Ύπνος και μνήμη: πώς συνδέονται και πώς επηρεάζει το ένα το άλλο

Επιστήμονες και ερευνητές μελετούν τη σχέση μεταξύ μνήμης και ύπνου για περισσότερα από 100 χρόνια. Το συμπέρασμα μέχρι σήμερα είναι ότι η διαδικασία διατήρησης των βασικών αναμνήσεων και της απόρριψης υπερβολικών πληροφοριών λαμβάνει χώρα τόσο στα στάδια της μη ταχείας κίνησης των ματιών (NREM) όσο και της ταχείας κίνησης των ματιών (REM) του κύκλου ύπνου σας.

Πρόσφατες μελέτες δείχνουν επίσης ότι ο ανεπαρκής ή ο υπερβολικός ύπνος μπορεί να επηρεάσει την επεξεργασία της μνήμης και άλλες γνωστικές διαδικασίες. Η ξεκούραση μιας καλής νύχτας όχι μόνο προάγει την καλή φυσική υγεία, αλλά επιτρέπει επίσης στον εγκέφαλό μας να λειτουργεί σωστά, οπότε η συνιστώμενη ποσότητα ύπνου κάθε βράδυ είναι το κλειδί για την ενοποίηση των αναμνήσεων.

Πώς συνδέονται η μνήμη και ο ύπνος;

Ο ύπνος και η μνήμη μοιράζονται μια πολύπλοκη σχέση. Η αρκετή ξεκούραση σας βοηθά να επεξεργαστείτε νέες πληροφορίες όταν ξυπνήσετε και ο ύπνος μετά τη μάθηση μπορεί να ενοποιήσει αυτές τις πληροφορίες σε αναμνήσεις, επιτρέποντάς σας να τις αποθηκεύσετε στον εγκέφαλό σας.

Ο κύκλος ύπνου ενός υγιούς ενηλίκου αποτελείται από τέσσερα διαφορετικά στάδια:

  • Τα πρώτα δύο στάδια θεωρούνται ελαφρύς ύπνος NREM
  • Το τρίτο είναι ο βαθύς ύπνος (ή «αργό κύμα») NREM. Αυτά τα τρία στάδια προετοιμάζουν τον εγκέφαλό σας για να μάθετε νέες πληροφορίες την επόμενη μέρα. Το να μην κοιμάστε ή να κοιμάστε αρκετά μπορεί να μειώσει τις μαθησιακές σας ικανότητες έως και 40%. Κατά τη διάρκεια αυτών των σταδίων NREM, ο εγκέφαλος ταξινομεί επίσης τις διάφορες αναμνήσεις σας από την προηγούμενη ημέρα, φιλτράροντας σημαντικές αναμνήσεις και εξαλείφοντας άλλες πληροφορίες. Αυτές οι επιλεγμένες αναμνήσεις θα γίνουν πιο συγκεκριμένες καθώς ξεκινά ο βαθύς ύπνος NREM.
  • Αυτή η διαδικασία θα συνεχιστεί κατά τη διάρκεια του τέταρτου σταδίου, του ύπνου REM. Οι συναισθηματικές αναμνήσεις επεξεργάζονται επίσης στο στάδιο REM, το οποίο μπορεί να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε δύσκολες εμπειρίες. Τα περισσότερα όνειρα συμβαίνουν στον ύπνο REM. Ο θάλαμος του εγκεφάλου μεταδίδει στοιχεία από τις πέντε αισθήσεις σας στον εγκεφαλικό φλοιό, ένα λεπτό στρώμα του εγκεφάλου που ερμηνεύει και επεξεργάζεται πληροφορίες από τις αναμνήσεις σας. Ο θάλαμος είναι σε μεγάλο βαθμό ανενεργός κατά τη διάρκεια των σταδίων NREM, αλλά όταν ξεκινά ο ύπνος REM, θα μεταδίδει εικόνες, ήχους και άλλες αισθήσεις στον εγκεφαλικό φλοιό που θα ενσωματωθούν στη συνέχεια στα όνειρά σας.

Πώς επηρεάζει η στέρηση ύπνου τη λειτουργία και τη μνήμη του εγκεφάλου;

Δεδομένου ότι ο εγκέφαλος δεν έχει αρκετό χρόνο για να δημιουργήσει νέες οδούς για τις πληροφορίες που έχετε μάθει πρόσφατα, η στέρηση ύπνου επηρεάζει συχνά τον τρόπο ενοποίησης των αναμνήσεων. Άλλες πιθανές γνωστικές επιπτώσεις περιλαμβάνουν προβλήματα μάθησης και εστίασης, μειωμένες δεξιότητες λήψης αποφάσεων και κακό συναισθηματικό και συμπεριφορικό έλεγχο.

Το πόσο ύπνο χρειαζόμαστε, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ηλικία. Μελέτες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι τα παιδιά βιώνουν ισχυρότερη ενοποίηση της μνήμης μετά από έναν καλό ύπνο. Ωστόσο, ο υπερβολικός ύπνος μπορεί επίσης να οδηγήσει σε γνωστικές διαταραχές.

Ορισμένες μελέτες διαπίστωσαν ότι η ποιότητα του ύπνου μειώνεται με την ηλικία των 7 ετών. Αυτό συνδέεται με τον ύπνο αργών κυμάτων. Τα αργά κύματα παράγονται σε μια περιοχή του εγκεφάλου που είναι γνωστή ως ο μεσαίος προμετωπιαίος φλοιός. Ο μεσαίος προμετωπιαίος φλοιός θα επιδεινωθεί με την πάροδο του χρόνου, και ως αποτέλεσμα, οι ηλικιωμένοι συνήθως κοιμούνται λιγότερο κατά τη διάρκεια ενός φυσιολογικού κύκλου ύπνου και έχουν δυσκολότερη επεξεργασία των αναμνήσεων.

Αϋπνία και απώλεια μνήμης

Δεδομένου ότι ο ύπνος είναι τόσο σημαντικός για τον σχηματισμό και την ενοποίηση των αναμνήσεων, ορισμένες διαταραχές του ύπνου σχετίζονται με προβλήματα μνήμης. Η αϋπνία, που ορίζεται ως επίμονη δυσκολία έναρξης ή διατήρησης του ύπνου, είναι γνωστό ότι προκαλεί γνωστικές διαταραχές της ημέρας, συμπεριλαμβανομένης της μειωμένης λειτουργίας της μνήμης. Διαταραχές ύπνου που οδηγούν σε υπερβολική υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας, όπως η ναρκοληψία, μπορούν να προκαλέσουν απώλεια μνήμης.

Μία διαταραχή, η άπνοια ύπνου, μπορεί πραγματικά να προάγει την απώλεια μνήμης. Η άπνοια ύπνου χαρακτηρίζεται από την προσωρινή διακοπή του αεραγωγού κατά τη διάρκεια του ύπνου που μπορεί να προκαλέσει στους ανθρώπους την αίσθηση ότι πνίγονται. Το έντονο ροχαλητό και η υπερβολική υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι άλλα κοινά συμπτώματα άπνοιας ύπνου.

Περισσότεροι από 900 εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο ζουν με αποφρακτική άπνοια ύπνου (OSA), έναν υποτύπο της διαταραχής που εμφανίζεται όταν μια φυσική απόφραξη εμποδίζει τον αεραγωγό. Το OSA έχει από καιρό συνδεθεί με χρόνια κατάθλιψη. Τα άτομα με κατάθλιψη έχουν συχνά έναν δύσκολο χρόνο επεξεργασίας αναμνήσεων που σχετίζονται με τις δικές τους εμπειρίες. Τα άτομα με OSA έχουν επίσης δείξει δυσκολία στην ενοποίηση της μνήμης.

*Το άρθρο έχει συνταχθεί με στοιχεία από το Sleep Foundation, με την εγκυρότητα του κορυφαίου health media OneCare

**Τα επιστημονικά στοιχεία του άρθρου έχει επιμεληθεί ο Dr. Anis Rehman, Ενδοκρινολόγος & Ειδικός σε θέματα μεταβολισμού