Ζεστά ντους vs. Κρύα ντους: Τα οφέλη που προσφέρουν στο σώμα & οι διαφορές τους

Πριν από χιλιάδες χρόνια, οι άνθρωποι ανακάλυψαν ότι οι διαφορετικές θερμοκρασίες του νερού επηρεάζουν διαφορετικά την υγεία τους. Από τότε, η υδροθεραπεία με ζεστό ή κρύο νερό εφαρμόζεται σε όλο τον κόσμο για διαφορετικά οφέλη. Ωστόσο, το διαρκές ερώτημα παραμένει: ποιο είναι καλύτερο; Ζεστό ή κρύο ντους;

Οφέλη για ζεστό ντους

Το ζεστό ντους συνδέεται γενικά με τη μυϊκή χαλάρωση, τη βελτίωση του ύπνου και τη γενική ευεξία. Συνδέονται επίσης με τους ψυχρότερους μήνες ως μέσο για να ζεσταίνετε και να ζεσταίνετε το πρωί ή πριν τον ύπνο. Ποια είναι όμως τα πραγματικά οφέλη ενός ζεστού ντους;

Βελτίωση ύπνου και ρύθμιση του κύκλου ύπνου/αφύπνισης

Μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που κάνουν ζεστό ντους, ειδικά το βράδυ ή πριν τον ύπνο, τείνουν να κοιμούνται πιο γρήγορα από εκείνους που κάνουν κρύο ντους ή δεν κάνουν καθόλου ντους. Γενικά συνίσταται τα άτομα που έχουν στρες ή αντιμετωπίζουν διαταραχές ύπνου να κάνουν ζεστό ντους για να ρυθμίσουν τον κύκλο ύπνου/αφύπνισης τους. Τα ζεστά ντους τείνουν να σας κάνουν να νυστάζετε και μπορεί να σας δώσει αυτή την αίσθηση άνεσης σαν να είστε ήδη ξαπλωμένοι στο κρεβάτι.

Χαλάρωση και Διαχείριση Στρες

Το ζεστό ντους είναι γνωστό ότι βοηθά στη χαλάρωση και τη διαχείριση του άγχους μετά από μια κουραστική μέρα στη δουλειά. Έρευνες δείχνουν ότι μετά από ένα ζεστό ντους, αισθάνεστε πολύ καλύτερα, τόσο σωματικά όσο και ψυχικά. Τα συναισθήματά σας ηρεμούν, τα επίπεδα άγχους μειώνονται και νιώθετε το άγχος να φεύγει.

Ο λόγος για αυτό έγκειται στο γεγονός ότι το ζεστό ντους ή για την ακρίβεια το ζεστό νερό βοηθά το σώμα να ρυθμίσει τις ορμόνες που σχετίζονται με το στρες. Έτσι, είτε βιώνετε σωματικό είτε συναισθηματικό στρες, ένα ζεστό ντους θα απελευθερώσει την ένταση και θα μειώσει το άγχος σε μια στιγμή.

Ωστόσο, και οι δύο θεωρούνται ως ηρεμιστική υδροθεραπεία που θα σας βοηθήσει να κοιμηθείτε, να αναρρώσετε και να ανανεωθείτε για τις προκλήσεις της επόμενης ημέρας.

Μυϊκή χαλάρωση

Το ζεστό ντους μπορεί να βοηθήσει στη μυϊκή χαλάρωση, αλλά και σε μυϊκές βλάβες και τραυματισμούς. Μελέτες δείχνουν ότι η βύθιση των ποδιών σας, για παράδειγμα, σε ζεστό νερό για 45 λεπτά πριν από την άσκηση μπορεί να μειώσει τη μυϊκή βλάβη, τον μυϊκό πόνο, τη μυϊκή σύσπαση κ.λπ.

Επιπλέον, η θεραπεία με ζεστό νερό έδειξε απίστευτα αποτελέσματα σε ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα. Η θεραπεία με ζεστό νερό επέτρεψε στους ασθενείς να βελτιώσουν τα συμπτώματά τους, την κινητικότητά τους και να μειώσουν τα επίπεδα πόνου.

Το να κάνετε ένα ζεστό ντους μετά από μια έντονη άσκηση ή μια κουραστική μέρα στη δουλειά μπορεί επίσης να βοηθήσει στην απελευθέρωση της έντασης και του πόνου στους μύες. Το ζεστό νερό μπορεί επίσης να βοηθήσει τους μύες να ανακάμψουν πολύ πιο γρήγορα και μπορεί να αποτρέψει τη βραχυπρόθεσμη μυϊκή ατροφία σε περιπτώσεις σοβαρών τραυματισμών που εμποδίζουν την κινητικότητα και την κίνηση των μυών.

Βελτίωση αναπνευστικής λειτουργίας

Σε περιπτώσεις αναπνευστικών δυσκολιών, βουλωμένης μύτης, ιγμορείων, λοίμωξης του ανώτερου αναπνευστικού και φλέγματος του λαιμού, τα ζεστά ντους είναι τα καλύτερα. Η εισπνοή ζεστού ατμού από το νερό που εξατμίζεται μπορεί να σας βοηθήσει να ανακουφίσετε, να βελτιώσετε την αναπνοή, να καθαρίσετε τη βουλωμένη μύτη και να διαλύσετε το φλέγμα του λαιμού. Συνιστάται στα άτομα που εμφανίζουν κοινό κρυολόγημα ή γρίπη να κάνουν ζεστό ντους για να ανακουφίσουν τα γενικά συμπτώματα και να εξασφαλίσουν ευκολότερη αναπνοή.

Βελτίωση καρδιαγγειακής λειτουργίας

Μελέτες δείχνουν ότι το ζεστό ή ζεστό νερό μπορεί να βελτιώσει τη ροή του αίματος σε άτομα με καρδιαγγειακά προβλήματα ή χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια. Ο λόγος για αυτό έγκειται στο ότι η έκθεση σε ζεστό νερό ή ζεστή θερμοκρασία στην πραγματικότητα διαστέλλει και διευρύνει τα αιμοφόρα αγγεία. Επιπλέον, η έκθεση σε ζεστό νερό μπορεί ακόμη και να βοηθήσει με την αρτηριακή ακαμψία, η οποία είναι υπεύθυνη για την αθηροσκλήρωση (συσσώρευση χοληστερόλης, ασβεστίου και λίπους στις αρτηρίες) και την υψηλή αρτηριακή πίεση.

Οφέλη από το κρύο ντους

Το κρύο ντους συνδέεται γενικά με την εγρήγορση και την αίσθηση φρεσκάδας και ετοιμότητας για μια νέα μέρα. Αυτός είναι πιθανώς ο λόγος για τον οποίο συνιστάται να κάνετε κρύο ντους το πρωί και όχι πριν τον ύπνο. Ωστόσο, ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικά από τα σημαντικότερα οφέλη του κρύου ντους για την υγεία!

Ενίσχυση και βελτίωση του ανοσοποιητικού συστήματος

Το κρύο ντους είναι γνωστό ότι ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και ενισχύει την ανθεκτικότητα του σώματός μας σε διάφορες ασθένειες και ασθένειες. Μελέτες δείχνουν ότι το τακτικό κρύο ντους (σε διαστήματα 30 δευτερολέπτων, 60 δευτερολέπτων και 90 δευτερολέπτων) ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα τόσο πολύ που υπάρχει έως και 54% απουσία ασθένειας σε σύγκριση με άτομα που κάνουν ζεστό ντους ή που δεν κάνουν ντους καθόλου.

Εγρήγορση!

Είναι γνωστό ότι το κρύο ντους έχει τη δύναμη να σε ξυπνήσει σε ένα δευτερόλεπτο. Η έκθεση σε κρύο νερό μπορεί να ξυπνήσει το σώμα σας καθώς και να προκαλέσει εγρήγορση. Ο λόγος για αυτό έγκειται στο γεγονός ότι το κρύο νερό σας ωθεί να παίρνετε βαθύτερες και συχνότερες αναπνοές. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μια σημαντική μείωση του CO2 στο σώμα, το οποίο καθαρίζει κυριολεκτικά το μυαλό σας, οξύνει τις εστίες και τους στόχους της ημέρας και προάγει τη συγκέντρωση.

Βελτίωση Ψυχικής και Συναισθηματικής Υγείας

Το κρύο ντους φαίνεται ότι όχι μόνο σας κάνει να νιώθετε ξύπνιοι και σε εγρήγορση, αλλά και καλά με τον εαυτό σας και τη ζωή σας. Αυτό σημαίνει ότι η έκθεση σε κρύο νερό μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση του αισθήματος της κατάθλιψης και του άγχους.

Το κρύο νερό ενεργοποιεί το συμπαθητικό νευρικό σύστημα, το οποίο προάγει την εγρήγορση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα υψηλότερη παραγωγή αδρεναλίνης και ενδορφινών, που είναι το φυσικό αντικαταθλιπτικό του σώματος. Έτσι, κάθε φορά που κάνετε ένα κρύο ντους το σώμα σας καταπολεμά την κατάθλιψη και προάγει την ευτυχία.

Σύσφιξη του δέρματος

Σύμφωνα με τους κορυφαίους δερματολόγους στον κόσμο, φαίνεται ότι το κρύο ντους μπορεί να βοηθήσει στη σύσφιξη του δέρματος. Αυτό συμβαίνει επειδή το κρύο συστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία στο δέρμα. Επιπλέον, συσφίγγει προσωρινά τους πόρους και μειώνει το πρήξιμο και την ερυθρότητα. Για να μην αναφέρουμε, το κρύο ντους βελτιώνει την κυκλοφορία, έτσι το δέρμα σας, ειδικά το πρόσωπο θα έχει μια υγιή λάμψη.

Τελικές σκέψεις

Τα ντους είναι απλώς ένα τακτικό μέρος της καθημερινότητάς μας. Το αν θα επιλέξετε να κάνετε ζεστό ή κρύο ντους εξαρτάται αποκλειστικά από εσάς και τις προτιμήσεις ή τις ανάγκες σας.

Επομένως, είναι μάλλον αδύνατο να πούμε ποιο είναι καλύτερο! Τόσο το ζεστό όσο και το κρύο ντους έχουν τα πλεονεκτήματά τους και υπάρχουν περιπτώσεις όπου το ένα ταιριάζει και ωφελεί καλύτερα από το άλλο. Έτσι, την επόμενη φορά που θα κάνετε ντους, δοκιμάστε να πειραματιστείτε με τη θερμοκρασία του νερού και να δείτε ποια σας ταιριάζει καλύτερα, ζεστό ή κρύο νερό!

 

Το άρθρο συντάχθηκε πρωτότυπα για το TerryCralleεπίσημο portal ενημέρωσης για θέματα ύπνου της Terry Cralle, πιστοποιημένη νοσηλεύτρια & κλινικός σε θέματα ύπνου.