Ύπνος στο πλάι: Τα οφέλη και τα tips για να τον απολαμβάνετε καλύτερα

Ο ύπνος ανάσκελα συνιστάται εδώ και καιρό για ένα ξεκούραστο βράδυ χωρίς να ξυπνάτε με πόνο. Ωστόσο, υπάρχουν περισσότερα οφέλη από τον ύπνο στο πλάι από ό ,τι πιστεύαμε, με την προϋπόθεση ότι θα είστε στη σωστή θέση.

Τα οφέλη του ύπνου στην αριστερή ή τη δεξιά πλευρά

Όταν γίνεται με τη σωστή ευθυγράμμιση του σώματος, ο ύπνος στο πλάι μπορεί να μειώσει τον πόνο στις αρθρώσεις και τη μέση, καθώς και τον χρόνιο πόνο που σχετίζεται με μακροχρόνιες παθήσεις όπως η ινομυαλγία.

Ένα άλλο όφελος από τον ύπνο στο πλάι είναι το μειωμένο ροχαλητό, ένα κοινό σύμπτωμα που παρατηρείται στην αποφρακτική άπνοια ύπνου. Αυτή η σοβαρή κατάσταση δημιουργεί διαταραχές στην αναπνοή, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε μακροχρόνιες επιπλοκές, όπως υπέρταση, αρρυθμία, διαβήτη και προβλήματα εγκεφάλου. Έρευνες δείχνουν ότι η γενική υγεία του εγκεφάλου σας μπορεί  να ωφεληθεί από τον ύπνο στο πλάι, όπως επίσης,  να έχετε καλύτερη υγεία του εντέρου. Αυτή η θέση βοηθά το πεπτικό σας σύστημα να λειτουργεί καλύτερα, το οποίο μπορεί να διευκολύνει τα γαστρεντερικά προβλήματα όπως η καούρα, η δυσκοιλιότητα και το φούσκωμα.

Μειονεκτήματα του ύπνου στο πλάι

Ο ύπνος στο πλάι μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη, ειδικά αν έχετε επαναλαμβανόμενο πόνο στην πλάτη ή υπνική άπνοια. Ωστόσο, το σώμα σας μπορεί να προτιμά ποικιλία κατά τη διάρκεια της νύχτας για να αποτρέψει τον πόνο σε άλλες περιοχές του σώματός σας. Είναι επίσης σημαντικό να προσέχετε την τοποθέτηση του πηγουνιού σας κρατώντας το κεφάλι σας ψηλά στο μαξιλάρι. Τραβώντας το πηγούνι σας προς το στήθος θα δημιουργήσετε πόνο στον αυχένα.

Ο ύπνος στο πλάι προκαλεί πόνο στον ώμο;

Ένα αξιοσημείωτο μειονέκτημα του ύπνου στο πλάι είναι ότι μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο πόνου στον ώμο. Είτε βρίσκεστε στην αριστερή είτε στη δεξιά πλευρά, ο αντίστοιχος ώμος μπορεί να καταρρεύσει στο στρώμα καθώς και προς τον αυχένα σας, δημιουργώντας κακή ευθυγράμμιση και πόνο το επόμενο πρωί.

Ένα σταθερό στρώμα και μαξιλάρι μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση αυτού του κινδύνου, καθώς και να κρατήσετε το κεφάλι σας ίσιο στην ίδια ευθεία με τους ώμους σας.

Ποια πλευρά είναι η καλύτερη για ύπνο: αριστερά ή δεξιά;

Ο ύπνος στην αριστερή πλευρά πιστεύεται ότι έχει τα περισσότερα οφέλη για τη γενική υγεία σας. Ωστόσο, κάθε πλευρά μπορεί να προσφέρει οφέλη όσον αφορά την άπνοια ύπνου και τη χρόνια ανακούφιση από τον πόνο στη μέση.

Δεν χρειάζεται να κολλάτε με τη μία πλευρά όλη τη νύχτα. Μη διστάσετε να ξεκινήσετε από την αριστερή σας πλευρά και να δείτε πώς αισθάνεται το σώμα σας. Είναι επίσης φυσιολογικό να μετατοπίζεστε ενώ κοιμάστε από πλευρά σε πλευρά ή ακόμα και στην πλάτη σας. Ο ύπνος μπρούμυτα είναι ο πιο δύσκολος για τη σπονδυλική στήλη και τα όργανά σας, γι’ αυτό προσπαθήστε να αποφύγετε αυτή τη στάση αν είναι δυνατόν.

Μπορεί να έχετε ήδη μια προτίμηση για ένα είδος στρώματος – είτε είναι μαλακό είτε σφιχτό. Ωστόσο, όσον αφορά τον ύπνο στο πλάι, ένα στρώμα που βρίσκεται κάπου ανάμεσα σε αυτά τα δύο φάσματα λειτουργεί καλύτερα.

Βέλτιστες πρακτικές ύπνου στο πλάι

Είτε είστε λάτρης του ύπνου στο πλάι, είτε επιλέγετε περιστασιακά αυτή τη θέση, είναι σημαντικό να γνωρίζετε πώς να το κάνετε σωστά. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να αξιοποιήσετε στο έπακρο αυτή τη θέση ύπνου χωρίς να ξυπνάτε από πόνο και δυσφορία το επόμενο πρωί:

ü  Ξαπλώστε σε ένα στρώμα μέτριας σκληρότητας, χρησιμοποιώντας ένα σταθερό μαξιλάρι κάτω από το κεφάλι σας. Ενημερωθείτε άμεσα για το ιδανικό στρώμα ανάλογα με τη στάση του ύπνου!

ü  Μετακινηθείτε πρώτα στην αριστερή σας πλευρά. Τα αυτιά σας πρέπει να ευθυγραμμίζονται με τους ώμους σας, ενώ το πηγούνι σας είναι ουδέτερο. Αποφύγετε να βάζετε το πηγούνι σας στο στήθος σας ή να κρατάτε το κεφάλι σας κάτω.

  • Κρατήστε τα χέρια σας κάτω από το πρόσωπό σας, ενώ ο λαιμός να είναι κατά προτίμηση παράλληλος στα πλάγια.
  • Βάλτε ένα σταθερό μαξιλάρι ανάμεσα στα γόνατά σας (ειδικά αν έχετε πόνο στη μέση). Αυτό βοηθά στην πρόληψη της κατάρρευσης των αρθρώσεων του ισχίου και του γονάτου, δημιουργώντας έτσι καλύτερη ευθυγράμμιση στη σπονδυλική σας στήλη.
  • Σηκώστε ελαφρά τα γόνατά σας προς τα πάνω προς το στήθος σας για να μειώσετε την πίεση στην πλάτη σας.

 

 

 

 

Οι πληροφορίες του άρθρου έχουν ελεγχθεί επιστημονικά από την Avi Varma, MD, MPH, AAHIVS, FAAFP για το Healthline.