Πώς να επιλέξετε το τέλειο μαξιλάρι

Είναι πάρα πολλές οι επιστημονικές έρευνες που έχουν αποδείξει τα οφέλη του ύπνου στην υγεία του ανθρώπου. Επιπλέον, έχει αποδειχθεί πέραν πάσης αμφιβολίας ότι ένα καλό στρώμα παίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο προκειμένου να επιτύχουμε έναν καλό ύπνο. Αυτό που οι περισσότεροι ενδεχομένως να αγνοούν είναι ότι το στρώμα δεν είναι ο μοναδικός παράγοντας που επηρεάζει την ποιότητα του ύπνου μας. Το μαξιλάρι που θα επιλέξουμε παίζει εξίσου σημαντικό ρόλο.

Εάν κοιμάστε σε ένα φθαρμένο μαξιλάρι, με το οποίο δεν μπορείτε να βολευτείτε, και το διπλώνετε όλο το βράδυ μήπως και μπορέσετε να κοιμηθείτε, τότε μάλλον είναι η ώρα να επενδύσετε σε ένα νέο. Ακόμη κι αν το μαξιλάρι σας δεν είναι φθαρμένο, ίσως να μην είναι το κατάλληλο για εσάς.

Γιατί το μαξιλάρι σας έχει σημασία

Το κλειδί για έναν άνετο και ξεκούραστο ύπνο είναι η στάση του σώματος κατά τη διάρκεια του νυχτερινού ύπνου. Εάν η στάση σας είναι σωστή, τότε θα κοιμάστε άνετα και ξεκούραστα, και δεν θα ξυπνάτε πιασμένοι και με μυϊκούς πόνους. Και ο βασικός λόγος που χρησιμοποιούμε μαξιλάρι όταν κοιμόμαστε είναι για να μας υποστηρίξει με τρόπο που να επιτυγχάνουμε την ιδανική στάση σώματος.

Η ιδανική στάση είναι αυτή όπου το σώμα είναι ευθυγραμμισμένο, από τα γόνατα και τους γοφούς, μέσω της σπονδυλικής στήλης στο στήθος και τους ώμους, μέχρι τον λαιμό και το κεφάλι. Εάν ο λαιμός και οι ώμοι δεν λαμβάνουν σωστή στήριξη, τότε η σπονδυλική στήλη και ολόκληρο το υπόλοιπο σώμα, δεν θα είναι ευθυγραμμισμένα, με αποτέλεσμα να προκαλείται πίεση και δυσφορία στον λαιμό, τους ώμους και την πλάτη.

Όπως και στην περίπτωση του στρώματος, το ιδανικό μαξιλάρι για εσένα είναι εκείνο στο οποίο αισθάνεσαι άνετα να ξαπλώνεις το κεφάλι σου, και προσφέρει στήριξη στο κεφάλι, τον λαιμό και τους ώμους σου, και ταιριάζει με το στρώμα σου.

Πότε είναι ώρα να αλλάξεις μαξιλάρι;

Ένας γενικός κανόνας λέει ότι πρέπει να αλλάζουμε μαξιλάρι περίπου κάθε 18 μήνες. Τα memory foam μαξιλάρια, συνήθως, διαρκούν περισσότερο, και έχουν ανάγκη αλλαγής κάθε τρία χρόνια περίπου. Ένας άλλος κανόνας λέει ότι τα μαξιλάρια που φτιάχνονται από φυσικά υλικά έχουν μεγαλύτερη διάρκεια από τα συνθετικά. Και φυσικά, η ποιότητα υλικών και κατασκευής παίζει ρόλο και στην επιλογή ενός μαξιλαριού.

Εάν τα μαξιλάρια σας αγοράστηκαν πέντε ή έξι χρόνια πριν, τότε κατά πάσα πιθανότητα δεν σας προσφέρουν τη στήριξη που έχετε ανάγκη, και δεν κάνετε τον ξεκούραστο ύπνο που θα μπορούσατε να κάνετε.

Κι αν σας φαίνεται ότι η διάρκεια ζωής ενός μαξιλαριού είναι μικρή, σκεφτείτε το εξής: χρησιμοποιούμε το μαξιλάρι μας περίπου 7 – 8 ώρες κάθε βράδυ. Δηλαδή περισσότερο από 2.500 ώρες το χρόνο! Όπως και το στρώμα σου, έτσι και το μαξιλάρι σου, είναι μία επένδυση στον ποιοτικό ύπνο, ο οποίος έχει επίδραση στην ποιότητα της ζωής σου όταν είσαι ξύπνιος.

Πώς θα επιλέξετε το κατάλληλο μαξιλάρι

Η επιλογή μαξιλαριού είναι μια εξατομικευμένη διαδικασία. Τα μαξιλάρια βγαίνουν σε διάφορα σχέδια, μεγέθη και υλικά, και τα κριτήρια επιλογής διαφέρουν από άτομο σε άτομα. Τα βασικότερα από αυτά τα κριτήρια, που πρέπει να σκεφτείτε προ της αγοράς, είναι:

1. Γέμισμα

Υπάρχει μια μεγάλη γκάμα από γεμίσματα μαξιλαριών (πούπουλο, μπιλάκι, gel, latex, κ.ά). Όλα τα είδη γεμίσματος έχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα – για κανένα δεν μπορεί να ειπωθεί ότι είναι το καλύτερο.

2. Ύφασμα

Υπάρχουν πραγματικά πολλά διαφορετικά υφάσματα που χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία ενός μαξιλαριού. Και για το ύφασμα ισχύει ό, τι για το γέμισμα: για κανένα δεν μπορεί να ειπωθεί ότι είναι το καλύτερο.

3. Βάρος

Συνήθως τα πουπουλένια και τα συνθετικά μαξιλάρια είναι ελαφρύτερα από τα memory foam και latex μαξιλάρια. Και σε αυτή την περίπτωση όμως, το τι ταιριάζει στον καθένα είναι προσωπική ανάγκη και επιλογή.

4. Ποιότητας γεμίσματος

Δεν υπάρχει διαφορά μόνο στα είδη του γεμίσματος ενός μαξιλαριού αλλά και στην ποιότητα του κάθε υλικού. Όποια κι αν είναι η επιλογή σας φροντίστε η ποιότητα του υλικού να είναι η καλύτερη δυνατή. Θυμηθείτε: θα περάσετε χιλιάδες ώρες με αυτό το μαξιλάρι, αξίζει να επενδύσετε σωστά και έξυπνα.

5. Μέγεθος

Το μέγεθος του μαξιλαριού ίσως παίζει τον μικρότερο ρόλο. Όμως υπάρχουν περιπτώσεις ανθρώπων που χρειάζονται περισσότερη στήριξη, άρα και ένα πιο μεγάλο μαξιλάρι. Αντιστοίχως, ορισμένοι άνθρωποι – κυρίως όσοι κοιμούνται μπρούμυτα – μπορεί να χρειάζονται ένα πιο μικρό μαξιλάρι, να το τοποθετούν μεταξύ της κοιλιάς τους και του στρώματος.

Η στάση μας στον ύπνο παίζει ρόλο στην επιλογή μαξιλαριού;

Η απάντηση είναι: ΝΑΙ. Υπάρχουν ορισμένοι κανόνες που πρέπει να ακολουθούνται όταν επιλέγουμε μαξιλάρι:

  • Όσοι κοιμούνται πλαγιαστά πιθανότατα χρειάζονται ένα πιο στιβαρό, πιο βαρύ και πιο «χοντρό» μαξιλάρι

  • Όσοι κοιμούνται μπρούμυτα χρειάζονται ένα πιο λεπτό μαξιλάρι, είτε για το κεφάλι τους είτε για να το τοποθετούν κάτω από την κοιλιά τους

  • Όσοι, τέλος, κοιμούνται ανάσκελα χρειάζονται ένα μαξιλάρι αρκετά επίπεδο, για να μπορεί να κρατάει το κεφάλι και τον λαιμό τους ευθυγραμμισμένα με τη σπονδυλική στήλη