Πώς να καθαρίσετε ακάρεα & σκόνη από το στρώμα σας

Μήπως τα ακάρεα σκόνης διαταράσσουν τον ύπνο σας; Η ποιότητα ενός στρώματος είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες που καθορίζουν και την ποιότητα του ύπνου σας. Μπορεί να έχετε αποκτήσει ένα στρώμα υποαλλεργικό, ωστόσο αν  παραμελείτε την καθαριότητά του, το στρώμα δεν θα μπορέσει να αποδώσει για μεγάλο καιρό όλα τα ποιοτικά του χαρακτηριστικά.

Καθαρισμός ακάρεων σκόνης

Η αφαίρεση ακάρεων σκόνης από το στρώμα σας και η διατήρηση καθαρού στρώματος από αυτά είναι μια δύσκολη υπόθεση. Ο τρόπος που θα το καθαρίσετε εξαρτάται επίσης από το τι είναι φτιαγμένο το στρώμα σας. Για παράδειγμα, δεν μπορείτε να ρίξετε νερό σε στρώμα memory foam.

Τα ακάρεα σκόνης είναι πολύ μικρά έντομα που κρύβονται και σέρνονται παντού στο σπίτι. Όπως υποδηλώνει το όνομά τους, τρέφονται με σκόνη και όχι με οποιαδήποτε σκόνη. Τρώνε τα υπόλοιπα νεκρά κύτταρα που αποβάλλει το δέρμα μας σε καθημερινή βάση. Μπορούν να βρεθούν στα ρούχα σας, στα χαλιά σας, στις σκονισμένες γωνιές του σπιτιού σας και οπουδήποτε αλλού. Το να διατηρείτε το στρώμα και το σπίτι σας ιδιαίτερα καθαρό από ακάρεα σκόνης είναι υψίστης σημασίας. Πολυάριθμες μελέτες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η αφθονία ακάρεων σκόνης οδηγεί σε κακή ποιότητα ύπνου.

Όπως είναι λογικό, επιφάνειες όπως το στρώμα, τα σεντόνια, τα μαξιλάρια και τα καλύμματά μας είναι πιθανότατα γεμάτα από τα νεκρά κύτταρα του δέρματος που αποτελούν τροφή για αυτά τα παράσιτα και μπορεί να προκληθούν πολλά προβλήματα σε άτομα που είναι αλλεργικά στα ακάρεα.

Έχοντας αυτό υπόψην, ακολουθήστε τα παρακάτω tips και μάθετε πώς μπορείτε να αφαιρέσετε τα ακάρεα σκόνης από το στρώμα σας!

  • Βγάλτε το στρώμα σας στον ήλιο

Σύμφωνα με μελέτες, τα ακάρεα σκόνης δεν αντιστέκονται στην υπερβολική θερμότητα. Ακριβώς όπως βγάζετε τα μαξιλάρια και τα σεντόνια σας στον ήλιο, θα πρέπει να το κάνετε περιστασιακά και με το στρώμα σας. Είναι επίσης καλή ιδέα να αφήσετε και τις δύο πλευρές στον ήλιο για ίσο χρονικό διάστημα για να βεβαιωθείτε ότι έχουν φύγει όλα τα ακάρεα σκόνης.

  • Πλύνετε το κάλυμμα του στρώματός σας

Τα περισσότερα στρώματα παραδίδονται με κάλυμμα στρώματος που αφαιρείται με φερμουάρ ή κουμπιά. Ενώ το ίδιο το στρώμα δεν πλένεται κυρίως, αξίζει να σημειωθεί ότι τα καλύμματα στρώματος πλένονται στο σύνολό τους. Συνήθως δεν είναι το εσωτερικό του στρώματος που μολύνεται με ακάρεα σκόνης, αλλά το κάλυμμα, καθώς τόσο το σώμα μας όσο και τα σεντόνια μπορούν να τα αγγίξουν και να μεταδώσουν τα αυγά και τα ανατριχιαστικά παράσιτα πάνω του. Ενώ πλένετε το κάλυμμα του στρώματος, φροντίστε να αφήσετε το στρώμα σας στον αέρα, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, αφήστε το να πάρει λίγο ήλιο και μην ανησυχείτε για τίποτα. Δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε ατμό και μετά αφήστε το κάλυμμα του στρώματος σας επίσης να στεγνώσει έξω στον ήλιο.

  • Αλλάξτε τη διάταξη του δωματίου σας

Εάν το δωμάτιό σας έχει παράθυρα από τα οποία έρχεται ο ήλιος, μπορείτε απλώς να τοποθετήσετε το κρεβάτι σας κοντά σε αυτό το παράθυρο και να αφήσετε το στρώμα σας να εκτεθεί στο φυσικό φως από το παράθυρο. Με αυτόν τον τρόπο, το κρεβάτι σας λαμβάνει κάτι… σαν «θεραπεία σπα» κάθε μέρα και απαλλάσσεται εύκολα από τα επίμονα και ενοχλητικά ακάρεα. Καλό είναι να αφαιρέσετε τα σεντόνια και το μαξιλάρι κατά τη διάρκεια της ημέρας, ώστε το στρώμα σας να έχει επαρκή ποσότητα ηλιακού φωτός.

  • Καθαρίστε το με ηλεκτρική σκούπα

Ο συχνός καθαρισμός με σκούπα μπορεί να είναι αρκετά χρήσιμος όταν πρόκειται να αφαιρέσετε τα ακάρεα σκόνης από το στρώμα σας. Κάτι που θα μπορούσε επίσης να σας βοηθήσει να απαλλαγείτε από τα ακάρεα περιλαμβάνει επίσης καθαρισμό του δωματίου σας με ηλεκτρική σκούπα τουλάχιστον μία έως δύο φορές την εβδομάδα. Αν ξεσκονίζετε το υπόλοιπο υπνοδωμάτιό σας, θα υπάρχει λιγότερη πιθανότητα τα ακάρεα σκόνης να ευδοκιμήσουν στο κρεβάτι σας.

  • Μαγειρική σόδα

Είναι γνωστό ότι η μαγειρική σόδα έχει αντιβακτηριδιακές ιδιότητες και βοηθά ώστε να απαλλαγείτε από κάθε είδους μικρόβια τόσο στο σπίτι σας όσο και στο σώμα σας. Εμφιαλώστε ένα μείγμα νερού και μαγειρικής σόδας και να το ψεκάσετε στο στρώμα σας από τις δύο πλευρές. Αφήστε το στο στρώμα για 15 έως 20 λεπτά και στη συνέχεια καθαρίστε το στρώμα με ηλεκτρική σκούπα για άλλη μια φορά. Αυτή η μέθοδος δεν συνιστάται για memory foam στρώμα ή στρώμα latex.

  • «Μαγικό» μείγμα από έλαιο ευκαλύπτου και δέντρο τσαγιού

Αν θέλετε μια πιο εξελιγμένη λύση από τη μαγειρική σόδα, θα πρέπει να δοκιμάσετε αυτό το φυσικό μείγμα, που σχεδόν «μαγικά» απομακρύνει τα παράσιτα και τους μύκητες από το σώμα και τα έπιπλά σας. Ανακατέψτε τα δύο συστατικά με νερό και εμφιαλώστε τα. Μετά από αυτό, μπορείτε να το ψεκάσετε στο κρεβάτι σας και να το αφήσετε για 10 έως 20 λεπτά, για να διαλυθεί.Ομοίως, όπως και με το μείγμα μαγειρικής σόδας, είναι απαραίτητο να αποφύγετε τον ψεκασμό αυτών των μιγμάτων στα στρώματα memory foam & latex.

  • Εάν τίποτε από τα παραπάνω δεν λειτουργεί, καλέστε τον επαγγελματία

Τα ακάρεα σκόνης είναι επίμονα μικρά έντομα και το να μην μπορούμε να τα δούμε ουσιαστικά με γυμνό μάτι, κάνει τη διαδικασία καθαρισμού δυσκολότερη για πολλούς ανθρώπους. Δεν πρέπει να αισθάνεστε άσχημα, εάν καμία από τις μεθόδους δεν λειτουργεί πλήρως. Μπορείτε απλώς να βασιστείτε σε έναν επαγγελματία!

 

Το άρθρο συντάχθηκε πρωτότυπα για το TerryCralle, επίσημο portal ενημέρωσης για θέματα ύπνου της Terry Cralle, πιστοποιημένη νοσηλεύτρια & κλινικός σε θέματα ύπνου