Πόνοι στη μέση: Διαλέγοντας το κατάλληλο στρώμα

Ο ύπνος σε λάθος στρώμα μπορεί να προκαλέσει ή να επιδεινώσει τον πόνο στη μέση. Η έλλειψη κατάλληλης στήριξης από ένα στρώμα ενισχύει την κακή στάση του ύπνου, καταπονεί τους μύες και δεν βοηθά στη διατήρηση της ευθυγράμμισης της σπονδυλικής στήλης, με αποτέλεσμα τον πόνο και τις ενοχλήσεις στη μέση.

Επίσης, η άνεση στον ύπνο χάνεται, εάν ένα στρώμα δεν ταιριάζει με τις ατομικές προτιμήσεις κάποιου. Ένα στρώμα που παρέχει άνεση και υποστήριξη στην πλάτη βοηθά στη μείωση του πόνου στη μέση, επιτρέποντας στη σπονδυλική στήλη να ξεκουραστεί πραγματικά και να αναζωογονηθεί κατά τη διάρκεια του συνεχόμενου ύπνου τη νύχτας.

Με την τεράστια ποικιλία στρωμάτων στην αγορά, η επιλογή στρώματος με στόχο την καταπολέμηση των ενοχλήσεων στη μέση στη διάρκεια του ύπνου, είναι μια ιδιαίτερα απαιτητική υπόθεση.

Γι’ αυτό τον λόγο, οι ακόλουθες πρακτικές οδηγίες έχουν σχεδιαστεί για να βοηθήσουν τους ασθενείς με πόνους στη μέση να επιλέξουν το καλύτερο στρώμα για ιδανική στήριξη στην πλάτη και να απολαύσουν έναν ξεκούραστο ύπνο:

  1. Ρωτήστε για τα χαρακτηριστικά & τα φυσικά συστατικά του στρώματος. Τα εσωτερικά ελατήρια ενός στρώματος παρέχουν τη στήριξη. Τα στρώματα διαφέρουν ως προς τον αριθμό και τη διάταξη των ελατηρίων. Η επένδυση πάνω από το στρώμα έρχεται σε πολλά διαφορετικά πάχη. Η επιλογή του τύπου και του βάθους του στρώματος πρέπει να καθορίζεται από τις ατομικές προτιμήσεις σας.
  2. Βρείτε ένα στρώμα που υποστηρίζει σωστά την πλάτη. Ένα στρώμα θα πρέπει να παρέχει υποστήριξη για τις φυσικές καμπύλες και την ευθυγράμμιση της σπονδυλικής στήλης. Η σωστή ποσότητα στήριξης στην πλάτη βοηθά επίσης να αποφύγεται ο μυϊκός πόνος μετά από συνεχόμενο ύπνο. Ενώ δεν υπάρχουν πολλά κλινικά δεδομένα σχετικά με τα στρώματα, μελέτες έχουν δείξει ότι τα στρώματα μεσαίας σταθερότητας παρέχουν συνήθως περισσότερη ανακούφιση από τον πόνο στην πλάτη.
  3. Η προσωπική προτίμηση θα πρέπει τελικά να καθορίσει ποιο στρώμα είναι καλύτερο. Δεν υπάρχει ένα στυλ στρώματος ή τύπος που να λειτουργεί για όλους τους ανθρώπους με πόνο στη μέση. Κάθε στρώμα που βοηθά κάποιον να κοιμάται χωρίς πόνο είναι το καλύτερο στρώμα για εκείνον. Ένα στρώμα μεσαίας σταθερότητας μπορεί να είναι πιο άνετο επειδή επιτρέπει στον ώμο και τους γοφούς να βυθίζονται ελαφρώς. Επίσης, όσοι θέλουν ένα πιο σφιχτό στρώμα για στήριξη στην πλάτη μπορούν να επιλέξουν ένα με παχύτερη επένδυση για μεγαλύτερη άνεση.
  4. Μάθετε πότε ήρθε η ώρα να αντικαταστήσετε το στρώμα σας. Εάν ένα παλιό στρώμα χαλαρώνει ορατά στη μέση ή δεν είναι πλέον άνετο προκαλώντας αίσθηση κούρασης μετά τον ύπνο, μάλλον ήρθε η ώρα να αγοράσετε ένα καινούριο. Μερικές πρόχειρες λύσεις όπως η τοποθέτηση σανίδων κάτω από ένα χαλαρό στρώμα για να μην κρεμάσει στη μέση είναι μόνο μια βραχυπρόθεσμη λύση για το χαλάρωμα. Ωστόσο, σε τέτοιες περιπτώσεις, ένα νέο στρώμα, διαλεγμένο σύμφωνα με τις ιδιαίτερες προτιμήσεις του καθενός, είναι η πιο σωστή επιλογή για να περιοριστεί ή και να εξαφανιστεί το πρόβλημα.

 

*Οι επιστημονικές πληροφορίες του άρθρου έχουν επιμεληθεί από τον φυσικοθεραπευτή DrTalbot Sellers, ο οποίος ειδικεύεται στη διάγνωση, τη θεραπεία και τη διαχείριση του πόνου της σπονδυλικής στήλης στο NeuroSpine Center του Ουισκόνσιν.