Στρώματα latex: Τι είναι και τα πλεονεκτήματα που προσφέρει

α στρώματα latex είναι ολοένα και πιο δημοφιλή για την εξαιρετική άνεση και αντοχή τους. Συνδέονται επίσης με φιλικές προς το περιβάλλον πρακτικές και ενισχυμένη υγεία ύπνου. Ωστόσο, δεν είναι ίδια όλα τα στρώματα! Πώς λοιπόν επιλέγετε το καλύτερο στρώμα latex για εσάς ή γνωρίζετε εάν ένα στρώμα latex είναι κατάλληλο για εσάς;

Τι είναι ένα στρώμα latex

Ένα στρώμα latex κατασκευάζεται από δύο έως τέσσερα στρώματα αφρού latex και υπάρχουν τρεις διαφορετικοί τύποι: συνθετικός, ανάμεικτος και φυσικός.

Τα στρώματα από συνθετικό latex κατασκευάζονται κυρίως από πλαστικό που μιμείται το καουτσούκ (SBR). Το SBR χρησιμοποιείται επίσης σε τεχνητούς χλοοτάπητες, ελαστικά και ιμάντες μεταφοράς. Τα στρώματα latex με SBR είναι ασφαλή και προσιτή εναλλακτική λύση στο φυσικό latex, αλλά όχι τόσο ανθεκτικά. Ένα ακόμη μειονέκτημα είναι πως στο συνθετικό latex επικρατούν χημικές ουσίες που απελευθερώνουν αέρια που ερεθίζουν άτομα με αναπνευστικά προβλήματα.

Τα ανάμεικτα στρώματα latex περιέχουν λιγότερες τοξικές χημικές ουσίες. Αυτοί οι τύποι κρεβατιών είναι 30% φυσικό latex και 70%2 συνθετικό latex. Τα ανάμεικτα στρώματα διαρκούν περισσότερο από το συνθετικό latex, αλλά όχι όσο το φυσικό latex.

Το φυσικό latex είναι πιο υποστηρικτικό, ανθεκτικό, φιλικό προς το περιβάλλον και καλύτερο για την υγεία του ύπνου. Συλλέγεται και εξευγενίζεται από τον χυμό ενός καουτσούκ που ονομάζεται Hevea Brasiliensis. Αυτή η διαδικασία ενθαρρύνει την υγιή ανάπτυξη των δέντρων από καουτσούκ καθώς μπορούν να αξιοποιηθούν για έως και 30 χρόνια. Μόλις συγκομιστεί ο χυμός, μεταποιείται σε αφρό Dunlop ή Talalay. Και τα δύο είναι μαλακά, υποστηρικτικά και εξαιρετικά ανθεκτικά.

Πέντε πλεονεκτήματα ενός στρώματος από φυσικό latex

1. Ανακουφίζει από τον πόνο

Η απαλή, αντικραδασμική προστασία και η ενισχυτική υποστήριξη των στρωμάτων από αφρό latex είναι ιδιαίτερα ευεργετική για άτομα που κοιμούνται με πόνο στην πλάτη και τις αρθρώσεις. Ο αφρός latex αγκαλιάζει απαλά τα βαριά μέρη του σώματος, όπως τους γοφούς και τους ώμους. Αυτό το ελαφρύ περίγραμμα παρέχει ανακούφιση από την πίεση κοντά στις αρθρώσεις και το κάτω μέρος της πλάτης, ενώ η φυσική ελαστικότητα του latex διατηρεί τη φυσική ευθυγράμμιση της σπονδυλικής στήλης υποστηρίζοντας απαλά ελαφρύτερες περιοχές, όπως ο λαιμός και η πλάτη.

2. Υποαλλεργικότητα

Εάν ένα κρεβάτι δεν καθαρίζεται συνεχώς, μικροοργανισμοί, όπως βακτήρια, μύκητες και ιοί μπορούν εύκολα να συγκεντρωθούν στο επάνω μέρος του στρώματος και να προκαλέσουν μούχλα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα αλλεργίες στην κρεβατοκάμαρα και ένα μη ασφαλές περιβάλλον ύπνου.

Ωστόσο, το latex είναι από τη φύση του αντιμικροβιακό, που σημαίνει ότι απωθεί τους επιβλαβείς μικροοργανισμούς, καθιστώντας το latex μια εξαιρετική επιλογή για άτομα με αλλεργίες όλο τον χρόνο.

3. Φιλικό προς το περιβάλλον

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, το φυσικό latex εξευγενίζεται από τον χυμό του καουτσούκ. Τα δέντρα δεν κόβονται ούτε καταστρέφονται κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας και μπορούν να παράγουν χυμό έως και 30 χρόνια. Ως εκ τούτου, η επεξεργασία των στρωμάτων από latex ενθαρρύνει την ανάπτυξη των δέντρων και είναι εξαιρετικά βιώσιμη. Το φυσικό λάτεξ είναι επίσης βιοδιασπώμενο, διασφαλίζοντας ότι δεν θα παραμείνει σε χώρο υγειονομικής ταφής για χρόνια.

Αν και η συγκομιδή latex είναι μια βιώσιμη διαδικασία, τα στρώματα latex δεν κατασκευάζονται πάντα με υπευθυνότητα. Ορισμένοι κατασκευαστές χρησιμοποιούν χημικές ουσίες επιβλαβείς για την υγεία και το περιβάλλον μας. Η πιστοποίηση GREENGUARD Gold, OEKO-TEX Standard 100, eco-INSTITUT ή GOLS εγγυάται ότι το στρώμα αποτελείται κυρίως από φυσικά υλικά και είναι ασφαλές για χρήση.

Τα στρώματα latex μπορεί επίσης να περιέχουν άλλα φυσικά υλικά που μπορούν να βοηθήσουν ένα άτομο με συνθετικές ευαισθησίες να κοιμάται καλά τη νύχτα.

4. «Αναπνέει»

Ο φυσικός αφρός latex έχει μια δομή ανοιχτών κυψελών για να επιτρέπει σταθερή ροή αέρα. Το πιο σημαντικό, οι χημικές ουσίες που βρίσκονται σε συνθετικά υλικά διατηρούν τη θερμότητα του σώματος και τα στρώματα από φυσικό latex περιέχουν ελάχιστα έως καθόλου πρόσθετα. Εάν θέλετε ένα ιδιαίτερα δροσερό στρώμα, επιλέξτε ένα κάλυμμα που αναπνέει από βαμβάκι ή μαλλί.

5. Ανθεκτικότητα

Τα στρώματα από φυσικό latex είναι περισσότερο γνωστά για τη μακροχρόνια άνεσή τους. Τα στρώματα latex υψηλής ποιότητας έχουν μέση διάρκεια ζωής από 12 έως 20 χρόνια — σημαντικά μεγαλύτερη από άλλους τύπους στρωμάτων. Η ανθεκτικότητα του φυσικού καουτσούκ πιστώνεται συχνά για αυτή τη μακροζωία. Ένα στρώμα από φυσικό λάτεξ αναπηδά χωρίς κόπο μόλις αφαιρεθεί η πίεση, διατηρώντας το αρχικό του σχήμα για χρόνια χρήσης.