Κλιματική αλλαγή: Πώς επηρεάζει άμεσα την υγεία του ύπνου μας

Το να προσπαθείς να κοιμηθείς κατά τη διάρκεια ενός καύσωνα ή απλώς σε ένα ζεστό δωμάτιο, μπορεί να είναι από άβολο, μέχρι και να προκαλέσει αϋπνία. Σύμφωνα με νέες μελέτες, πολλοί άνθρωποι στα επόμενα 100 χρόνια είναι πιθανό να χάσουν 50 έως 58 ώρες ύπνου από το σύνολο ενός έτους λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη και της κλιματικής αλλαγής.

Αυτή η μείωση του ύπνου, με τη σειρά της, έχει δυσμενείς επιπτώσεις στην καρδιαγγειακή και μεταβολική υγεία. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η αύξηση της θερμοκρασίας μπορεί να συμβάλει σε αυξημένο κίνδυνο κρίσεων ψυχικής υγείας, ατυχημάτων και τραυματισμών στο χώρο εργασίας, καθώς και σε αυξημένη εμφάνιση καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων σε ευαίσθητους ασθενείς λόγω του αυξημένου ιξώδους του αίματος.

Η διετής μελέτη της Κοπεγχάγης, που διεξήχθη από τον Minor και την ομάδα του στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, σχεδιάστηκε για να μετρήσει τις φυσιολογικές επιδράσεις των υψηλότερων εξωτερικών θερμοκρασιών σε υγιείς ενήλικες ενώ κοιμόντουσαν. Τα δεδομένα, που συλλέχθηκαν από το 2015 έως το 2017, διαπίστωσαν ότι οι υψηλότερες θερμοκρασίες καθυστέρησαν την έναρξη του ύπνου, μειώνοντας τον αριθμό των ωρών που περνούσε κάθε ενήλικας στο REM.

Ύπνος και περιβάλλον

Πρώιμες ελεγχόμενες μελέτες σε εργαστήρια ύπνου έχουν βρει ότι τόσο οι άνθρωποι όσο και τα ζώα επηρεάζονται όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος κλίνει υπερβολικά προς μία κατεύθυνση. Αλλά αυτή η έρευνα περιορίστηκε από έναν παράγοντα: σε αντίθεση με ένα εργαστήριο, ένας άνθρωπος που υπερθερμαίνεται θα λάβει μέτρα για να τροποποιήσει τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος ύπνου του σε κάτι πιο δροσερό. Αλλά τι συμβαίνει όταν δεν μπορείτε να το κάνετε αυτό στην πραγματική ζωή;

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μελέτη απέτυχε να συμπεριλάβει άτομα που ζούσαν σε φτωχότερες χώρες, πράγμα που σημαίνει ότι οι συνέπειες της αύξησης της θερμοκρασίας θα μπορούσαν να είναι πολύ σοβαρότερες σε περιοχές που χαρακτηρίζονται από ακόμη θερμότερα κλίματα, διαφορετικές κοινωνικοοικονομικές και δημογραφικές συνθήκες και διαφορετικά επίπεδα υπηρεσιών δημόσιας υγείας.

Ωστόσο, η μελέτη αποκάλυψε επιτακτικά στοιχεία για τον αντίκτυπο της υπερθέρμανσης του πλανήτη στην απώλεια ύπνου και, τουλάχιστον, ανοίγει μια έρευνα για την παγκόσμια ανισότητα των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Πώς να διαμορφώσετε τις ιδανικές συνθήκες ύπνου

Το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής αποτελεί μια παγκόσμια πρόκληση που απαιτεί τη ευαισθητοποίηση όλων μας για αντιμετώπισή του. Ωστόσο, ακόμα και μικρές αλλαγές σε καθημερινές μας επιλογές μπορούν να είναι αρκετές για να αντισταθούμε στις ήδη αρνητικές επιπτώσεις του φαινομένου και να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για μια ποιοτικότερη καθημερινότητα.

Η σειρά στρωμάτων Eco της Orion Strom, συνδυάζοντας αυξημένες κατασκευαστικές προδιαγραφές σε σχέση με τα πιο συμβατικά στρώματα και υποαλλεργικά υλικά που προσφέρουν φυσική αίσθηση ρυθμίζοντας τη θερμοκρασία του σώματος, αποτελεί μια εξαιρετική πρόταση για να διαμορφώσετε ένα ιδανικό περιβάλλον ύπνου. Δεν ξεχνάμε, ωστόσο, ότι δεν πρέπει να ακολουθούμε eco-friendly πρακτικές μόνο ως τάση της εποχής, αλλά πρέπει να κατανοήσουμε ότι ένα ασφαλέστερο περιβάλλον σημαίνει καλύτερη ποιότητα ζωής για εμάς και το μέλλον των παιδιών μας.