Ποιοτικός ύπνος σημαίνει… υψηλές επιδόσεις για κάθε αθλητή!

Ποιοτικός ύπνος σημαίνει… υψηλές επιδόσεις για κάθε αθλητή!

Πολλοί από τους μεγαλύτερους αθλητές του κόσμου τρώνε, κοιμούνται, αναπνέουν και ζουν κυριολεκτικά για το άθλημά τους. Γνωρίζατε όμως ότι εκτός από τη φυσική και ψυχική προετοιμασία, ο ύπνος παίζει καθοριστικό ρόλο στην αθλητική απόδοση;

Ποιοτικός ύπνος για κορυφαίες επιδόσεις

Η ποιότητα και η ποσότητα ύπνου για έναν αθλητή είναι συχνά το «κλειδί» για την νίκη ή για μια υψηλή επίδοση. Ένας συνεχής και βαθύς ύπνος επιτρέπει στο σώμα να πάρει χρόνο για να εδραιώσει τις πληροφορίες που έλαβε στη μνήμη κατά τη διάρκεια της ημέρας και παράλληλα, να απελευθερώσει ορμόνες.

Η διάσημη star του τένις, Serena Williams, όπως έχει δηλώσει σε συνεντεύξεις της, επιλέγει συνήθως να κοιμηθεί νωρίς γύρω στις 7 μ.μ! Μελέτη στο περιοδικό SLEEP επιβεβαιώνει τον ρόλο του ύπνου στην απόδοση των αθλητών, με τα αποτελέσματα να δείχνουν ότι η ικανότητα του αθλητή στη λήψη αποφάσεων (decision making) μειώνεται σημαντικά μετά από κακό ύπνο. Αντιθέτως, τα αποτελέσματα έδειξαν αυξημένη ακρίβεια σε ξεκούραστους αθλητές που είχαν κοιμηθεί σωστά.

Ποιοτικός ύπνος για επαρκή ξεκούραση

Η αξία του ύπνου όμως δεν αφορά μόνο την προετοιμασία πριν από μια αθλητική δραστηριότητα. Η άσκηση εξαντλεί την ενέργεια, τα υγρά και καταλύει τους μύες. Η ενυδάτωση και η σωστή διαχείριση αποτελούν βασικό μέρος της αποθεραπείας μετά από μια σκληρή προπόνηση. Για την ακρίβεια, το καλό φαγητό και ο ξεκούραστος και ποιοτικός ύπνος αμέσως μετά την προπόνηση ή τον αγώνα καθορίζουν την ανοικοδόμηση των μυών και βοηθούν στη διατήρηση της αντοχής, της ταχύτητας και της ακρίβειας.

Άλλες έρευνες υποδεικνύουν ότι η στέρηση του ύπνου αυξάνει τα επίπεδα της ορμόνης του στρες, της κορτιζόλης. Η στέρηση του ύπνου έχει, επίσης, φανεί ότι μειώνει την παραγωγή γλυκογόνου και υδατανθράκων που αποθηκεύονται για χρήση ενέργειας κατά τη διάρκεια της σωματικής δραστηριότητας. Με λίγα λόγια, ο ελλιπής ύπνος αυξάνει την πιθανότητα κόπωσης, χαμηλής ενέργειας και κακής εστίασης στον αγώνα, ενώ παράλληλα επιβραδύνει την ανάκαμψη μετά το παιχνίδι.\

 

Οι κορυφαίοι sport developments χαρακτηρίζουν τον ποιοτικό ύπνο ως «υπερόπλο» για κάθε αθλητή, αφού πιστεύουν ότι χαρίζει συνολικά:

  • Καλύτερη λειτουργία των μυών & μείωση τραυματισμών
  • Ακρίβεια στις κινήσεις & έκρηξη στην ταχύτητα
  • Τέλεια αντανακλαστικά & άμεσο χρόνο αντίδρασης
  • Ύπνος σημαίνει καλή υγεία

Τα παραπάνω στοιχεία δεν αφορούν, όμως, αποκλειστικά όσους κάνουν πρωταθλητισμό. Ακόμα και οι ερασιτέχνες αθλητές που θέλουν να απολαμβάνουν με άνεση τα αγαπημένα τους sport, φροντίζοντας παράλληλα το σώμα τους, έχουν ανάγκη από αρκετό και ποιοτικό ύπνο. Οι αθλητικές επιδόσεις δεν είναι θέμα νίκης ή ήττας σε ένα παιχνίδι, αλλά ζήτημα υγείας. Ο ύπνος είναι ο δρόμος για μια καλή φυσική κατάσταση, ευχάριστη διάθεση, άρτια σωματική και ψυχική ευημερία.

Ποιοτικός ύπνος σημαίνει… υψηλές επιδόσεις για κάθε αθλητή!Ποιοτικός ύπνος σημαίνει… υψηλές επιδόσεις για κάθε αθλητή!

Ποια είναι τα βασικά tips που εξασφαλίζουν έναν ευεργετικό ύπνο σε κάθε αθλητή; Η ομάδα της Orion Strom, με την τεράστια πείρα που διαθέτει σε θέματα ύπνου, προτείνει για όσους αθλούνται:

  • Κάντε τον ύπνο ένα αναπόσπαστο μέρος στο προπονητικό σας πρόγραμμα, όπως ακριβώς είναι οι ώρες που αφιερώνετε στο γυμναστήριο
  • Αυξήστε τη διάρκεια του ύπνου τις μέρες πριν έναν σημαντικό αγώνα ή ένα αθλητικό τουρνουά
  • Προτιμήστε ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου, που να περιλαμβάνει 8-9 ώρες διάρκεια, με στάνταρ ξυπνητήρι ακόμα στις μέρες που έχετε day-off
  • Ξεκουραστείτε ποιοτικά το μεσημέρι με καθημερινά naps διάρκειας 15’-30’

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *