Ο κακός ύπνος αποτελεί έναν σημαντικό παράγοντα κινδύνου που συνδέεται άμεσα με την αύξηση του σωματικού βάρους και την παχυσαρκία. Παρότι οι απαιτήσεις στον ύπνο ποικίλλουν από άνθρωπο σε άνθρωπο, από μελέτες παρατηρήθηκαν αλλαγές στο βάρος, όταν οι άνθρωποι κοιμούνται λιγότερες από επτά ώρες κάθε νύχτα. Η ομάδα της Orion Strom σε συνεργασία με το αξιόπιστο Healthline συγκέντρωσε και παρουσιάζει τις 5 βασικές αρνητικές συνέπειες στο βάρος μας, όταν δεν κοιμόμαστε καλά!

1. Κακός ύπνος σημαίνει αύξηση παχυσαρκίας (τι λένε οι στατιστικές)

Μια σημαντική έρευνα του US National Library of Medicine – National Institutes of Health έδειξε ότι η σύντομη διάρκεια του ύπνου αύξησε την πιθανότητα της παχυσαρκίας κατά 89% στα παιδιά και κατά 55% στους ενήλικες. Η ίδια μελέτη παρακολούθησε περίπου 60.000 μη παχύσαρκους νοσοκόμους για 16 χρόνια. Στο τέλος της μελέτης, οι νοσηλευτές που κοιμούνταν πέντε ή λιγότερες ώρες τη νύχτα είχαν 15% περισσότερες πιθανότητες να είναι παχύσαρκοι από εκείνους που κοιμούνται τουλάχιστον επτά ώρες τη νύχτα!

2. Ορμονικές διαταραχές

Επιπρόσθετα, πολλές διαταραχές ύπνου επιδεινώνονται από την αύξηση του σωματικού βάρους. Αυτό, πιθανότερα, προκαλείται από την επίδραση του ύπνου σε δύο σημαντικές ορμόνες πείνας, τη γκριλίνη και τη λεπτίνη. Η γκριλίνη είναι μια ορμόνη που απελευθερώνεται στο στομάχι και σηματοδοτεί την πείνα στον εγκέφαλο. Τα επίπεδά της είναι υψηλά πριν το φαγητό, όταν το στομάχι είναι άδειο, ενώ πέφτουν σε χαμηλά επίπεδα μετά το φαγητό. Η λεπτίνη είναι μια ορμόνη που απελευθερώνεται από τα λιποκύτταρα, καταστέλλοντας την πείνα και δίνει το σήμα για πληρότητα στον εγκέφαλο. Όταν δεν έχετε επαρκή ύπνο, ο οργανισμός παράγει περισσότερη γκριλίνη και λιγότερη λεπτίνη, αφήνοντάς σας πεινασμένους και αυξάνοντας την όρεξή σας. Η μελέτη έδειξε πως πάνω από 1.000 άτομα που κοιμούνταν λίγες ώρες κάθε βράδυ είχαν 14,9% υψηλότερα επίπεδα γκριλίνης και 15,5% χαμηλότερα επίπεδα λεπτίνης από εκείνους που πήραν επαρκή ύπνο. Επιπλέον, η ορμόνη κορτιζόλη είναι υψηλότερη, όταν δεν έχετε αρκετό ύπνο. Η κορτιζόλη είναι μια ορμόνη που μπορεί κι αυτή ν’ αυξήσει την όρεξη.

3. Τάση για λιπαρά και υδατάνθρακες

Μια ακόμη αρνητική επίπτωση της έλλειψης ύπνου είναι πως μεταβάλλει πραγματικά τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το μυαλό μας. Έτσι γινόμαστε πιο επιρρεπείς στις ανθυγιεινές επιλογές τροφίμων. Μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η έλλειψη ύπνου μπορεί να αυξήσει την όρεξη για τρόφιμα που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, όπως υδατάνθρακες και λιπαρά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της πρόσληψης θερμίδων. Εξάλλου όταν δεν κοιμόμαστε, συνηθίζουμε να περνάμε τον χρόνο μας μπροστά στην τηλεόραση ή το λαπτοπ μασουλώντας διάφορα έστω κι από λιγούρα.

Ύπνος και βάρος: για ποιους λόγους παχαίνουμε όταν δεν κοιμόμαστε σωστά!

4. Χαλάει ο μεταβολισμός εν ώρα ανάπαυσης

Ένα ακόμη συμπέρασμα των ερευνών για την έλλειψη ύπνου είναι πως μπορεί να μειώσει τον μεταβολισμό εν ώρα ανάπαυσης. Ο μεταβολικός ρυθμός ηρεμίας (RMR) είναι ο αριθμός θερμίδων που καίει το σώμα μας όταν χαλαρώνουμε εντελώς. Επηρεάζεται από την ηλικία, το βάρος, το ύψος, το φύλο και τη μυϊκή μάζα. Οι έρευνες απέδειξαν ότι η στέρηση του ύπνου μπορεί να μειώσει το RMR σας. Φαίνεται επίσης ότι ο κακός ύπνος μπορεί να προκαλέσει απώλεια μυών. Ο μυς καίει περισσότερες θερμίδες σε κατάσταση ηρεμίας, οπότε όταν χάνονται οι μύες, μειώνονται οι μεταβολικοί ρυθμοί ανάπαυσης.

5. Καθόλου όρεξη για άσκηση

Τέλος, όλοι έχουμε νιώσει εξαντλημένοι, όταν αναγκαζόμαστε να εργαστούμε μετά από ελάχιστες ώρες ύπνου. Η έλλειψη ύπνου προκαλεί κόπωση κατά τη διάρκεια της ημέρας μειώνοντας την όρεξη για σωματική άσκηση. Μια μελέτη που έγινε σε 15 άνδρες διαπίστωσε ότι όταν οι συμμετέχοντες στερήθηκαν ώρες από τον ύπνο τους, μειώθηκε η ποσότητα και η ένταση της σωματικής τους δραστηριότητας. Τα καλά νέα είναι ότι η αύξηση του ύπνου μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της αθλητικής απόδοσής σας αλλά και να ανεβάσει τη διάθεσή σας!