Οξυγόνο & ύπνος: Η μεγάλη σημασία του οξυγόνου & 10 tips για να το εξασφαλίσετε

Το οξυγόνο είναι απαραίτητο για πολλές ζωτικές λειτουργίες μέσα στο σώμα. Στην πραγματικότητα, χωρίς οξυγόνο πεθαίνουμε! Αλλά ακόμη και τα χαμηλά επίπεδα οξυγόνου μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα, ενώ τα υψηλά επίπεδα μπορούν να βελτιώσουν την υγεία μας.

Η λήψη αρκετού οξυγόνου κατά τη διάρκεια του ύπνου μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολη καθώς τα πρότυπα αναπνοής μας αλλάζουν ενώ κοιμόμαστε και δεν το γνωρίζουμε. Μπορεί επίσης να κοιμηθούμε σε θέσεις που συμπιέζουν τους πνεύμονες, δημιουργώντας προβλήματα αναπνοής που δεν εμφανίζονται κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Ποια είναι τα 10 πράγματα που πρέπει να κάνετε για να αυξήσετε τα επίπεδα οξυγόνου στο σώμα σας

1. Ποιοτικό φαγητό

Υιοθετήστε υγιείς διατροφικές συνήθειες! Επιλέξτε τροφές πλούσιες σε σίδηρο όπως κόκκινο κρέας, οστρακοειδή, φακές, μαύρη σοκολάτα και σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.

Επίσης, τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D έχουν συνδεθεί με τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα, οπότε βεβαιωθείτε ότι έχετε αρκετή βιταμίνη D καταναλώνοντας κρόκους αυγών, λιπαρά ψάρια και κόκκινο κρέας. Το να περνάτε χρόνο σε εξωτερικούς χώρους είναι επίσης εξαιρετικά σημαντικό για τα επίπεδα της βιταμίνης D, καθώς η βιταμίνη D σχηματίζεται όταν το δέρμα σας εκτίθεται στο φως του ήλιου.

2. Άσκηση

Η άσκηση βοηθά στη βελτίωση της λειτουργίας των πνευμόνων και της καρδιάς. Η καρδιά είναι σημαντική καθώς είναι αυτό που αντλεί αίμα και, επομένως, οξυγόνο γύρω από το σώμα σας.

3. Πάρτε καθαρό αέρα

Κατά τη διάρκεια της ημέρας, προσπαθήστε να κάνετε τουλάχιστον έναν περίπατο (ή τζόκινγκ) σε ένα μέρος με εξαιρετική ποιότητα αέρα, όπως ένα κοντινό πάρκο ή μια παραλία. Εάν ζείτε στην πόλη, μπορείτε επίσης να σκεφτείτε να κάνετε μια βόλτα στην εξοχή ή να κάνετε πεζοπορία, μία φορά την εβδομάδα. Με αυτόν τον τρόπο συνδυάζετε το cardio με καθαρό αέρα και μπορείτε να συμπληρώσετε τη βιταμίνη D με έκθεση στον ήλιο (και ναι, αυτό λειτουργεί και σε μια συννεφιασμένη μέρα)!

4. Βελτιώστε την ποιότητα του αέρα στο σπίτι σας

Τη νύχτα, κρατήστε ανοιχτό το παράθυρό σας εάν ζείτε σε εξοχικές περιοχές ή χρησιμοποιείτε έναν καθαριστή αέρα που έχει αποδειχθεί ότι λειτουργεί. Φυσικά, μπορείτε να το κάνετε και κατά τη διάρκεια της ημέρας! Μπορείτε επίσης να διατηρήσετε φυτά εσωτερικού χώρου στην κρεβατοκάμαρά σας που είναι γνωστό ότι βοηθούν στην παραγωγή οξυγόνου (και την απομάκρυνση των τοξινών!).

5. Κοιμηθείτε στα πλάγια

Εάν κοιμάστε ανάσκελα, η αναπνοή σας μπορεί να περιοριστεί καθώς οι πνεύμονές σας πιέζονται προς τα κάτω.

Για να βελτιώσετε την αναπνοή σας κατά τη διάρκεια της νύχτας, απλά κοιμηθείτε στα πλάγια (εφόσον δεν υπάρχει κάποιο άλλο θέμα υγείας που δεν σας το επιτρέπει).

6. Αποφύγετε το αλκοόλ

Το αλκοόλ θα χαλαρώσει τους μύες του λαιμού σας, οι οποίοι με τη σειρά τους μπορούν να προκαλέσουν ροχαλητό ή / και άπνοια ύπνου.

7. Κοιμηθείτε αρκετά

Η υπερβολική κούραση μπορεί επίσης να αναγκάσει τους μυς του λαιμού να χαλαρώσουν περισσότερο από το κανονικό όταν κοιμάστε και να προκαλέσει άπνοια ύπνου ή / και ροχαλητό. Επομένως, προσπαθήστε να κοιμάστε σε κανονικές ώρες και απολαύστε αρκετό ύπνο ώστε να είστε ενεργοί κατά τη διάρκεια της ημέρας.

8. Σταματήστε το κάπνισμα

Εάν καπνίζετε, πιθανότατα οι πνεύμονες σας λειτουργούν ήδη με μειωμένη ικανότητα και είστε πολύ πιο επιρρεπείς σε διάφορες πνευμονικές παθήσεις.

9. Πολύ νερό

Το πόσιμο νερό (ή κρύοι χυμοί, τσάι από βότανα χωρίς καφεΐνη, νερό καρύδας κ.λπ.) θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε την επαρκή επίπεδα ενυδάτωσης. Και όπως και το υπόλοιπο σώμα σας, οι πνεύμονες πρέπει να ενυδατωθούν για να λειτουργήσουν καλά.

10. Κάντε ασκήσεις αναπνοής

Η αναπνοή είναι τόσο ασυνείδητο πράγμα που μπορεί να είναι περίεργο να σκεφτεί καν ότι υπάρχει ένας «σωστός τρόπος» αναπνοής, αλλά υπάρχει! Και μπορεί να σας βοηθήσει να πάρετε περισσότερο οξυγόνο. Συνήθως, αυτό συνεπάγεται επιβράδυνση της αναπνοής σας, καθώς τείνουμε να αναπνέουμε πολύ γρήγορα.

 

Το άρθρο συντάχθηκε πρωτότυπα για το TerryCralle, επίσημο portal ενημέρωσης για θέματα ύπνου της Terry Cralle, πιστοποιημένη νοσηλεύτρια & κλινικός σε θέματα ύπνου