Ύπνος & κατοικίδια: Είναι καλό να κοιμάστε με τον σκύλο σας στο ίδιο κρεβάτι;

Οι άνθρωποι αγαπούν να κοιμούνται με τα σκυλιά τους και απ’ ό, τι φαίνεται… το συναίσθημα είναι αμοιβαίο. Ο σκύλος θεωρείται μέλος της οικογένειας και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πολλοί ιδιοκτήτες σκύλων αναφέρουν ότι κοιμούνται δίπλα τους στο ίδιο κρεβάτι.

Παρότι όμως μπορεί να αισθάνεστε άνετα να κοιμάστε αγκαλιά με τον τετράποδο φίλο σας, αυτή η συνήθεια κρύβει και ορισμένους κινδύνους. Ας δούμε αναλυτικά τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του ύπνου με τον σκύλο μας, καθώς και μερικές χρήσιμες συμβουλές για να το καταφέρετε με τον καλύτερο και πιο υγιεινό τρόπο.

Τα θετικά

Μια μικρή μελέτη σε ενήλικες διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι κοιμούνται πολύ καλά με ένα σκυλί στο υπνοδωμάτιο, αλλά ο ύπνος διαταράσσεται όταν ο σκύλος είναι πάνω στο κρεβάτι. Μια καλή λύση είναι να τοποθετήσετε το κρεβάτι του σκύλου δίπλα στο δικό σας. Εάν, ωστόσο, ξυπνάτε ανανεωμένοι και δεν είστε κουρασμένοι κατά τη διάρκεια της ημέρας, ο σκύλος σας είναι πιθανώς ένας καλός φίλος που κοιμάται.

Μια άλλη έρευνα του 2018 σε ενήλικες γυναίκες έδειξε ότι ένας σκύλος στο κρεβάτι προσφέρει άνεση και ασφάλεια περισσότερο από το να κοιμούνται με άλλο άτομο ή γάτα. Είναι μια συναρπαστική εμπειρία, ειδικά αν διαμένετε μόνοι στο σπίτι. Επίσης, το να κοιμάστε με τα κατοικίδιά σας επιδρά θετικά στην ψυχική υγεία, καθώς βοηθά στην ανακούφιση από το άγχος της καθημερινότητας.

Τι να λάβετε υπόψη

Ενώ τα σκυλιά μπορούν να είναι καλοί σύντροφοι στον ύπνο, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη. Τα σκυλιά είναι πάντα σε εγρήγορση, οπότε κοιμούνται ελαφριά και αυτό μπορεί να μειώσει την ποιότητα του ύπνου σας. Επίσης, ένας σκύλος που ροχαλίζει, βυθίζεται ή υπερθερμαίνει το κρεβάτι, ενδεχομένως να διαταράξει τον δικό σας βαθύ ύπνο με αποτέλεσμα να ξυπνήσετε κουρασμένοι.

Ένας ακόμη κίνδυνος είναι η πιθανή επιδείνωση αλλεργιών. Τα κατοικίδια μπορούν να μεταφέρουν αλλεργιογόνα όπως σκόνη και γύρη στο κρεβάτι σας. Αυτό μπορεί να επιδεινώσει σοβαρές αλλεργίες ή άσθμα και γι’ αυτό απαιτείται η επικοινωνία με γιατρό, αν γνωρίζετε ότι υπάρχει ευαισθησία σε αλλεργίες.

Τα tips

Όλα ξεκινούν από το σωστό πλάνο! Είναι σημαντικό να φροντίζετε την υγιεινή του σκύλου σας, την εκπαίδευσή του, καθώς και τη γενικότερη καθημερινότητά του, ώστε και εκείνος να νιώθει άνετος για να κοιμηθεί αργότερα στο κρεβάτι σας.

  • Περπατήστε με το σκυλί σας πριν κοιμηθείτε
  • Εκπαιδεύστε τα να περιμένουν άδεια για να ανέβουν στο κρεβάτι.
  • Να είστε συνεπείς με τους κανόνες. Εάν δεν θέλετε το σκυλί σας στο μαξιλάρι σας ή κάτω από τις κουβέρτες, μην κάνετε εξαιρέσεις.
  • Αποθαρρύνετε την επιθετική συμπεριφορά του, απομακρύνοντας τον σκύλο σας από το κρεβάτι.
  • Επισκεφθείτε τον κτηνίατρο για τακτικούς ελέγχους και εμβολιασμούς.
  • Χρησιμοποιήστε προληπτικές θεραπείες ψύλλων και κροτώνων.
  • Πλύνετε τα χέρια σας μετά τον καθαρισμό μετά το κατοικίδιο ζώο σας.
  • Αλλάζετε τακτικά τα σεντόνια και τα κλινοσκεπάσματά σας.

Στο τέλος… Όταν τα πράγματα μπερδεύονται και δεν υπάρχει καλός ύπνος, αφήστε τον σκύλο σας να κοιμηθεί αλλού, μέχρι να βρείτε μια λύση. Λάβετε συμβουλές από κτηνίατρο ή επαγγελματία εκπαιδευτή σκύλων. Όταν ζυγίζετε τα υπέρ και τα κατά, λάβετε υπόψη την υγεία σας, την υγεία του σκύλου σας και την ποιότητα του ύπνου σας. Εάν ο σκύλος σας έχει καλή συμπεριφορά και ξυπνάτε νιώθοντας αναζωογονημένος, τότε απολαύστε ελεύθερα τους ύπνους μαζί του!

 

Οι επιστημονικές πληροφορίες του άρθρου έχουν επιμεληθεί από τον Vincent Tavella, συνεργάτη κτηνίατρο στο  νοσοκομείο ζώων στην ευρύτερη περιοχή του Ρίτσμοντ της Βιρτζίνια.