Πότε είναι ώρα να αντικαταστήσετε το στρώμα σας;

Ήδη από τους αρχαίους χρόνους, διάφοροι πολιτισμοί έχουν επισημάνει τη σημασία του καλού ύπνου για την υγεία και την ευεξία του ανθρώπου. Αυτό που για τους ανθρώπους προηγούμενων αιώνων αποτελούσε εμπειρική γνώση, στις μέρες μας, είναι κάτι που έχει πολλάκις επιβεβαιωθεί από σειρά επιστημονικών ερευνών.

Δυστυχώς, όμως, για ένα μεγάλο ποσοστό των συνανθρώπων μας, ιδιαίτερα στις χώρες του Δυτικού Κόσμου, ο «καλός ύπνος» είναι ένας στόχος που δεν επιτυγχάνεται πάντα. Έρευνες έχουν δείξει πως 15% με 35% των ενηλίκων αντιμετωπίζει προβλήματα ύπνου, που αφορούν είτε την ποιότητα του ύπνου είτε την ποσότητα. Αποτέλεσμα των προβλημάτων του ύπνου είναι οι άνθρωποι να αισθάνονται κουρασμένοι και με κακή διάθεση κατά τη διάρκεια της ημέρας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία, την ψυχολογία, και την παραγωγικότητά τους.

Οι λόγοι που δεν κοιμάστε καλά μπορεί να είναι αρκετοί και διαφορετικής φύσης. Ένας από τους βασικούς λόγους μπορεί να είναι και η ποιότητα ή η παλαιότητα του στρώματος. Όσο σημαντικό είναι να κάνετε μία σωστή επιλογή κατά την αγορά του στρώματος, στο οποίο, όπως ξέρετε, θα περνάτε περίπου το 1/3 της μέρας σας, άλλο τόσο σημαντικό είναι να μπορείτε να διαγνώσετε πότε το στρώμα σας δεν καλύπτει πλέον τις ανάγκες σας και πρέπει να το αλλάξετε.

Πότε ένα στρώμα πρέπει να αλλαχτεί;

Εάν αρχίσετε να αναρωτιέστε αν είναι ή όχι η ώρα να αγοράσετε ένα καινούριο στρώμα και να αντικαταστήσετε το παλιό, τότε, κατά πάσα πιθανότητα, η απάντηση στο ερώτημά σας είναι καταφατική.

Εάν ξυπνάτε και είστε ξεκούραστοι, χαλαροί και αναζωογονημένοι, τότε το στρώμα σας μάλλον πρέπει να παραμείνει στη θέση του, ανεξάρτητα από την παλαιότητά του. Εάν αντίθετα, ξυπνάτε κουρασμένοι και πιασμένοι, και δεν υπάρχουν άλλοι εμφανείς λόγοι γι αυτό, τότε πρέπει οπωσδήποτε να δείτε αν χρειάζεστε νέο στρώμα.

Δεν υπάρχουν σαφείς κανόνες για το κάθε πότε πρέπει κανείς να αλλάζει το στρώμα του. Υπάρχουν όμως ορισμένα στοιχεία που πρέπει να λαμβάνει υπόψη.

Ηλικία του στρώματος

Οι έρευνες δείχνουν ότι ο «χρόνος ζωής» του κάθε στρώματος, μετράει. Αυτός ο χρόνος δεν είναι ίδιος για κάθε στρώμα, καθώς, το καθένα είναι φτιαγμένο από διαφορετικά υλικά, διαφορετικής ποιότητας και αντοχής. Σε γενικές γραμμές πάντως, ένα ανατομικό στρώμα πρέπει να αντικαθίσταται κάθε 7 – 10 χρόνια, ενώ ένα ορθοπεδικό στρώμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί έως και 12 χρόνια χωρίς να παρουσιάσει προβλήματα.

Εμφάνιση εξογκωμάτων και ασυμμετριών στο στρώμα

Είναι μάλλον συνηθισμένο στρώματα που χρησιμοποιούνται για πολλά χρόνια να εμφανίζουν εξογκώματα στην επιφάνειά τους. Επίσης, το στρώμα μπορεί να εμφανίσει κάποιες άλλου είδους ασυμμετρίες (η μία πλευρά είναι χαμηλότερη, ψηλότερη, πιο μαλακή, πιο σκληρή, πιο ομαλή από την άλλη). Το αποτέλεσμα είναι άβολος ύπνος, πιάσιμο, μυικοί πόνοι και άλλα προβλήματα υγείας, και άρα, απαιτείται αντικατάσταση του στρώματος.

Αλλαγή στο σωματικό βάρος

Ένα στρώμα ιδανικό για τη στιγμή της αγοράς του μπορεί να αποδειχτεί ακατάλληλο εάν εν τω μεταξύ έχετε πάρει ή χάσει σημαντικό βάρος. Σε αυτή την περίπτωση, το στρώμα πρέπει να αντικατασταθεί αμέσως, ασχέτως της παλαιότητάς του ή μη.

Ξυπνάτε με πόνους

Ένα στρώμα πρέπει να σας παρέχει σωστή στήριξη για να κάνετε έναν ξεκούραστο ύπνο. Αν παρ’ όλα αυτά ξυπνάτε με πόνους στην πλάτη και τον αυχένα, πρέπει να εξετάσετε το ενδεχόμενο να υποκρύπτονται πιθανά ορθοπεδικά προβλήματα. Σε αυτή την περίπτωση, η αγορά ενός κατάλληλου ορθοπεδικού στρώματος, είναι μία απόφαση που δεν χωρά αναβολή.

Εμφανίζετε αλλεργίες

Εάν ξυπνάτε συχνά με βουλωμένη μύτη και μάτια που δακρύζουν, χωρίς ωστόσο να υπάρχει κάποιος προφανής λόγος, τότε μάλλον τα ακάρεα, η σκόνη, και άλλα μικρόβια, κάνουν πάρτι στο στρώμα σας.

Ένας καλός καθαρισμός του στρώματος, σίγουρα θα βελτιώσει την κατάσταση. Αλλά, σε κάποιες περιπτώσεις, και με την πάροδο του χρόνου, η συσσώρευση σκόνης και υγρασίας στο στρώμα είναι τέτοια που η βελτίωση θα είναι απλώς προσωρινή.

Το στρώμα σας κάνει θορύβους

Ένα σωστό στρώμα πρέπει να είναι στιβαρό και αθόρυβο. Εάν ξαπλώνετε ή στριφογυρνάτε στο στρώμα, και ακούτε τριγμούς ή άλλους θορύβους, είναι μάλλον ένδειξη ότι το στρώμα δεν είναι κατάλληλο για να σας χαρίσει τον ξεκούραστο ύπνο που επιθυμείτε.

Όποιος κι αν είναι ο λόγος που θέλετε να αντικαταστήσετε το παλιό σας στρώμα, στη συλλογή στρωμάτων της Orion Strom θα βρείτε σίγουρα το ιδανικό για εσάς.

Οι experts ύπνου της εταιρείας μας σας βοηθούν να επιλέξτε αυτό που θα σας χαρίσει έναν πραγματικά ήσυχο και ξεκούραστο ύπνο.