Υγιεινή ύπνου: Καλές και κακές συνήθειες

Η προσοχή στην υγιεινή του ύπνου είναι ένας από τους πιο απλούς τρόπους ώστε να χαρίσετε στον εαυτό σας έναν ποιοτικό και βαθύ ύπνο.

Όταν λέμε “υγιεινή του ύπνου”, εννοούμε ότι έχετε δημιουργήσει ένα περιβάλλον υπνοδωματίου και μια καθημερινή ρουτίνα που προωθούν τον συνεπή, αδιάκοπο ύπνο. Διατηρώντας ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου, καθιστώντας την κρεβατοκάμαρά σας άνετη και απαλλαγμένη από ενοχλήσεις, ακολουθώντας μια χαλαρωτική ρουτίνα πριν πέσετε στο κρεβάτι, σε συνδυασμό με την υιοθέτηση υγιών συνηθειών κατά τη διάρκεια της ημέρας, μπορούν να συμβάλλουν καθοριστικά στην επίτευξης μιας υψηλού επιπέδου υγιεινής στον ύπνο σας!

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι οι πρακτικές υγιεινής που ακολουθούμε για τον ύπνο μας πρέπει να ταιριάζουν με τις πραγματικές μας ανάγκες για ξεκούραση. Για τον λόγο αυτό, μπορείτε να εκμεταλλευτείτε τις θετικές συνήθειες για να διευκολύνετε τον ύπνο σας κατά τη διάρκεια της νύχτας και να ξυπνάτε φρέσκοι και ξεκούραστοι κάθε πρωί!

Γιατί είναι σημαντική η υγιεινή του ύπνου;

Η απόκτηση υγιούς ύπνου είναι σημαντική τόσο για τη σωματική όσο και για την ψυχική υγεία, βελτιώνοντας την παραγωγικότητα και τη συνολική ποιότητα ζωής. Όλοι, από παιδιά έως μεγαλύτερους ενήλικες, μπορούν να επωφεληθούν από τον καλύτερο ύπνο και η φροντίδα της υγιεινής του ύπνου, μπορεί να παίξει βασικό ρόλο στην επίτευξη αυτού του στόχου.

Η υγιεινή του ύπνου περιλαμβάνει τόσο το περιβάλλον όσο και τις συνήθειες και μπορεί να ανοίξει το δρόμο για έναν ύπνο υψηλότερης ποιότητας και κατ΄ επέκταση καλύτερη συνολική υγεία.

Ποια είναι τα σημάδια της κακής υγιεινής ύπνου;

Η δυσκολία στον ύπνο, η συχνή διαταραχή του ύπνου και η υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι τα πιο ενδεικτικά σημάδια κακής υγιεινής ύπνου. Η συνολική έλλειψη συνοχής στην ποσότητα ή την ποιότητα του ύπνου μπορεί επίσης να είναι σύμπτωμα κακής υγιεινής όσο κοιμόμαστε.

Πώς εξασκείστε στην καλή υγιεινή ύπνου;

Η βελτιστοποίηση του προγράμματος ύπνου, της ρουτίνας πριν από το κρεβάτι και των καθημερινών συνηθειών αποτελεί το κλειδί για να πετύχετε έναν ποιοτικό ύπνο. Ταυτόχρονα, η δημιουργία ενός ευχάριστου περιβάλλοντος κρεβατοκάμαρας μπορεί να είναι μια πρόσκληση για χαλάρωση και ξεκούραση.

Μερικές συμβουλές που μπορούν να βοηθήσουν σε κάθε έναν από αυτούς τους τομείς, δεν αποτελούν όμως αυστηρές απαιτήσεις. Μπορείτε να τις προσαρμόσετε ώστε να ταιριάζουν στις συνήθειές σας και να δημιουργήσετε τη δική σας λίστα ελέγχου υγιεινής ύπνου.

Ορίστε το πρόγραμμα ύπνου σας

  • Σταθερή ώρα αφύπνισης: Ανεξάρτητα από το αν είναι καθημερινή ή σαββατοκύριακο, προσπαθήστε να ξυπνήσετε την ίδια ώρα, καθώς ένα κυμαινόμενο πρόγραμμα σας εμποδίζει να μπείτε σε ρυθμό συνεπούς ύπνου.
  • Προτεραιότητα στον ύπνο: Μπορεί να είναι δελεαστικό να παραλείψετε τον ύπνο για να εργαστείτε, να διαβάσετε, να δείτε μια ταινία ή να ασκηθείτε, αλλά είναι ζωτικής σημασίας να αντιμετωπίζετε τον ύπνο ως προτεραιότητα. Υπολογίστε έναν στόχο ύπνου με βάση τον καθορισμένο χρόνο αφύπνισης και κάντε το καλύτερο δυνατό για να είστε έτοιμοι για ύπνο περίπου εκείνη την ώρα κάθε βράδυ.
  • Πραγματοποιήστε βαθμιαίες προσαρμογές: Αν θέλετε να αλλάξετε τους χρόνους ύπνου σας, μην προσπαθήσετε να τα κάνετε όλα απότομα! Κάντε μικρές, βήμα προς βήμα ρυθμίσεις έως και μία ή δύο ώρες, έτσι ώστε να μπορείτε να προσαρμόσετε και να εγκαταστήσετε ένα νέο πρόγραμμα.
  • Μην το παρακάνετε με τους ύπνους: Ένας σύντομος ύπνος μπορεί να είναι ένας βολικός τρόπος για να ανακτήσετε ενέργεια κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά μπορεί επίσης να καταστρέψει το πρόγραμμά σας. Για να το αποφύγετε αυτό, προσπαθήστε να κρατήσετε τον ύπνο σχετικά σύντομο και περιορισμένο μέσα στη μέρα.

Ακολουθήστε μια νυχτερινή ρουτίνα

  • Διατηρήστε τη ρουτίνα σας με συνέπεια: Ακολουθώντας τα ίδια βήματα κάθε βράδυ, όπως το να φοράτε τις πιτζάμες σας και να βουρτσίζετε τα δόντια σας, μπορεί να ενισχύσει στο μυαλό σας ότι είναι ώρα για ύπνο.
  • Υπολογίστε 30 λεπτά προετοιμασίας πριν κοιμηθείτε: Επωφεληθείτε από ό, τι σας βάζει σε μια κατάσταση ηρεμίας, όπως απαλή μουσική, ελαφρύ τέντωμα, ανάγνωση ή / και ασκήσεις χαλάρωσης.
  • Χαμηλώστε τα φώτα σας: Προσπαθήστε να μείνετε μακριά από έντονα φώτα, επειδή μπορούν να εμποδίσουν την παραγωγή μελατονίνης, μια ορμόνη που δημιουργεί το σώμα για να διευκολύνει τον ύπνο.
  • Sign out από κινητά: Τα κινητά τηλέφωνα, τα tablet και οι φορητοί υπολογιστές και γενικώς οι ηλεκτρονικές συσκευές, προκαλούν διανοητική διέγερση που είναι δύσκολο να σταματήσει και παράγουν επίσης μπλε φως που μπορεί να μειώσει την παραγωγή μελατονίνης.

Καλλιεργήστε υγιείς καθημερινές συνήθειες

  • Έκθεση στο φως της ημέρας: Το φυσικό φως του ήλιου είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες για τους κιρκαδικούς ρυθμούς που μπορεί να ενθαρρύνει τον ποιοτικό ύπνο.
  • Να είστε σωματικά δραστήριοι: Η τακτική άσκηση μπορεί να διευκολύνει τον ύπνο τη νύχτα και επίσης να προσφέρει πολλά άλλα οφέλη για την υγεία.
  • Μην καπνίζετε: Η νικοτίνη διεγείρει το σώμα με τρόπους που διαταράσσουν τον ύπνο, κάτι που βοηθά στην εξήγηση γιατί το κάπνισμα συσχετίζεται με πολλά προβλήματα ύπνου.
  • Μειώστε την κατανάλωση αλκοόλ: Το αλκοόλ μπορεί να διευκολύνει στο να νιώσετε υπνηλία, αλλά μπορεί να διαταράξει τον ύπνο σας αργότερα το βράδυ.
  • Μειώστε την καφεΐνη το απόγευμα και το βράδυ: Επειδή είναι διεγερτικό, η καφεΐνη μπορεί να σας κρατήσει ενεργούς ακόμη και όταν θέλετε να ξεκουραστείτε, οπότε προσπαθήστε να το αποφύγετε μετά από κάποια ώρα.
  • Μην τρώτε αργά: Το να τρώτε αργά το δείπνο, ειδικά αν είναι ένα μεγάλο, βαρύ ή πικάντικο γεύμα, μπορεί να σημαίνει ότι εξακολουθείτε να χωνεύετε όταν είναι ώρα για ύπνο.

Βελτιστοποιήστε την κρεβατοκάμαρά σας

Ένα βασικό συστατικό της υγιεινής του ύπνου πέρα ​​από τις συνήθειες είναι το περιβάλλον του ύπνου σας.

  • Άνετο ανατομικό στρώμα και μαξιλάρι: Η επιφάνεια στην οποία κοιμάστε πρέπει να σας υποδέχεται με στοργή, άνεση και χωρίς πόνο, αντιστοιχώντας ιδανικά με τις σωματικές σας ανάγκες!
  • Το κρεβάτι: Τα σεντόνια και οι κουβέρτες είναι το πρώτο πράγμα που αγγίζετε όταν σηκώνεστε στο κρεβάτι, επομένως είναι χρήσιμο να βεβαιωθείτε ότι ταιριάζουν με τις ανάγκες και τις προτιμήσεις σας.
  • Δροσερή & άνετη θερμοκρασία: Ρυθμίστε τη θερμοκρασία του υπνοδωματίου σας για να ταιριάζει στις προτιμήσεις σας!
  • Block Out LIght: Χρησιμοποιήστε βαριές κουρτίνες ή μάσκα ματιών για να αποτρέψετε τη διακοπή του ύπνου από το φως.
  • Drown Out Noise: Τα ακουστικά μπορούν να σταματήσουν τον θόρυβο από το να σας κρατήσουν ξύπνιους και αν δεν τα βρείτε άνετα, μπορείτε να δοκιμάσετε μια μηχανή λευκού θορύβου ή ακόμα και έναν ανεμιστήρα για να μειώσετε τους ενοχλητικούς ήχους.

Η υγιεινή του ύπνου είναι η ίδια για όλους;

Η βασική ιδέα της υγιεινής του ύπνου – ότι το περιβάλλον και οι συνήθειές σας μπορούν να βελτιστοποιηθούν για καλύτερο ύπνο – ισχύει για σχεδόν όλους, αλλά όπως φαίνεται η ιδανική υγιεινή ύπνου μπορεί να διαφέρει ανάλογα με το άτομο.

Για αυτόν τον λόγο, αξίζει να δοκιμάσετε διαφορετικές προσαρμογές για να μάθετε τι βοηθά περισσότερο τον ύπνο σας. Δεν χρειάζεται να αλλάξετε τα πάντα ταυτόχρονα. Μικρά βήματα μπορούν να σας οδηγήσουν στην καλύτερη υγιεινή του ύπνου.

 

Το άρθρο εμπεριέχει επιστημονικές πληροφορίες από το SleepFoundation – Επιστημονικά ελεγμένο από την Dr. Nilong Vyas, Παιδίατρο & Ειδική σε θέματα διαταραχών ύπνου.