Ποιο είναι το ιδανικό στρώμα ανάλογα με τη στάση ύπνου;

Το να βρει κανείς ένα άνετο στρώμα είναι σημαντικό για την ποιότητα του ύπνου του. Εξίσου σημαντική παράμετρος είναι και να δει κανείς αν το στρώμα του υποστηρίζει τη στάση του ύπνου. Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι αλλάζουμε στάσεις κατά τη διάρκεια του ύπνου, υπάρχουν 3 βασικές στάσεις που κοιμάται κανείς:

  • Στο πλάι

  • Μπρούμυτα

  • Ανάσκελα

Πώς το στρώμα επηρεάζει τη στάση του ύπνου

Ένα στρώμα που δεν ταιριάζει στη στάση σου κατά τη διάρκεια του ύπνου μπορεί να προκαλέσει πολλά περισσότερα προβλήματα απ’ όσα νομίζουμε – ενδεικτικά: πόνοι στη μέση, στο ισχίο, τον ώμο ή το λαιμό. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι σε ορισμένα σημεία του σώματός μας ασκείται μεγαλύτερη πίεση απ’ ό, τι σε άλλα.

Διαφορετικές στάσεις ύπνου επηρεάζουν διαφορετικά σημεία πίεσης. Εν τέλει, το καλύτερο στρώμα για εσάς είναι αυτό το οποίο συνδυάζει ισορροπημένα την άνεση με τη σωστή στήριξη. Προκειμένου να επιλέξετε το ιδανικό στρώμα, ανάλογα με τον τρόπο που κοιμάστε, πρέπει να εξετάσετε δύο βασικούς παράγοντες:

  1. Το υλικό κατασκευής του στρώματος

  2. Τη σκληρότητα του στρώματος

Το ιδανικό στρώμα για όσους κοιμούνται στο πλάι

Για τους ανθρώπους που κοιμούνται στο πλάι, το ιδανικό στρώμα είναι ένα στρώμα με pocket spring ελατήρια, και ένα αφράτο υλικό (comfort layer) στην κορυφή, δηλαδή ένα αρκετά μαλακό στρώμα. Όσο μεγαλύτερο το πάχος του αφράτου υλικού που χρησιμοποιείται, τόσο το καλύτερο! Η χρήση αυτού του υλικού θα βοηθήσει το στρώμα να αποκτήσει το περίγραμμα του σώματός σας, κι έτσι, θα μπορείτε να κοιμάστε στο πλάι με μεγάλη άνεση.

Τέτοιου είδους στρώματα – συχνά ονομάζονται «υβριδικά στρώματα» – μειώνουν την πίεση στους γοφούς και τους ώμους, και βοηθούν στην αποφυγή του πόνου σε αυτά τα σημεία, καθώς και στην αποφυγή του μουδιάσματος στους βραχίονες.

Ο ύπνος στο πλάι είναι μία από τις πιο συνηθισμένες στάσεις στον ύπνο. Είναι μία εξαιρετική στάση για έγκυες γυναίκες, όπως και για άτομα που πάσχουν από πεπτικές διαταραχές. Τα είδη στρωμάτων που μπορούν να αποτελέσουν ιδανική επιλογή για άτομα που κοιμούνται πλαγιαστά είναι:

Το ιδανικό στρώμα για όσους κοιμούνται ανάσκελα

Για τους ανθρώπους που κοιμούνται ανάσκελα συνιστάται η χρήση ενός σκληρού στρώματος. Κι αυτό διότι, επειδή το βάρος σας πέφτει στην πλάτη, θα χρειαστείτε μια πολύ καλή ευθυγράμμιση της σπονδυλικής στήλης και επιπλέον στήριξη σε ορισμένα σημεία του σώματός σας. Ιδανικά στρώματα είναι αυτά με σύστημα ελατηρίων pocket spring ή open coil, ή ακόμη και ένα ορθοπεδικό στρώμα.

Ο ύπνος ανάσκελα είναι είναι μία από τις υγιείς στάσεις ύπνου, καθώς η σπονδυλική στήλη είναι φυσικά ευθυγραμμισμένη. Το να κοιμάστε σε μια ευθεία στάση, χωρίς να βουλιάζετε, προσφέρει ομοιόμορφη στήριξη σε όλο το σώμα, και αποφεύγεται η άσκηση υπερβολικής πίεσης σε ορισμένα σημεία.

Το ιδανικό στρώμα για όσους κοιμούνται μπρούμυτα

Όσοι κοιμούνται μπρούμυτα ασκούν μεγάλη πίεση στο στομάχι και στο στήθος τους. Για αυτά τα άτομα, το ιδανικό στρώμα είναι μία ενδιάμεση κατάσταση μεταξύ μαλακού και σκληρού στρώματος.

Εάν το στρώμα είναι πολύ μαλακό, θα βουλιάζετε στο στρώμα, με αποτέλεσμα να τεντώνεται υπερβολικά η σπονδυλική στήλη (σαν μικρή αψίδα). Εάν πάλι, το στρώμα είναι πολύ σκληρό, η σπονδυλική σας στήλη δεν θα υιοθετήσει μία ελάχιστη, υγιή και φυσική καμπυλότητα, η οποία θα επιτρέψει να αποφευχθεί η άσκηση υπερβολικής πίεσης στο στομάχι και το στήθος.

Και σε αυτή την περίπτωση, ένα στρώμα με σύστημα ελατηρίων pocket spring, και η χρήση ενός αφράτου υλικού, όπως Memory foam, Gel, Latex ή Eco Comfort, θα συμβάλλει στην ομοιόμορφη κατανομή του σωματικού βάρους, και στην αποφυγή πόνων στην πλάτη και τον αυχένα – αρκετά συχνές καταστάσεις για άτομα που κοιμούνται μπρούμυτα.