Λευκός, ροζ ή καφέ θόρυβος: Τι σημαίνουν και πώς επηρεάζουν τον ύπνο μας;

Έχουμε τονίσει πολλές φορές την αξία ενός ιδανικού περιβάλλοντος κρεβατοκάμαρας για έναν ποιοτικό ύπνο. Από το κατάλληλο στρώμα και το μαξιλάρι, μέχρι την υπόλοιπη διακόσμηση και την καθαριότητα του χώρου, όλα παίζουν ρόλο ώστε να προκαλούν χαλάρωση και να επιτείνουν τη διάθεσή μας να κοιμηθούμε.

Υπάρχουν ωστόσο κι άλλοι λόγοι, που είναι μεν «αόρατοι», αλλά επηρεάζουν σημαντικά την προσπάθειά μας να κοιμηθούμε. Και αυτοί δεν είναι άλλοι, από τους διάφορους θορύβους που ακούμε εντονότερα στη διάρκεια του νυχτερινού μας ύπνου. Σίγουρα θα έχετε ήδη ακούσει για τις επιπτώσεις του λευκού θορύβου στον ύπνο. Ωστόσο, ο λευκός θόρυβος δεν είναι για όλους! Γι’ αυτό και σας παρουσιάζουμε όλη τη χρωματική γκάμα θορύβων που διακρίνονται από τους ειδικούς σε σχέση με τον ύπνο, αλλά και πώς η κάθε μία επηρεάζει την προσπάθειά μας να κοιμηθούμε ποιοτικά και ξεκούραστα.

Ροζ θόρυβος

Ναι, είναι αλήθεια! Υπάρχει ο ροζ θόρυβος! Καταρχάς, πολλοί θόρυβοι ονοματίζονται με χρώματα, από την ενέργεια του ηχητικού σήματος που εκπέμπουν.

Ο ροζ θόρυβος είναι ένας ειδικός τύπος θορύβου που είναι ισχυρότερος στις χαμηλότερες συχνότητες, γεγονός που τον κάνει πιο βαθύ. Το ακριβές ενεργειακό βάθος είναι αυτό που κάνει τον ροζ θόρυβο διαφορετικό από τον λευκό θόρυβο και επομένως για κάποιους είναι πιο αποτελεσματικός.

Ο ροζ θόρυβος περιέχεται σε όλα τα είδη των ήχων της φύσης. Μπορείτε να το ακούσετε στη βροχή, στο θρόισμα των φύλλων, τους χτύπους της καρδιάς και τον άνεμο, στον παφλασμό των κυμάτων και άλλα φυσικά γεγονότα.

Ένα ποιοτικό στρώμα που ανταποκρίνεται στις ανάγκες μας, σε συνδυασμό με φυσικούς ήχους αποτελούν ιδανικό συνδυασμό για χαλάρωση και βαθύ ύπνο.

Λόγω των καταπραϋντικών του επιδράσεων, ο ροζ θόρυβος έχει τη δυνατότητα να γίνει καλό βοήθημα ύπνου. Επιπλέον, ορισμένες έρευνες λένε ότι ο ροζ θόρυβος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για καλύτερη γνωστική ικανότητα και μνήμη. Το κύριο πλεονέκτημα του ροζ θορύβου που βοηθά τον ύπνο μας είναι η ικανότητά του να επιβραδύνει και να μειώνει τα εγκεφαλικά μας κύματα, κάτι που τελικά οδηγεί σε βαθύτερο και πιο ξεκούραστο ύπνο.

Λευκός Θόρυβος

Ο λευκός θόρυβος δεν είναι πολύ διαφορετικός σε σύγκριση με τον ροζ θόρυβο. Ωστόσο, ενώ περιέχει όλες τις συχνότητες που ακούγονται από τα ανθρώπινα αυτιά, όλες οι συχνότητες ακούγονται ίσες, γεγονός που δημιουργεί έναν μοναδικό ήχο βουητού που αποκαθιστά τον ύπνο, ειδικά στα βρέφη.

Ο ροζ θόρυβος υπάρχει συνήθως σε μηχανές λευκού θορύβου, που εκτός από το να παρέχει ένα σταθερό ήχο που σας βοηθά να κοιμηθείτε, θα συνοδεύεται επίσης από τον ήχο των κυμάτων, τις καταιγίδες, το τρίξιμο του τζακιού και άλλα.

Λευκός θόρυβος

Ωστόσο, ο κύριος λευκός θόρυβος μπορεί να βρεθεί σε διάφορες οικιακές συσκευές, όπως  καλοριφέρ, υγραντήρας, κλιματιστικά, ανεμιστήρες, ηλεκτρικές σκούπες, πιστολάκι μαλλιών, απορροφητήρες και πολλά άλλα.

Ο λόγος για τον οποίο ο λευκός θόρυβος είναι τόσο ευπρόσδεκτος ως βοήθημα ύπνου είναι επειδή η ίση κατανομή της συχνότητας του ήχου μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αποκρύψει ακόμα και τους πιο έντονους ήχους όπως φωνές αυτοκινήτων και μποτιλιαρίσματα, διακοπές νερού, ροχαλητό και άλλους. Πολλοί ειδικοί στον ύπνο και γιατροί το συνιστούν ως έναν από τους παθητικούς τρόπους αντιμετώπισης της αϋπνίας.

Υπάρχουν συσκευές που είναι ειδικά σχεδιασμένες να βγάζουν λευκούς θορύβους  για βρέφη, ενώ πολλές εταιρείες σχεδιάζουν μηχανές λευκού θορύβου ειδικά για ενήλικες.

Τα ηχητικά κύματα θα σας βοηθήσουν να κοιμηθείτε χαλαρώνοντάς σας και βοηθώντας σας να φτάσετε στη φάση βαθιού ύπνου καθώς δεν θα ακούτε εξωτερικούς ήχους. Επίσης, διαπιστώθηκε ότι η χρήση μηχανών λευκού θορύβου στο περιβάλλον γραφείου ενισχύει την παραγωγικότητα και την ικανότητα μάθησης. Ο λευκός θόρυβος είναι ακόμη ένας εξαιρετικός σύντροφος για ταξίδια. Οι  οι πτήσεις μπορεί να διαρκούν πολύ. Εάν η ακρόαση μουσικής δεν είναι μια επιλογή, αλλά θέλετε να κλείσετε λίγο τα μάτια σας, η χρήση ενός μηχανήματος λευκού θορύβου ή ακόμα και εφαρμογών λευκού θορύβου θα μπορούσε να είναι πολύ χρήσιμη.

Καφέ θόρυβος

Συχνά αποκαλούμενος και κόκκινος θόρυβος, ο καφέ θόρυβος έχει την υψηλότερη ενέργεια στις χαμηλότερες συχνότητες, γεγονός που κάνει τον ήχο πιο βαθύ σε σύγκριση με τον λευκό και τον ροζ θόρυβο.

Αυτό που γνωρίζουν οι ειδικοί προς το παρόν είναι ότι, παρόλο που είναι βαθύτερος, τόσο ο καφέ όσο και ο λευκός θόρυβος ακούγονται εξαιρετικά παρόμοιοι με το ανθρώπινο αυτί. Με βάση κάποιες πρακτικές δοκιμές, η χρήση καφέ θορύβου μπορεί να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε και να αποκοιμηθείτε ευκολότερα. Ο καφέ θόρυβος θυμίζει βρυχηθμό χαμηλής συχνότητας, καταιγίδες και καταρράκτες καθώς και πολύ δυνατά κύματα παλίρροιας.

Συμπέρασμα

Εκείνο που δεν πρέπει να ξεχνάμε, είναι ότι οι ποικιλία θορύβων που μπορεί να μας βοηθήσει να κοιμηθούμε, αποτελεί απλώς ένα χρήσιμο extra. Πριν από αυτό, είναι σημαντικότερο να διαμορφώσουμε ένα υγιές πρόγραμμα ζωής μέσα στη μέρα, να πηγαίνουμε για ύπνο σε λογικές ώρες, να αποφεύγουμε τα  γεύματα αργά το βράδυ και σίγουρα, να έχουμε επενδύσει σε ένα χαλαρωτικό περιβάλλον στο υπνοδωμάτιο με χαμηλό φωτισμό και προπάντων ένα καλό, ανατομικό στρώμα που θα αγκαλιάζει ιδανικά το σώμα μας προσφέροντας έναν ευεργετικό ύπνο.

 

 

Το άρθρο συντάχθηκε πρωτότυπα για το TerryCralle, επίσημο portal ενημέρωσης για θέματα ύπνου της Terry Cralle, πιστοποιημένη νοσηλεύτρια & κλινικός σε θέματα ύπνου.