Βαθύς ύπνος: πώς επιτυγχάνεται – 10 tips για να τα καταφέρετε

Ο ύπνος είναι ο φυσικός και ίσως ο καλύτερος τρόπος για την αποκατάσταση της ενέργειας του σώματός σας. Είναι ο τέλειος τρόπος για να φροντίσετε την υγεία σας, καθώς προωθεί την αναζωογόνηση του δέρματος, τη συγκέντρωση, την ευτυχία και βοηθά το σώμα να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις και τις φλεγμονές. Η στέρηση ύπνου ή γενικά η έλλειψη καλού ύπνου μπορεί να προκαλέσει υπνηλία, έλλειψη κινήτρων, κατάθλιψη, άγχος, αύξηση βάρους και συνολικά αποτρέπει το σώμα και το μυαλό να λειτουργούν σωστά.

Είναι γνωστό πως όλα αυτά που μας ωφελούν την ώρα που κοιμόμαστε συμβαίνουν στον βαθύ ύπνο. Κατά τη διάρκεια αυτού του σταδίου ύπνου, το σώμα βρίσκεται σε κατάσταση επισκευής, διόρθωσης και βελτίωσης. Είναι επίσης το στάδιο που ονειρευόμαστε περισσότερο και βιώνουμε τα βαθύτερα οφέλη του ύπνου. Έτσι, στις ακόλουθες παραγράφους, δεν θα εξετάσουμε μόνο πώς μπορείτε να αρχίσετε να κοιμάστε καλύτερα, αλλά και πώς μπορείτε να κοιμηθείτε πιο βαθιά. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν!

Τι είναι ο βαθύς ύπνος;

Ο βαθύς ύπνος είναι η φάση ύπνου αργού κύματος στον  κύκλο του ύπνου που αποτελείται από τρία στάδια. Η φάση ύπνου αργού κύματος λαμβάνει χώρα από 45 έως 90 λεπτά στον κύκλο ύπνου. Αυτό σημαίνει ότι το σώμα περνά από στάδια εγρήγορσης, υψηλής εγκεφαλικής δραστηριότητας και, τέλος, φτάνει στο στάδιο που είναι γνωστό ως βαθύς ύπνος.

Κατά τον βαθύ ύπνο, το σώμα καταφέρνει να ανακάμψει. Συγκεντρώνει ενέργεια για την επόμενη μέρα και καταφέρνει να θεραπεύσει τραυματισμούς και να αντιμετωπίσει λοιμώξεις και φλεγμονές. Συνολικά, ο βαθύς ύπνος είναι μια περίοδος ανάπαυσης και θεραπείας για ολόκληρο το σώμα. Κατά τη διάρκεια του βαθύ ύπνου, ο εγκέφαλος επεξεργάζεται τη μνήμη, προάγει την παραγωγή ανάπτυξης και άλλων ορμονών και επιδιορθώνει τις βλάβες στο σώμα.

Πόσο βαθύ ύπνο χρειάζομαι;

Αν πάρουμε για παράδειγμα έναν υγιή ενήλικα που γενικά έχει έναν καλό ύπνο, μπορούμε να πούμε ότι συνήθως κοιμάται μεταξύ 6 και 8 ωρών. Σε αυτές τις 6 έως 8 ώρες, ο βαθύς ύπνος συνήθως συμβαίνει, αρκεί να μην υπάρχουν διαταραχές του ύπνου.

Γενικά μπορούμε να πούμε ότι ένα διάστημα από 60 έως 90 λεπτά βαθύ ύπνου είναι αρκετό για έναν υγιή ενήλικα με καλές συνήθειες ύπνου. Ωστόσο, πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι η ποσότητα του βαθύ ύπνου που λαμβάνει κάποιος εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις ανάγκες του.

Κίνδυνοι μη επαρκούς βαθύ ύπνου

 • Υπνηλία – η έλλειψη ύπνου οδηγεί σε υπνηλία. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αργό χρόνο αντίδρασης, αδυναμία εστίασης και συγκέντρωσης, αδυναμία σωστής λειτουργίας βαρέων μηχανημάτων ή άλλες υπεύθυνες εργασίες κ.λπ.
 • Αϋπνία – η έλλειψη βαθύ ύπνου μπορεί να αφήσει το σώμα σας εξαντλημένο και στερημένο από τον ύπνο. Αυτό συνήθως οδηγεί σε σοβαρές διαταραχές του ύπνου όπως η αϋπνία.
 • Καρδιακά προβλήματα – η έλλειψη βαθύ ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε πολλά καρδιακά προβλήματα, όπως καρδιακή προσβολή, καρδιακή ανεπάρκεια, εγκεφαλικό επεισόδιο, διαβήτη κ.λπ.
 • Άνοια και λήθη – ο βαθύς ύπνος είναι υπεύθυνος για την επεξεργασία της μνήμης. Η έλλειψη βαθύ ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε τακτική λήθη, η οποία μπορεί να εξελιχθεί σε άνοια μακροπρόθεσμα.
 • Ταχεία γήρανση του δέρματος – η έλλειψη βαθύ ύπνου μπορεί να κάνει την επιδερμίδα να γερνάει γρηγορότερα από το κανονικό. Η στέρηση ύπνου σε αυτά τα επίπεδα μπορεί να προωθήσει τις ρυτίδες, τους μαύρους κύκλους των ματιών, την απώλεια κολλαγόνου στο δέρμα, τους μεγαλύτερους πόρους κ.λπ.

Πώς μπορώ να κοιμηθώ περισσότερο (και πιο βαθιά);

Η υγιεινή του ύπνου αναφέρεται στην καθιέρωση καλών συνηθειών ύπνου. Αυτές οι συνήθειες θα σας βοηθήσουν να πετύχετε τον καλύτερο δυνατό ύπνο που θα εξασφαλίσει επίσης αρκετό βαθύ ύπνο που χρειάζεται το σώμα σας.

 1. Απολαύστε ένα φλιτζάνι καταπραϋντικό τσάι βοτάνων πριν τον ύπνο.
 2. Ζεστό μπάνιο ή ντους πριν τον ύπνο. Το ντους ή το μπάνιο βοηθά τους ανθρώπους να κοιμούνται γρηγορότερα. Επίσης, μειώνει τα επίπεδα άγχους, σας ηρεμεί και διασφαλίζει ότι έχετε έναν ήρεμο ύπνο χωρίς διαταραχές.
 3. Κοιμηθείτε κάθε βράδυ την ίδια ώρα.
 4. Όταν πάτε για ύπνο, προσπαθήστε να σκεφτείτε θετικά πράγματα. Σκεφτείτε, για παράδειγμα, πέντε ωραία, θετικά, καλά πράγματα που σας έχουν συμβεί κατά τη διάρκεια της ημέρας ή γενικότερα που σας κάνουν να νιώθετε ευχαρίστηση!
 5. Δοκιμάστε ασκήσεις αναπνοής ενώ βρίσκεστε στο κρεβάτι.
 6. Αν δεν σας παίρνει ο ύπνος, σηκωθείτε από το κρεβάτι. Προσπαθήστε να κάνετε κάτι που αποσπά την προσοχή, όπως ανάγνωση, για περίπου 10 ή 20 λεπτά. Μέχρι τότε θα πρέπει να νιώσετε υπνηλία, οπότε φροντίστε να επιστρέψετε στο κρεβάτι και προσπαθήστε να κοιμηθείτε ξανά.
 7. Προσπαθήστε να συνδέσετε το κρεβάτι σας μόνο με πράγματα που γίνονται αποκλειστικά σε αυτό, όπως ο ύπνος. Μην περνάτε χρόνο στο κρεβάτι σας δουλεύοντας, τρώγοντας ή βλέποντας τηλεόραση. Το κρεβάτι σας δεν πρέπει να είναι κέντρο δραστηριότητας, γιατί ο εγκέφαλός σας θα το συσχετίσει με την αφύπνιση και την εστίαση, παρά τη χαλάρωση και τον ύπνο.
 8. Αποσυνδεθείτε αρκετά νωρίτερα από ηλεκτρονικές συσκευές και τηλεόραση για να χαλαρώσετε καλύτερα τον εγκέφαλό σας και τα ερεθίσματα που δέχεται.
 9. Αερίστε την κρεβατοκάμαρά σας περίπου μία ώρα πριν τον ύπνο, διατηρώντας τη σκοτεινή
 10. Αποφύγετε πολύωρους ύπνους μέσα στη μέρα (αρκούν μόνο 10 με 20 λεπτά το μεσημέρι).

 

 

Το άρθρο συντάχθηκε πρωτότυπα για το TerryCralle, επίσημο portal ενημέρωσης για θέματα ύπνου της Terry Cralle, πιστοποιημένη νοσηλεύτρια & κλινικός σε θέματα ύπνου