Ύπνος και γρήγορη ανάρρωση από γρίπη και κρυολόγημα

Η σημασία του ύπνου για καλή υγεία και καλή ψυχολογική διάθεση είναι πια ευρέως γνωστή. Τόσο σημαντικός είναι ο καλός ύπνος για την υγεία και την ευεξία του ανθρώπου που πολλοί ειδικοί τον αντιμετωπίζουν σαν φάρμακο. Αυτό, όμως, που ενδεχομένως δεν υποψιάζεται ο περισσότερος κόσμος είναι ότι ο καλός ύπνος δεν είναι απλώς ένας παράγοντας που βοηθάει ευρύτερα και προληπτικά την υγεία μας. Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι αποτελεί και σημαντικό παράγοντα για την ταχεία ανάρρωση από το κρυολόγημα, τη γρίπη, τις αλλεργίες και άλλες εποχικές ασθένειες.

Προετοιμασία για την εποχή της γρίπης

Ο χειμώνας, παρά το κρύο και τις κακές καιρικές συνθήκες, είναι μία αγαπημένη εποχή, κυρίως επειδή συμπίπτει με τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Ταυτόχρονα όμως, σηματοδοτεί και την έναρξη της περιόδου της εποχικής γρίπης (Δεκέμβριος-Φεβρουάριος), των κρυολογημάτων κ.ά – καταστάσεις που αντιμετωπίζει ένας ποσοστό ανθρώπων που μπορεί να φτάνει ή να ξεπερνά ακόμη και το 20% του γενικού πληθυσμού.

Ωστόσο, υπάρχουν και καλά νέα. Μαζί με τη δυνατότητα της πρόληψης που προσφέρει το εμβόλιο για τη γρίπη (μιλήστε με το γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας για να το κάνετε εγκαίρως), ένα από τα πιο σημαντικά όπλα μας εναντίον των ασθενειών αυτών είναι ο ΥΠΝΟΣ. Ένα «όπλο», το οποίο είναι δωρεάν και διαθέσιμο σε όλους ανεξαιρέτως, και του οποίου οι ιδιότητες πρόληψης και θεραπείας έχουν αποδειχτεί από σειρά επιστημονικών μελετών.

Πώς ο ύπνος ενισχύει το ανοσοποιητικό μας

Έχει αποδειχτεί ότι ο ύπνος παίζει εξαιρετικά σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας μας, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα. Αντιστοίχως, είναι κατανοητό ότι η έλλειψη ύπνου – και δη για παρατεταμένο χρονικό διάστημα – ανοίγει την πόρτα σε μια σειρά από ασθένειες, εφόσον έτσι αδυνατίζει το ανοσοποιητικό μας σύστημα, τόσο στον παρόντα χρόνο όσο και στο μέλλον.

Συγκεκριμένα, είναι τα Τ – κύτταρα που ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα και μας προσδίδουν την ικανότητα να αντιμετωπίζουμε τις ασθένειες που προσβάλλουν τον οργανισμό μας. Όταν μειώνουμε τον ύπνο και ξενυχτάμε (λόγω δουλειάς, διασκέδασης, άγχους κ.λπ.) έχει ως αποτέλεσμα ο οργανισμός μας να αποδυναμώνεται και να γίνεται ευάλωτος σε κρυολογήματα και γρίπη. Αυτό από μόνο αποτελεί έναν επιπλέον λόγο γιατί πρέπει να κάνετε την επίτευξη ενός καλού και ξεκούραστου ύπνου βασική σας προτεραιότητα.

Πώς ο ύπνος σας βοηθάει να αντιμετωπίσετε κρυολογήματα και γρίπη

Ένα από τα βασικά συμπτώματα όταν είμαστε άρρωστοι είναι ότι ανεβάζουμε πυρετό. Θα έχετε φυσικά παρατηρήσει ότι ο πυρετός ανεβαίνει το βράδυ, κατά τη διάρκεια του ύπνου, και μειώνεται το πρωί. Η ύπαρξη πυρετού αποτελεί ένδειξη ότι ο οργανισμός μας προσπαθεί να καταπολεμήσει την ασθένεια. Συνεπώς, όταν βρισκόμαστε σε κατάσταση ξεκούρασης, η καταπολέμηση της ασθένειας καθίσταται για τον οργανισμό μας πρώτη προτεραιότητα.

Αντίθετα, όταν είμαστε ξύπνιοι και εργαζόμαστε, διασκεδάζουμε, βλέπουμε τηλεόραση, διαβάζουμε κ.λπ., η ενέργειά μας διασπάται και μένει λίγη για να κατευθυνθεί στην αντιμετώπιση της ασθένειας. Μάλιστα, έχει διαπιστωθεί ότι το εμβόλιο της γρίπης είναι λιγότερο αποτελεσματικό στα άτομα που κοιμούνται λιγότερο. Κι αυτό διότι ο οργανισμός όσων δεν κοιμούνται αρκετά και ικανοποιητικά παράγει λιγότερα αντισώματα από τον οργανισμό εκείνων που επιτυγχάνουν ένας βαθύ και ικανοποιητικό ύπνο.

Έρευνα του Washington State University έδειξε επίσης ότι ο ύπνος σχετίζεται με μία πρωτεΐνη του εγκεφάλου, την AcPb, η οποία αποδείχτηκε ότι επίσπευσε την ανάρρωση σε ποντίκια που είχαν προσβληθεί από τον ιό H1N1.

Το μυστικό για να επισπεύσετε την ανάρρωσή σας είναι να βεβαιωθείτε ότι κοιμάστε αρκετά και βαθιά, διότι στον πιο βαθύ μας ύπνο είναι που ο οργανισμός μας κάνει την πιο σημαντική δουλειά για να καταπολεμήσει μια αρρώστια.

Πώς να αντιμετωπίσετε τις εποχικές ασθένειες

Τα συμπτώματα της γρίπης και του κρυολογήματος μπορεί να περιλαμβάνουν πυρετό, βήχα, μυϊκό πόνο, πονοκεφάλους, πονόλαιμο, βουλωμένη μύτη, συνάχι, κόπωση, ναυτία, διάρροια, εμετούς, ρίγη κ.ά. Πρόκειται για δυσάρεστα συμπτώματα, από τα οποία είναι λογικό να θέλουμε να απαλλαγούμε όσο πιο σύντομα γίνεται. Προκειμένου να το πετύχουμε αυτό αρκεί να ακολουθήσουμε ορισμένες απλές και εύκολες οδηγίες:

  • Παραμένουμε σπίτι: μόλις διαπιστώσουμε ότι έχουμε κάποια από τα παραπάνω συμπτώματα αποφασίζουμε να παραμείνουμε σπίτι και δεν βγαίνουμε παρά τουλάχιστον 24 ώρες αφότου έχει σταματήσει ο πυρετός

  • Ακολουθούμε βασικούς κανόνες υγιεινής, όπως το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών

  • Επικοινωνούμε με τον γιατρό μας: υπάρχουν αρκετά φάρμακα, τα οποία ο γιατρός μας μπορεί να μας συνταγογραφήσει και να μας βοηθήσουν να επανέλθουμε ταχύτερα στη φυσιολογική μας κατάσταση, αλλά και παυσίπονα που μπορούν να μας βοηθήσουν βραχυπρόθεσμα

  • Φροντίζουμε να παραμένουμε ενυδατωμένοι

  • Η λήψη ενός συμπληρώματος ψευδαργύρου μπορεί να μας βοηθήσει να ξεπεράσουμε την ασθένεια πιο γρήγορα (προσοχή όμως, πρέπει να έχουμε μιλήσει με κάποιον ειδικό για να μας καθορίσει τη δοσολογία)

  • Καταναλώνουμε αφεψήματα και άλλα φυσικά προϊόντα (όπως το ginseng), τα οποία έχουν αποδεδειγμένη δράση που ωφελεί το ανοσοποιητικό μας σύστημα

  • Τρεφόμαστε σωστά, με τροφές εύπεπτες και πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά

  • Ο ατμός βοηθάει τόσο στον περιορισμό των συμπτωμάτων όσο και στην ταχύτερη ανάρρωση. Εισπνοές ατμού και ζεστά μπάνια είναι πράξεις που πρέπει να εντάξουμε στην καθημερινότητά μας

  • Ξεκουραζόμαστε και κοιμόμαστε όσο γίνεται περισσότερο: φροντίζουμε να μην ξοδεύουμε καθόλου ενέργεια για οτιδήποτε πέρα από την αντιμετώπιση της ασθένειας και των συμπτωμάτων. Η ξεκούραση και ο ύπνος είναι το καλύτερο γιατρικό για τη συγκεκριμένη κατάσταση

Επιτυγχάνοντας βαθύ και ξεκούραστο ύπνο

Ο ύπνος είναι αυτό που ο οργανισμός σου λαχταρά περισσότερο από κάθε τι άλλο όταν είσαι άρρωστος. Είναι υποχρέωσή σου να δώσεις στον οργανισμό σου αυτό που έχει ανάγκη. Φρόντισε λοιπόν να έχεις ένα καλό και άνετο στρώμα, χρησιμοποίησε ποιοτικά προϊόντα ύπνου, σταμάτα να αγχώνεσαι για ασήμαντα πράγματα, και εξάλειψε τους θορύβους και τους περισπασμούς από το χώρο σου.