Ύπνος & εγκυμοσύνη: Τα ιδανικά στρώματα για εγκύους

Ο επαρκής ύπνος να είναι εξαιρετικά ευεργετικός για τις έγκυες γυναίκες. Γι’ αυτό και η επένδυση σε ένα ποιοτικό στρώμα μπορεί να βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό να απολαμβάνετε έναν υγιή ύπνο που υποστηρίζει τις ιδιαίτερες ανάγκες σας κατά τη διάρκεια της κύησης.

Όπως είναι αναμενόμενο, οι μεγάλες αλλαγές στο σώμα μιας εγκύου επιδρούν στην ποιότητα του ύπνου. Ένας από τους τρόπους να βελτιώσετε αυτές τις αρνητικές επιδράσεις, είναι ο τύπος του στρώματος που χρησιμοποιείτε.

Ένας πραγματικά αποτελεσματικός και οικονομικός τρόπος για να αυξήσετε την άνεση του κρεβατιού σας είναι η χρήση ανωστρωμάτων. Εάν το στρώμα σας είναι παλιό ή προκαλεί ενόχληση, η προσθήκη επιπλέον στήριξης και επένδυσης στο επάνω μέρος θα μπορούσε να προσφέρει μια άνετη νυχτερινή ανάπαυση.

Αν παρόλα αυτά, η ιδέα να επενδύσετε σε ένα νέο, εξαιρετικά λειτουργικό στρώμα  τόσο για την περίοδο της εγκυμοσύνης, όσο και μετά από αυτή, μοιάζει η ιδανική λύση για εσάς, τότε αυτές οι 3 συμβουλές θα σας βοηθήσουν να επιλέξετε το σωστό στρώμα.

1. Στρώματα αφρού για τη σπονδυλική στήλη

Βεβαιωθείτε ότι δίνετε στη σπονδυλική σας στήλη την υποστήριξη που χρειάζεται επιλέγοντας ένα στρώμα foam. Ειδικά εάν στην εγκυμοσύνη γυρίζετε συχνά πλευρά όταν κοιμάστε, τότε ένα στρώμα foam βοηθά στην ανακούφιση από την πίεση στους ώμους και τους γοφούς σας ενώ ευθυγραμμίζει τη σπονδυλική σας στήλη.

2. Ο αφρός και το λατέξ είναι ένας εξαιρετικός συνδυασμός

Γνωρίζατε ότι ο αφρός και το λατέξ κάνουν έναν υπέροχο συνδυασμό; Η απαλή και άνετη επιφάνεια ενός στρώματος από αφρό ή λατέξ θα βοηθήσει τις έγκυες γυναίκες να μετακινηθούν στα πλάγια ευκολότερα. Αυτή η πτυχή είναι σημαντική επειδή οι περισσότεροι γυναικολόγοι συμβουλεύουν τις γυναίκες να κοιμούνται στο πλάι για να παραμένουν άνετες όλη τη νύχτα.

3. Στρώμα cool max

Οι έγκυες γυναίκες αισθάνονται πιο ζεστά από το συνηθισμένο λόγω της ορμονικής ανισορροπίας. Επιλέξτε ένα στρώμα cool max με χαρακτηριστικά που θα σας επιτρέψουν να παραμείνετε δροσεροί σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας.

Οι καλύτερες στάσεις ύπνου για κάθε τρίμηνο της εγκυμοσύνης

Πρώτο τρίμηνο

Σε μια τόσο σημαντική περίοδο στα πρώτα στάδια ανάπτυξης του εμβρύου, χρειάζεται να είστε ξεκούραστες και υγιείς. Γι’ αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό να απολαμβάνετε τακτικά έναν προγραμματισμένο απογευματινό υπνάκο. Γενικά συνιστάται να κοιμάστε στην αριστερή σας πλευρά, καθώς αυτή η στάση βοηθά το αίμα και τα θρεπτικά συστατικά να ρέουν στο μωρό και τη μήτρα σας.

Δεύτερο τρίμηνο

Σε αυτό το στάδιο το σώμα σας έχει συνηθίσει περισσότερο τις αλλαγές. Συμπτώματα όπως η καούρα, καθώς το μωρό ακουμπάει στο στομάχι, μπορεί να επιδεινωθεί καθώς ξαπλώνετε, με αποτέλεσμα να διαταράξουν τον ύπνο σας. Γι’ αυτό και συνιστάται ένα μαλακό στρώμα για να απομακρύνει μέρος της καταπόνησης από το σώμα σας και να σας προσφέρει έναν ξεκούραστο βραδινό ύπνο.

Τρίτο τρίμηνο

Το τέλος της εγκυμοσύνης σας συχνά σημαίνει να ξυπνάτε πολλές φορές τη νύχτα. Ο πόνος στη μέση μπορεί τώρα να αρχίσει να επιδεινώνεται καθώς το έμβρυο είναι βαρύτερο και πιέζει τη σπονδυλική σας στήλη. Για να απομακρύνετε το άγχος και να αυξήσετε την κυκλοφορία αίματος στο μωρό σας, προσπαθήστε να κοιμάστε στην αριστερή σας πλευρά. Τα μαξιλάρια ανάμεσα στα γόνατα, πίσω από την πλάτη σας και κάτω από το στομάχι θα απαλύνουν την ενόχληση.

 

 

Το άρθρο έχει επιμεληθεί επιστημονικά η Δρ. Callender, πιστοποιημένη Μαιευτήρας-Γυναικολόγος – συνεργάτης του SleepFoundation