Ύπνος μπρούμυτα: τα υπέρ και τα κατά

Ο ύπνος είναι μια πολύ προσωπική εμπειρία. Παρότι δεν υπάρχει μια κοινή πρακτική σχετικά με την κατάλληλη στάση ύπνου, η πλειοψηφία των ανθρώπων βολεύεται να κοιμάται στο πλάι ή ανάσκελα, οι οποίες κατά κύριο λόγο, θεωρούνται και οι καλύτερες ανατομικά στάσεις. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, μια μικρότερη μερίδα ανθρώπων κάνει τη διαφορά και προτιμά τον ύπνο μπρούμυτα. Μια ιδιαίτερα αινιγματική στάση, την οποία κάποιοι μισούν, ενώ άλλοι… αγαπούν!

Πόσο καλή είναι όμως ως στάση ύπνου τα μπρούμυτα;

Μπρούμυτα σημαίνει ύπνος με την κοιλιά προς τα κάτω. Δυστυχώς, πρέπει να αναφέρουμε ότι ο ύπνος με την κοιλιά προς τα κάτω είναι κυρίως κακός σε γενικότερο επίπεδο. Όταν μάλιστα κοιμάστε έτσι συστηματικά, θα μπορούσατε να αντιμετωπίσετε:

  • Πόνο στην πλάτη. Το πιο συνηθισμένο παράπονο των ανθρώπων που κοιμούνται μπρούμυτα είναι ο πόνος στην πλάτη. Επειδή οι περισσότεροι άνθρωποι διατηρούν το μεγαλύτερο μέρος του βάρους τους στον πυρήνα τους, όταν κοιμάστε μπρούμυτα,  προκαλείτε τη μέση σας να βυθιστεί και η πλάτη σας να καμφθεί άβολα όλη τη νύχτα.
  • Ρυτίδες. Ο ύπνος μπρούμυτα αλλά και στο πλάι μπορεί να έχει την ανεπιθύμητη παρενέργεια της δημιουργίας περισσότερων ρυτίδων στο πρόσωπό σας.

Από την άλλη, ο ύπνος  μπρούμυτα είναι καλός για άτομα που έχουν άπνοια ύπνου ή ροχαλητό. Το να ξαπλώνετε στο στομάχι σας διατηρεί τους αεραγωγούς σας ανοιχτούς. Το ίδιο δεν μπορεί να ειπωθεί για την κατάκλιση.

Τι αποκαλύπτει ο ύπνος μπρούμυτα για την προσωπικότητά σας

Σύμφωνα με τον Ρόμπερτ Φιπς, Βρετανό ειδικό για τη γλώσσα του σώματος, οι άνθρωποι που κοιμούνται μπρούμυτα έχουν κάποια κοινά χαρακτηριστικά. Αυτά τα χαρακτηριστικά περιλαμβάνουν την αίσθηση ότι έχετε λιγότερο έλεγχο στη ζωή σας ενώ ξυπνάτε με περισσότερο άγχος από τον μέσο άνθρωπο. Ο ειδικός λέει ότι όσοι κοιμούνται μπρούμυτα τείνουν να ξυπνούν με την αίσθηση ότι έχουν ακόμα ημιτελή δουλειά από την προηγούμενη μέρα. Όπως και να έχει, ο ύπνος μπρούμυτα είναι σίγουρα η πιο αμυντική στάση ύπνου επειδή προστατεύετε ενστικτωδώς το μπροστινό μέρος του σώματός σας.

Αν, ωστόσο, αυτή η στάση βολεύει πραγματικά το σώμα σας και προσφέρει σε εσάς μια ευχάριστη αίσθηση μετά τον ύπνο, τότε ακολουθήστε μερικές χρήσιμες συμβουλές για καλύτερο ύπνο μπρούμυτα χωρίς ενοχλήσεις:

  • Κοιμηθείτε με ένα μαξιλάρι κάτω από τη λεκάνη σας ενώ κοιμάστε μπρούμυτα. Αυτό υποστηρίζει τους γοφούς σας και διατηρεί τη σπονδυλική σας στήλη καλύτερα ευθυγραμμισμένη. Τοποθετήστε το πάνω μέρος του μαξιλαριού στην κάτω κοιλιά σας, ενώ το κάτω μέρος του μαξιλαριού θα χτυπήσει περίπου στο μέσο του μηρού.
  • Μπορείτε, αν θέλετε, να παραλείψετε εντελώς τον ύπνο με ένα μαξιλάρι. Αυτό σας επιτρέπει να διατηρήσετε την ευθυγράμμιση του λαιμού σας καλύτερα με το υπόλοιπο σώμα σας. Εάν χρησιμοποιείτε μαξιλάρι, βεβαιωθείτε ότι είναι σχετικά επίπεδο. Το να ακουμπάτε στο στομάχι σας με το κεφάλι σας σε ένα ψηλό μαξιλάρι αναγκάζει τον λαιμό σας να πάει πίσω και προκαλεί πόνο στο πάνω μέρος του σώματος το πρωί.
  • Δοκιμάστε να κοιμηθείτε με το μέτωπό σας στραμμένο προς το μαξιλάρι και όχι με το κεφάλι στραμμένο στο πλάι. Αυτό είναι καλύτερο για τους άνω σπονδύλους σας.
  • Σε περίπτωση που διανύετε εγκυμοσύνη, ο ύπνος μπρούμυτα είναι κάτι που πρέπει να αποφύγετε. Οι περισσότεροι γιατροί συνιστούν να κοιμάστε στο πλάι. Ο ύπνος στην αριστερή πλευρά έχει ιδιαίτερα πλεονεκτήματα. Βελτιώνει τη ροή του αίματος σε ζωτικά όργανα, συμπεριλαμβανομένης της καρδιάς, της μήτρας και των νεφρών. Μπορείτε επίσης να μεταβείτε στη δεξιά σας πλευρά κατά καιρούς, ώστε να μην ασκείτε υπερβολικό άγχος στον έναν ώμο.

Επιλέγοντας το κατάλληλο στρώμα για ύπνο μπρούμυτα

Τα καλά στρώματα για να κοιμάστε μπρούμυτα είναι σταθερά και με περίγραμμα. Η σταθερότητα εμποδίζει το σώμα σας να βυθιστεί πολύ στο κρεβάτι και το περίγραμμα προστατεύει τους γοφούς σας και άλλα σημεία πίεσης. Ένα καλό στρώμα αφρού μνήμης στηρίζει τη λεκάνη σας ενώ δίνει τη θέση του στο κεφάλι σας (το οποίο θα ακουμπήσει απευθείας στο στρώμα, αν παραλείψετε ένα μαξιλάρι).

Φυσικά θα παγιδεύετε τη θερμότητα κάτω από το σώμα σας όταν κοιμάστε με το στομάχι σας, οπότε θέλετε ένα στρώμα που απομακρύνει τη θερμότητα. Υλικά όπως ο αφρός μνήμης, σε συνδυασμό με χαλκό, εμποδίζουν την υπερθέρμανση προσφέροντας ευχάριστο ξύπνημα.

 

*Το άρθρο στηρίζεται σε επιστημονικά στοιχεία από έρευνες του Daniel Noyed, Πιστοποιημένος Sleep Coach & συνεργάτης του Sleep Foundation.