Μάσκα ύπνου: τι προσφέρει και πότε πρέπει να τη χρησιμοποιούμε

Σε παλαιότερες ταινίες βλέπουμε πολλούς ανθρώπους να φορούν μάσκες ύπνου. Αρκετοί αναρωτιούνται αν είναι πραγματικά ωφέλιμες για τον ύπνο και πού μπορούν να τις βρουν. Παρόλο που μοιάζουν πολύ κομψές, είναι καλό να γνωρίζουμε ότι οι μάσκες ματιών είναι κάτι περισσότερο από ένα αξεσουάρ μόδας και αποτελεί ένα καταπληκτικό εργαλείο που βοηθά στην απόκρυψη του φωτός.

Η μάσκα ματιών βοηθά στο μπλοκάρισμα του φωτός ούτως ώστε να κοιμηθούμε περισσότερο. Το φυσικό ρολόι του σώματος  μας βοηθά να προσανατολιστούμε και να προετοιμάσουμε το σώμα μας για ύπνο. Ένα φωτεινό περιβάλλον λέει στον εγκέφαλό μας ότι είναι ώρα να ξυπνήσουμε, μειώνοντας πολλές ουσίες που επηρεάζουν τον ύπνο μας, μία από αυτές και η μελατονίνη.

Το δροσερό και σκοτεινό περιβάλλον ύπνου βοηθά στη δημιουργία περισσότερης μελατονίνης, βελτιώνοντας τη λειτουργία του βιολογικού σας ρολογιού. Μία από τις καλύτερες επιλογές για να δημιουργήσετε «σκοτεινότερο βλέμμα» είναι να χρησιμοποιήσετε μια μάσκα ύπνου.

Οι μάσκες βοηθούν για έναν ξεκούραστο και βαθύ ύπνο

Δεκαετίες, αν όχι αιώνες, επιστημονικής έρευνας, έδειξαν ότι το ανθρώπινο είδος ήταν πάντα σε εγρήγορση όλη την ημέρα και κοιμόταν όλη τη νύχτα. Ο εγκέφαλός μας έχει συνηθίσει να κοιμάται τη νύχτα. Οι ηλεκτρονικές συσκευές και άλλες συσκευές που παράγουν τεχνητό φως μπορούν να διαταράξουν τον ύπνο μας.

Πολλοί άνθρωποι καλύπτουν τα παράθυρά τους με κουρτίνες και κλείνουν τα παντζούρια, όταν υπάρχει έντονο φως από έξω. Μια μάσκα ματιών είναι απαραίτητη για να ομαλοποιήσετε τον ύπνο σας και να σας βοηθήσει να ξυπνήσετε πιο ξεκούραστοι, καθώς θα εξαλείψετε εξωτερικούς περισπασμούς και δεν θα μπορείτε να ανοίξετε τα μάτια σας για να κοιτάξετε τριγύρω.

Προστατεύουν το δέρμα σας

Χρησιμοποιείτε ακριβές κρέμες και προϊόντα που διατηρούν το δέρμα σας υγρό και σφιχτό; Δεν χρειάζεται πλέον, γιατί οι μάσκες ύπνου αποδεικνύονται αποτελεσματικές στην προστασία του δέρματος και των ματιών σας, αποφεύγοντας το πρωινό πρήξιμο.

 Ποια υλικά είναι τα καλύτερα;

Οι μάσκες ύπνου είναι κατασκευασμένες από διαφορετικά υλικά που σας επιτρέπουν να έχετε περισσότερη ξεκούραση και άνεση ακόμα και αν το πρόσωπό σας είναι ευαίσθητο. Οι πιο δημοφιλείς τύποι μάσκας είναι κατασκευασμένοι από βαμβάκι επειδή είναι οργανικοί και αναπνέουν, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα ζεσταίνεστε τη νύχτα. Αυτή η επιλογή λειτουργεί, ειδικά τις θερινές μέρες. Εάν η παρουσία της μάσκας στο πρόσωπο σας ενοχλεί, η καλύτερη επιλογή είναι το σατέν.

Επίσης, μερικοί άνθρωποι προτιμούν μάσκες από πολυεστέρα επειδή είναι ελαφριές και ρυθμιζόμενες. Ωστόσο, ο πολυεστέρας δεν αναπνέει τόσο και μπορεί να καταλήξετε να ιδρώνετε. Μια άλλη επιλογή είναι οι μάσκες διαμόρφωσης που κατασκευάζονται από αφρό μνήμης, αλλά μπορούν επίσης να θερμανθούν. Για το πιο ευαίσθητο δέρμα, σας συνιστούμε να χρησιμοποιήσετε μεταξωτή μάσκα. Μην ξεχνάτε όμως πως το μετάξι είναι ένα τρυφερό υλικό που απαιτεί ιδιαίτερη φροντίδα και συντήρηση.

Προστατεύουν την υγεία των ματιών

Μια καλή μάσκα ύπνου μπορεί να σταματήσει το πρόβλημα με τα ξηρά μάτια ως αποτέλεσμα σκόνης, αλλεργιών, ξηρού αέρα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο με μια καλή μάσκα ύπνου μπορείτε να διατηρείτε τα μάτια σας κλειστά και υγρά, δημιουργώντας ανθεκτική προστασία από ξηρό αέρα και σκόνη.

Εάν ταξιδεύετε πολύ, τότε γνωρίζετε τα προβλήματα των αεροπορικών πτήσεων, καθώς και των λεωφορείων και των αυτοκινήτων. Με μια ταξιδιωτική μάσκα ματιών και ένα ζευγάρι ωτοασπίδες είστε ιδανικά εξοπλισμένοι!

Πώς επιλέγουμε τη σωστή μάσκα ματιών;

Θα πρέπει να επισημάνουμε τι να προσέξετε όταν επιλέγετε μια μάσκα ματιών, προκειμένου να μην έχετε καμία δυσφορία. Δεν πρέπει να είναι πολύ σφιχτή για να μην πιέζονται τα μάτια, ούτε μεγαλύτερη από το πρόσωπό σας, ούτως ώστε να μην αφήνει το φως να μπει. Η υπερβολική πίεση στα μάτια σας, θα μειώσει την πιθανότητα ύπνου REM και μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους. Τις καλοκαιρινές νύχτες, οι μάσκες ύπνου μπορεί να είναι αδύνατες να φορεθούν, εάν ζείτε σε ζεστές και υγρές περιοχές. Επίσης, δεδομένου ότι εφαρμόζουν στο πρόσωπό σας, πρέπει να αποθηκεύονται με ασφάλεια και να καθαρίζονται προσεκτικά σε τακτική βάση. Ορισμένες μάσκες δεν πλένονται, οπότε πρέπει να τις καθαρίσετε με το χέρι.

Εν κατακλείδι, η μάσκα ύπνου είναι μια αξιόλογη επένδυση για άτομα που δεν μπορούν να κάνουν το δωμάτιό τους αρκετά σκοτεινό, είναι ευαίσθητα στη φωτεινότητα και είναι επιρρεπή σε αϋπνία και ημικρανίες. Επιλέξτε μια μάσκα που είναι κομψή και λειτουργική και δεν θα σας προκαλέσει δυσφορία για να έχετε όνειρα γλυκά!

 

Το άρθρο συντάχθηκε πρωτότυπα για το TerryCralle, επίσημο portal ενημέρωσης για θέματα ύπνου της Terry Cralle, πιστοποιημένη νοσηλεύτρια & κλινικός σε θέματα ύπνου