Τι είναι η Siesta και ποια τα οφέλη της;

Η λέξη Siesta προέρχεται από τη λατινική έκφραση sexta hora, που σημαίνει “έκτη ώρα”. Αναφέρεται στην έκτη ηλιακή ώρα από την ανατολή, που είναι περίπου το μεσημέρι, ή λίγο αργότερα το χειμώνα, με τον διαφορετικό κύκλο του ήλιου. Οι Ρωμαίοι σταματούσαν συνήθως να εργάζονται την έκτη ώρα για να φάνε και να ξεκουραστούν.

Η συνήθεια αυτή άρχισε να υιοθετείται τόσο στην Ισπανία, όσο και σε άλλες χώρες με πολύ θερμό κλίμα για να υπάρχει η δυνατότητα ξεκούρασης τις ώρες με την περισσότερη ζέστη. Στις μέρες μας, ο όρος Siesta χρησιμοποιείται για να περιγράψει έναν σύντομο μεσημεριανό ή απογευματινό ύπνο.

Οφέλη της Siesta

Υπάρχουν πολλά οφέλη από την ενσωμάτωση της Siesta στην καθημερινή σας ρουτίνα. Οι σύντομοι ύπνοι μπορεί να σας βοηθήσουν να νιώσετε πιο ξεκούραστοι και να ολοκληρώσετε την ημέρα σας δυναμικά.

1. Μειώνετε την έλλειψη ύπνου

Οι περισσότεροι ενήλικες χρειάζονται περίπου επτά έως εννέα ώρες ύπνου κάθε βράδυ. Ωστόσο, οι δραστηριότητες όπως η εργασία, οι μετακινήσεις και η κοινωνικοποίηση έχουν αποδειχθεί ότι μειώνουν το συνολικό χρόνο που περνούν οι άνθρωποι στο κρεβάτι τους, με αποτέλεσμα να μην λαμβάνουν επαρκή ύπνο. Η Siesta είναι ένας τρόπος για να μειώσετε την έλλειψη ύπνου και τις αρνητικές επιπτώσεις που μπορεί να προκύψουν. Για παράδειγμα, ένας ύπνος 10 λεπτών κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να είναι αρκετός για να σας βοηθήσει να καταπολεμήσετε την κούραση και την υπνηλία έως και δύο ώρες μετά τον ύπνο σας.

2. Βελτίωση της γνώσης και της απόδοσης

Οι διαταραχές του ύπνου μπορούν να επηρεάσουν άμεσα τη γενική υγεία, καθώς επηρεάζουν την ικανότητα χειρισμού του στρες, λειτουργώντας αρνητικά στην ικανότητα γνώσης και μνήμης, ενώ παράλληλα μπορεί να αυξηθούν τα ατυχήματα στην εργασία και στο σπίτι. Ο ύπνος έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει την ικανότητα του εγκεφάλου να ενοποιεί τη μνήμη και να ρυθμίζει τα συναισθήματα πιο αποτελεσματικά. Μια σύντομη siesta μπορεί να αυξήσει τη γνωστική σας απόδοση έως και μερικές ώρες μετά τον ύπνο σας.

Αυτά τα θετικά αποτελέσματα του σύντομου ύπνου φαίνεται να εξαρτώνται και από τη διάρκεια του. Το να κοιμηθείτε 10 έως 30 λεπτών μπορεί να είναι ο καλύτερος τρόπος για να εξασφαλίσετε ότι θα αποκομίσετε όλα τα οφέλη του ύπνου. Οι ύπνοι που διαρκούν περισσότερο από 30 λεπτά είναι πιο πιθανό να οδηγήσουν σε καθυστερημένο χρόνο απόκρισης και ίσως χρειαστείτε περισσότερο χρόνο για να είστε πάλι σε εγρήγορση.

3. Ανεπιθύμητες ενέργειες του ύπνου

Ενώ υπάρχουν στοιχεία που υποδηλώνουν ότι ο ύπνος για μικρές περιόδους μπορεί να βοηθήσει στη συνολική γνώση και τη μνήμη, αυτό μπορεί να μην ισχύει για όλες τις ηλικιακές ομάδες. Οι μεγαλύτεροι από το συνηθισμένο ύπνοι κατά τη διάρκεια της ημέρας σχετίζονται με αύξηση της φλεγμονής στους ηλικιωμένους ενήλικες. Οι μεσήλικες γυναίκες που κοιμούνται περισσότερο από μία ώρα έχουν αυξημένη πιθανότητα να έχουν υπέρταση, ενώ οι άνδρες δεν έχουν.

Μπορεί επίσης να υπάρχει υψηλότερος κίνδυνος εμφάνισης καρδιακής προσβολής μετά από μακρύ ύπνο σε άτομα με ιστορικό καρδιακών προβλημάτων. Αυτός ο κίνδυνος οφείλεται στη μείωση της αρτηριακής πίεσης κατά τη διάρκεια του ύπνου που στη συνέχεια αυξάνεται γρήγορα όταν ξυπνήσετε, κάτι που μπορεί να επηρεάσει την υγεία της καρδιάς σε ηλικιωμένους ανθρώπους. Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι οι μεγάλοι σε διάρκεια ύπνοι σε ηλικιωμένους μπορούν να αυξήσουν τα συμπτώματα της κατάθλιψης.

Εάν έχετε ιστορικό καρδιακών προβλημάτων ή είστε μεγαλύτερος ενήλικας, επικοινωνήστε με το γιατρό σας πριν προσθέσετε έναν απογευματινό ύπνο στη ρουτίνα σας.

Συμβουλές για μια καλή Siesta

Εάν θέλετε να ξεκινήσετε να απολαμβάνετε έναν σύντομο ύπνο στην καθημερινή σας ρουτίνα, ακολουθούν μερικές συμβουλές:

  • Βεβαιωθείτε ότι το δωμάτιο σας είναι τελείως σκοτεινό ή χρησιμοποιήστε μια μάσκα ματιών για να αποκλείσετε το φως. Το σκοτάδι σας βοηθά να κοιμηθείτε πιο γρήγορα.
  • Βρείτε ένα άνετο μέρος για να κοιμηθείτε. Ενώ ο καναπές μπορεί να είναι βολικός, μπορεί να διαπιστώσετε ότι ο ύπνος στο κρεβάτι είναι πιο άνετος και μπορεί να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε πιο γρήγορα.
  • Βεβαιωθείτε ότι έχετε ρυθμίσει ένα ξυπνητήρι για περίπου 20 λεπτά για να αποκομίσετε τα οφέλη του ύπνου σας χωρίς να το παρακάνετε.
  • Ρυθμίστε τη θερμοκρασία του υπνοδωματίου σας σε κατάλληλα επίπεδα λίγες ώρες πριν τον ύπνο σας.
  • Εάν αγωνίζεστε με παλινδρόμηση οξέος ή καούρα, δοκιμάστε να κοιμηθείτε πριν από το
    από το μεσημεριανό σας γεύμα, αντί για μετά.
  • Ακούστε χαλαρωτική μουσική για να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε πιο γρήγορα, ειδικά αν δεν έχετε συνηθίσει να κοιμάστε κατά τη διάρκεια της ημέρας.

 

Οι επιστημονικές πληροφορίες του άρθρου συλλέχθηκαν από την επίσημη ιστοσελίδα της MAYO CLINIC, που εξειδικεύεται σε θέματα ύπνου.