Πόσες ώρες πρέπει να κοιμόμαστε ανάλογα με την ηλικία μας

Τις περισσότερες φορές που συζητάμε για έναν υγιεινό τρόπο ζωής, κυρίως σκεφτόμαστε τη διατροφή και την άσκηση. Όπως φαίνεται στην πράξη, όμως, δεν υπάρχει υγιής τρόπος ζωής χωρίς ξεκούραστο ύπνο!

Πόσο ύπνο τελικά χρειαζόμαστε ανά ηλικία;

Με βάση μελέτες πάνω στην υγεία του ύπνου, η ποσότητα των ωρών ύπνου που χρειάζεται ένας άνθρωπος διαφέρει ανάλογα με την ηλικία. Γι’ αυτό τον λόγο, οι experts ύπνου της Orion Strom προτείνουν:

Πόσες ώρες πρέπει να κοιμόμαστε ανάλογα με την ηλικία μας

Νεογνά και βρέφη
Τα βρέφη τείνουν να κοιμούνται πολλές ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας. Μέχρι περίπου τους 12 μήνες, ο ύπνος είναι απαραίτητο να διαρκεί 14-17 ώρες, φυσικά όχι συνεχόμενες αλλά με διακοπές για φαγητό.
Παιδιά σχολικής ηλικίας
Είναι αλήθεια πως όταν τα παιδιά σχολικής ηλικίας δεν κοιμούνται αρκετά, επηρεάζονται αρνητικά οι επιδόσεις τους, καθώς αισθάνονται μονίμως κουρασμένα. Τα παιδιά νηπιακής ηλικίας χρειάζονται 11-14 ώρες ύπνου καθημερινά ενώ τα παιδιά του Δημοτικού είναι απαραίτητο να κοιμούνται 9 έως 11 ώρες ημερησίως προκειμένου να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και να αναπτυχθούν σωστά.

Έφηβοι
Σύμφωνα με την έρευνα, οι καρδιακοί ρυθμοί αλλάζουν μετά την εφηβεία, κάνοντας τους εφήβους να θέλουν να πάνε για ύπνο μετά τις 11 μ.μ. και να ξυπνάνε πιο αργά το πρωί. Το σχολικό πρόγραμμα όμως δεν επιτρέπει αργοπορίες με αποτέλεσμα οι περισσότεροι έφηβοι να στερούνται τις αναγκαίες ώρες ύπνου. Από την έρευνα διαπιστώθηκε πως μόνο το 15% των εφήβων κοιμούνται 8,5 ώρες κάθε νύχτα. Επειδή οι έφηβοι στερούνται ύπνου κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, κοιμούνται περισσότερο το Σαββατοκύριακο, γεγονός που μπορεί να επιδεινώσει το πρόβλημα. Ιδανικές ώρες ύπνου για τους έφηβους είναι 8-10 ώρες.

Ενήλικες
Οι ενήλικες χρειάζονται καθημερινά 7 έως 9 ώρες ύπνου για να ξεκουράσουν το μυαλό και το σώμα τους. Δυστυχώς βέβαια οι περισσότεροι τείνουν να χάνουν τον ύπνο τους, κυρίως λόγω της πίεσης και του άγχους που προκαλούν οι υποχρεώσεις σε δουλειά και οικογένεια. Κατά συνέπεια στερούνται πολύτιμες ώρες ξεκούρασης, με αποτέλεσμα να δηλώνουν κουρασμένοι τόσο ψυχικά, όσο και σωματικά.

Μεγαλύτερες ηλικίες
Πολλοί ενήλικες ηλικίας 65 ετών και άνω δεν έχουν αρκετό ποιοτικό ύπνο τη νύχτα. Όσοι μάλιστα ηλικιωμένοι πάσχουν από ασθένειες και λαμβάνουν φάρμακα, συνήθως αντιμετωπίζουν τακτικά προβλήματα αϋπνίας. Ένα ακόμη κοινό ζήτημα στους ηλικιωμένους είναι ότι τους παίρνει περισσότερο χρόνο για να κοιμηθούν, με μια μελέτη να δείχνει ότι το 13% των ανδρών άνω των 65 ετών και το 36% των γυναικών χρειάζονται περισσότερο από 30 λεπτά για να τους πάρει ο ύπνος. Για να νιώσει πάντως το κορμί ότι ξεκουράζεται ικανοποιητικά, ωστόσο, το ιδανικό για έναν άνθρωπο άνω των 65 είναι να κοιμάται 7 έως 9 ώρες κάθε νύχτα.