Πότε & πόσο συχνά πρέπει να περιστρέφετε & να αναποδογυρίζετε το στρώμα σας;

ια δεκαετίες, η κοινή συμβουλή στη βιομηχανία στρωμάτων ήταν να περιστρέφετε και να αναποδογυρίζετε τακτικά το στρώμα σας για να παρατείνετε τη διάρκεια ζωής του. Ωστόσο, οι αλλαγές στον σχεδιασμό των σύγχρονων στρωμάτων έχουν επιφέρει σημαντικές αλλαγές με αποτέλεσμα να μην είναι σίγουρο αν ισχύει αυτή η τακτική στην εποχή μας.

Η απάντηση εξαρτάται από το σχέδιο του συγκεκριμένου στρώματος. Σε γενικές γραμμές, τα περισσότερα στρώματα πρέπει να περιστρέφονται τακτικά, αλλά δεν πρέπει να αναποδογυρίζονται. Η πλειοψηφία των σύγχρονων στρωμάτων έχει σχεδιαστεί για να είναι μονόπλευρη, πράγμα που σημαίνει ότι ο σχεδιασμός τους δεν ευνοεί την ανατροπή. Η βασική κατασκευή των περισσότερων σύγχρονων στρωμάτων έχει ως εξής:

  • Στο κάτω μέρος του στρώματος, ένα παχύ, σχετικά σταθερό στρώμα στήριξης που συνήθως αποτελείται από πυκνό αφρό και/ή μεταλλικά ελατήρια που αποτελούν τον «πυρήνα στήριξης». Στο επάνω επίπεδο του στρώματος, ένα ή περισσότερα στρώματα αφρού ή άλλων υλικών, που καλύπτουν διάφορες πυκνότητες και επίπεδα σταθερότητας, αποτελούν το «σύστημα άνεσης». Πάνω στο στρώμα είναι το κάλυμμά του.

Αυτός ο σχεδιασμός λειτουργεί καλά για να υποστηρίξει τις ανάγκες ύπνου του εκάστοτε χρήστη. Το σύστημα άνεσης στην κορυφή παρέχει ευχάριστη αίσθηση, ενώ ο πυκνότερος πυρήνας στήριξης βοηθά στη σωστή ευθυγράμμιση της σπονδυλικής στήλης καθ ‘όλη τη διάρκεια της νύχτας.

Ωστόσο, αν αναποδογυρίσετε το στρώμα, όλος αυτός ο αρμονικός «μηχανισμός» αρχίζει να μην λειτουργεί και τόσο καλά. Αν αναποδογυρίσετε ένα στρώμα που δεν έχει σχεδιαστεί για να αναδιπλώνεται, θα καταλήξετε να βιώνετε ένα λιγότερο άνετο και υποστηρικτικό περιβάλλον ύπνου για το σώμα σας. Παράλληλα, αυτό ενδέχεται να προκαλέσει τη σταδιακή φθορά του στρώματος.

Πρέπει να περιστρέφετε το στρώμα σας;

Τα περισσότερα στρώματα μπορούν να περιστραφούν. Σε πολλές περιπτώσεις, αυτό θα βοηθήσει στην προστασία του στρώματος από ενδεχόμενη πρόωρη βλάβη, καθώς η περιστροφή βοηθά στην εξάπλωση της φθοράς που έρχεται με τον ύπνο στην ίδια θέση στο στρώμα σας κάθε βράδυ.

Οι περιοχές ενός στρώματος που εκτίθενται σε μεγάλη πίεση (συνήθως γύρω από τους γοφούς και τους ώμους) τείνουν να χαλαρώνουν πρόωρα. Εάν το στρώμα περιστρέφεται τακτικά, θα μπορέσει να αντέξει αυτήν την πίεση με την πάροδο του χρόνου.

  • Τα στρώματα αφρού memory και latex πρέπει να περιστρέφονται 1-2 φορές τον χρόνο.
  • Τα νεότερα στρώματα που έχουν εσωτερικά ελατήρια πρέπει να περιστρέφονται 1-2 φορές τον χρόνο ενώ τα παλιότερα στρώματα 2-5 φορές τον χρόνο.

Η τακτική περιστροφή του στρώματος μπορεί να βοηθήσει στην παράταση της ωφέλιμης διάρκειας ζωής του. Είναι όμως πολύ σημαντικό να γνωρίζετε πότε πρέπει να αντικαταστήσετε το στρώμα σας. Ακόμη και με επιμελή φροντίδα και συντήρηση, τα περισσότερα στρώματα πρέπει να αντικαθίστανται κάθε 6 με 10 χρόνια.

 

*Το άρθρο στηρίζεται σε επιστημονικά στοιχεία από έρευνες του Daniel Noyed, Πιστοποιημένος Sleep Coach & συνεργάτης του Sleep Foundation.