Νυχτερινή εφίδρωση: αιτίες & αντιμετώπιση

Η εφίδρωση είναι φυσιολογικό φαινόμενο και αποτελεί βασικό μέρος του τρόπου με τον οποίο το σώμα ρυθμίζει τη θερμοκρασία του. Σε μια σάουνα ή στην άσκηση στο γυμναστήριο αναμένεται έντονη εφίδρωση. Το να ξυπνάτε ιδρωμένοι στη μέση της νύχτας είναι ένα άλλο θέμα. Η νυχτερινή εφίδρωση μπορεί να οριστεί ως εφίδρωση που υπερβαίνει αυτή που απαιτείται από το σώμα για τη ρύθμιση της θερμοκρασίας του. Συχνά περιγράφεται ως μούσκεμα  και μπορεί να απαιτείται αλλαγή σεντονιών ή ακόμα και ρούχων.

Οι νυχτερινές εφιδρώσεις συνήθως δεν προκαλούνται από μια βαριά κουβέρτα ή ζεστό υπνοδωμάτιο. Αντίθετα, άλλα υποκείμενα ζητήματα υγείας μπορεί να ευθύνονται για αυτά τα επεισόδια σημαντικής εφίδρωσης στον ύπνο σας. Ανεξάρτητα από την αιτία, ωστόσο, μειώνουν την ποιότητα του ύπνου και να προκαλούν σοβαρή ενόχληση.

Τέσσερις κοινές αιτίες νυχτερινής εφίδρωσης είναι:

  • Εμμηνόπαυση

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου γίνονται σημαντικές αλλαγές στην παραγωγή των ορμονών οιστρογόνου και προγεστερόνης από το σώμα και αυτό πιστεύεται ότι είναι ένας σημαντικός παράγοντας των εξάψεων. Οι εξάψεις θεωρούνται χαρακτηριστικό της εμμηνόπαυσης, επηρεάζοντας έως και το 85% των γυναικών. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι εξάψεις ξεκινούν στην πραγματικότητα κατά τη μεταβατική περίοδο πριν από την εμμηνόπαυση και μπορούν να συνεχιστούν και μετέπειτα. Ίσως δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι πολλές γυναίκες αναφέρουν προβλήματα ύπνου και υψηλότερα ποσοστά αϋπνίας κατά την εμμηνόπαυση. Αν και οι νυχτερινές εφιδρώσεις δεν είναι η μόνη αιτία αυτών των δυσκολιών ύπνου, μπορούν να συμβάλουν στον κακό ύπνο, ειδικά όταν είναι σοβαρές.

  • Φαρμακευτική αγωγή

Τα φάρμακα είναι γνωστό ότι σχετίζονται με τις νυχτερινές εφιδρώσεις. Αυτά περιλαμβάνουν ορισμένα αντικαταθλιπτικά, στεροειδή και φάρμακα που λαμβάνονται για τη μείωση του πυρετού, όπως η ασπιρίνη ή η ακεταμινοφαίνη, που μπορεί παραδόξως να προκαλέσουν εφίδρωση.

  • Μόλυνση

Πολλές λοιμώξεις σχετίζονται με νυχτερινές εφιδρώσεις. Τις περισσότερες φορές, αυτό συμβαίνει επειδή οι λοιμώξεις μπορεί να προκαλέσουν πυρετό και υπερθέρμανση. Η φυματίωση, οι βακτηριακές και μυκητιασικές λοιμώξεις και ο ιός της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας (HIV) είναι μερικά παραδείγματα λοιμώξεων για τις οποίες η νυχτερινή εφίδρωση είναι σημαντικό σύμπτωμα.

  • Προβλήματα ορμονών

Οι αλλαγές στο ενδοκρινικό σύστημα, το οποίο ελέγχει τα επίπεδα ορμονών στο σώμα, μπορεί να σχετίζονται με τις νυχτερινές εφιδρώσεις. Παραδείγματα ορμονικών προβλημάτων που συνδέονται με τις νυχτερινές εφιδρώσεις περιλαμβάνουν υπερδραστηριότητα του θυρεοειδούς (υπερθυρεοειδισμός), διαβήτη και αυξημένο σάκχαρο στο αίμα και μη φυσιολογικά επίπεδα ορμονών φύλου.

Άλλες αιτίες νυχτερινής εφίδρωσης

Πέρα από αυτές τις τέσσερις κοινές αιτίες, άλλες καταστάσεις μπορεί να προκαλέσουν νυχτερινές εφιδρώσεις. Οι εξάψεις μπορεί να είναι πιο συχνές κατά την εγκυμοσύνη και την περίοδο μετά τον τοκετό. Το άγχος και οι κρίσεις πανικού έχουν συσχετιστεί με τις νυχτερινές εφιδρώσεις. Επίσης, μπορεί να είναι σύμπτωμα ορισμένων τύπων καρκίνου ή παρενέργεια θεραπειών για τον καρκίνο.

Πώς να περιορίσετε τη νυχτερινή εφίδρωση και να κοιμηθείτε καλύτερα

Είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν γιατρό σε αυτές τις περιπτώσεις. Η συνάντηση με έναν γιατρό είναι σημαντική επειδή μπορεί να βοηθήσει στον προσδιορισμό της πιο πιθανής αιτίας και να ζητήσει εξετάσεις για να καταλήξουμε στην κατάσταση. Παράλληλα ωστόσο μπορείτε να εφαρμόσετε μερικές απλές συμβουλές που επιδρούν σημαντικά στη βελτίωση των συνθηκών ύπνου και μπορούν πραγματικά να περιορίσουν το φαινόμενο της νυχτερινής εφίδρωσης.

  1. Πολύ σημαντική απόφαση, αποτελούν οι μικρές, απλές αλλαγές που μπορούν να δημιουργήσουν ένα πιο ευχάριστο κλίμα ύπνου. Αν και ένα πιο ζεστό υπνοδωμάτιο δεν είναι η κύρια αιτία της νυχτερινής εφίδρωσης, μπορεί να τις διευκολύνει ή να τις πυροδοτήσει. Η διατήρηση του θερμοστάτη σε χαμηλότερη θερμοκρασία και η χρήση ελαφρύτερων κλινοστρωμάτων μπορεί να εμποδίσει τη συσσώρευση θερμότητας γύρω από το σώμα κατά τη διάρκεια της νύχτας. Επίσης, σκεφτείτε να αγοράσετε ένα καλό και ποιοτικό στρώμα που «αναπνέει».
  2. Τα στενά ρούχα παγιδεύουν τη θερμότητα, επομένως είναι καλύτερο να φοράτε ελαφριά, φαρδιά ρούχα κατασκευασμένα με υλικά που αναπνέουν και αερίζουν. Το ντύσιμο σε στρώσεις διευκολύνει τις ρυθμίσεις για τη διατήρηση μιας άνετης θερμοκρασίας.
  3. Αποφύγετε καφεΐνη, αλκοόλ και πικάντικες τροφές. Όλα αυτά μπορούν να προκαλέσουν αιχμές στη θερμοκρασία του σώματος και να προκαλέσουν εφίδρωση. Η αποφυγή τους, ειδικά το βράδυ, μπορεί να μειώσει τη νυχτερινή εφίδρωση.
  4. Πιείτε κρύο νερό: Η κατανάλωση μικρής ποσότητας κρύου νερού πριν πάτε για ύπνο βοηθά ορισμένα άτομα με νυχτερινές εφιδρώσεις να επιτύχουν μια πιο ευχάριστη θερμοκρασία.
  5. Διατηρήστε υγιές βάρος: Ορισμένες έρευνες έχουν εντοπίσει μια συσχέτιση μεταξύ υψηλότερου σωματικού βάρους και νυχτερινής εφίδρωσης. Το υπερβολικό βάρος ή η παχυσαρκία μπορεί να συμβάλει σε άλλα προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που επηρεάζουν τον ύπνο, όπως η υπνική άπνοια.

 

 

*Το κείμενο αποτελεί αυθεντική μετάφραση από το αντίστοιχο άρθρο της επιστημονικής ομάδας του Sleepfoundation, του κορυφαίου online Media Center σε θέματα υγείας.