεται πιο ομοιόμορφα αντί να συγκεντρώνεται σε ορισμένες περιοχές. Η σπονδυλική στήλη παίρνει καλύτερο σχήμα κατά τη διάρκεια του ύπνου, η κυκλοφορία του αίματος αυξάνεται, παρέχοντας έναν άνετο και υγιή ύπνο.

Τα ανεξάρτητα ελατήρια Pocket είναι ιδανικά για ζευγάρια γιατί έχουν την ικανότητα μείωσης της μεταφοράς κίνησης του στρώματος από τη μία πλευρά στην άλλη. Επομένως, όταν δύο άτομα κοιμούνται μαζί, επηρεάζονται λιγότερο από τις κινήσεις του άλλου στο κρεβάτι.

Χαρακτηριστικά:

 • Ανατομική στήριξη
 • Ελαστικότητα
 • Ανταποκρίνονται καλύτερα στις κινήσεις του σώματος
 • Εξατομικευμένη πίεση σε κάθε σημείο
 • Αισθητή μείωση της μετάδοσης της κίνησης
 • Δεν παρέχουν τόσο δυνατή στήριξη στη σπονδυλική στήλη, όσο τα ελατήρια Bonnell
 • Μεγαλύτερο κόστος