Τα 5 βήματα για έναν ευεργετικό ύπνο σε καθημερινή βάση

Οι υγιείς συνήθειες ύπνου μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά στην ποιότητα ζωής που απολαμβάνει ο κάθε άνθρωπος. Μάλιστα, η αφομοίωση «υγιεινών συνηθειών» συχνά αναφέρεται και ως καλή «υγιεινή ύπνου»!

Επειδή, λοιπόν, ο καλός ύπνος είναι πολύτιμος για να τον αφήνουμε στην τύχη, η εξειδικευμένη ομάδα της Orion Strom παρουσιάζει τα 5 βήματα που εξασφαλίζουν έναν ευεργετικό & ξεκούραστο ύπνο σε καθημερινή βάση, ανεξάρτητα από την ηλικία, το φύλο ή τις ασχολίες!

  • Η χαμηλή θερμοκρασία 15οC με 19οC διευκολύνει τις λειτουργίες του σώματος στη διάρκεια του ύπνου! Προσέξτε ιδιαίτερα την εσωτερική θερμοκρασία του υπνοδωματίου σας, καθώς ακόμα και τον χειμώνα δεν πρέπει να επικρατεί μια αποπνικτική ατμόσφαιρα που δυσκολεύει το σώμα να χαλαρώσει. Πέρα από τη ρύθμιση της θέρμανσης, φροντίστε η κρεβατοκάμαρά σας να παραμείνει δροσερή, δοκιμάζοντας να αφήσετε λίγο ανοιχτό το παράθυρο περίπου μία ώρα πριν πέσετε για ύπνο.
  • Μειώστε το πολύ φως! Η ώρα της κατάκλισης πρέπει να είναι σκοτεινή! Αφήστε μόνο έναν πολύ χαμηλό φωτισμό ή ακόμα καλύτερα, κοιμηθείτε εντελώς στο σκοτάδι! Ο σκοτεινός χώρος ύπνου είναι πολύ σημαντικός, καθώς επιτρέπει στο σώμα να εναρμονιστεί με το φυσικό σκοτάδι της νύχτας και έτσι, διευκολύνεται το πρωινό ξύπνημα από το φυσικός φως του ήλιου. Μάλιστα, αφήστε χώρο από τις κουρτίνες ή τα παντζούρια, ώστε οι ακτίνες του ήλιου να πέσουν κατευθείαν πάνω στο πρόσωπό σας μόλις ξημερώσει!

Τα 5 βήματα για έναν ευεργετικό ύπνο σε καθημερινή βάση

  • Τηρήστε ένα σταθερό ωράριο ύπνου ακόμα και όταν βρίσκεστε σε άδεια! Ο καλός ύπνος είναι συχνά αποτέλεσμα συνήθειας και προγράμματος. Γι’ αυτό προσπαθήστε να ρυθμίσετε ένα στάνταρ πρόγραμμα ύπνου με σταθερό ξύπνημα ακόμα και μέσα στα Σαββατοκύριακα ή στην περίοδο της άδειας. Αυτό βοηθά τη ρύθμιση του ρολογιού του σώματός σας και σταδιακά εξασφαλίζει συνεχόμενο ύπνο χωρίς διαλείμματα στη διάρκεια της νύχτας.
  • Επιλέξτε μια υγιεινή διατροφή με ελαφριά γεύματα, ιδιαίτερα τις βραδινές ώρες, αφού η κατανάλωση μεγάλων ή πικάντικων γευμάτων μπορεί να προκαλέσει δυσφορία από τη δυσπεψία, δυσκολεύοντας τον ύπνο. Εάν είναι εφικτό, προσπαθήστε να αποφύγετε τα μεγάλα γεύματα για τουλάχιστον δύο έως τρεις ώρες πριν από τον ύπνο. Αντίθετα, δοκιμάστε ένα ελαφρύ σνακ 45 λεπτά πριν πέσετε στο κρεβάτι! Παράλληλα, αποφύγετε την κατανάλωση καφεΐνης, αλκοόλ και τσιγάρων περίπου 2 ώρες πριν τον ύπνο, καθώς μπορεί να προκαλέσουν αϋπνία.
  • Η καθημερινή άσκηση βοηθά στη σωματική και ψυχική διάθεση, ευνοώντας τη διαδικασία του ύπνου. Η έντονη άσκηση με ένα sport είναι ακόμα καλύτερη, αλλά και η ελαφριά γυμναστική όπως ένα ευχάριστο περπάτημα είναι προτιμότερη από το τίποτα!