Back to school: Μετάβαση σε μια σωστή ρουτίνα ύπνου

Here we go! Τo καλοκαίρι -δυστυχώς!- τελειώνει, μια νέα σχολική σεζόν, ωστόσο, γεμάτη όμορφες περιπέτειες είναι μπροστά μας! Πρώτη και σημαντικότερη αλλαγή που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι γονείς πλέον σε αυτή τη φάση, είναι η μετάβαση από το χαλαρό καλοκαιρινό πρόγραμμα ύπνου, στο αυστηρό σχολικό ωράριο και το πρωινό ξύπνημα, που σημαίνει ταυτόχρονα και ύπνο νωρίτερα το βράδυ.

Challenge! Πολλά παιδιά χάνουν τη σωστή ρουτίνα του ύπνου τους κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, καθώς οι μεγαλύτερες σε διάρκεια μέρες, αλλά και η ανάγκη για χαλάρωση μετά από μια κοπιαστική σεζόν, προσφέρουν πολλές αφορμές για διασκέδαση (και λίγο ξενύχτι)!

Αυτή η αλλαγή, ωστόσο, είναι που κάνουν τη μετάβαση στη σχολική ρουτίνα ύπνου να αποτελεί μια πρόκληση για κάθε γονιό… την οποία θα αντιμετωπίσει ακόμα καλύτερα ακολουθώντας τις παρακάτω οδηγίες από το team της Orion Strom!

Ξεκινήστε σταδιακά!

Κανείς δεν αγαπά τις απότομες αλλαγές! Για να βοηθήσετε το παιδί σας να προσαρμοστεί σταδιακά σε μια διαφορετική ώρα ύπνου, απλώς βάλτε το για ύπνο νωρίτερα κατά 30 λεπτά τη φορά μία εβδομάδα πριν την πρώτη σχολική εβδομάδα.

Σε περίπτωση που το παιδί σας εξακολουθεί να κοιμάται ως αργά, μπορείτε να δοκιμάσετε να το ξυπνήσετε λίγο νωρίτερα το πρωί, ώστε σταδιακά να αρχίσει να μετατίθεται το ρολόι του ύπνου σε άλλη ζώνη.

Ύπνος, ο απαραίτητος!

Ποιοτικός ύπνος και απόδοση στο σχολείο πάνε μαζί! Εν τούτοις, αρκετοί γονείς εξακολουθούν να υποτιμούν την ποσότητα ύπνου που χρειάζεται πραγματικά το παιδί τους. Στην πραγματικότητα, είναι πολύ σημαντικό οι γονείς να φροντίζουν τα παιδιά να κοιμούνται αρκετά, καθώς η στέρηση ύπνου μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη μάθηση και τη συμπεριφορά τους στο σχολικό περιβάλλον.

Καθιερώστε και εφαρμόστε από νωρίς κάθε βράδυ μια υγιή ρουτίνα ύπνου

Ίσως εκπλαγείτε όταν διαπιστώσετε ότι για τα παιδιά σχολικής ηλικίας, ολόκληρη η βραδινή ρουτίνα είναι σημαντική! Αυτό περιλαμβάνει ακόμα ΚΑΙ το δείπνο. Γνωρίζατε ότι τα παιδιά χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να χωνέψουν ένα γεύμα από τους ενήλικες;

Απολαύστε το δείπνο μαζί τους τουλάχιστον δύο ώρες πριν πάνε για ύπνο, ενώ μόλις έρθει να πάνε στο κρεβάτι, είναι σημαντικό να βασιστείτε σε μια χαλαρωτική ρουτίνα που θα σας βοηθήσει να σηματοδοτήσετε ότι είναι ώρα να ηρεμήσουν και να κοιμηθούν.

Επιλέξτε 3-4 πράγματα που πρέπει να συμβαίνουν κάθε βράδυ όπως μπάνιο, βούρτσισμα δοντιών, επιλογή ρούχων και ετοιμασία σχολικής τσάντας για την επόμενη μέρα.

Παράλληλα, κλείστε τα ηλεκτρονικά τουλάχιστον μία ώρα πριν τον ύπνο. Το φως που παράγεται από την τηλεόραση, τους υπολογιστές, τα tablet κ.λπ. μπορεί πραγματικά να αναστείλει την παραγωγή μελατονίνης.

Επενδύστε σε χαλαρωτικές δραστηριότητες

Το πρόγραμμα ενός παιδιού καθημερινά είναι εξαιρετικά φορτωμένο! Ανεξάρτητα από όλες τις δραστηριότητες που έχουν να φέρουν εις πέρας τα παιδιά, φροντίστε να απολαμβάνουν ένα χαλαρωτικό break το απόγευμα, ή ακόμα και μια ξεκούραστη βόλτα στο πάρκο ή τη γειτονιά.

Συγχρόνως, δραστηριότητες όπως τα παζλ, το διάβασμα εξωσχολικών βιβλίων, ή ακόμα και η κατασκευή παιχνιδιών όσο πλησιάζουμε προς τις ώρες που προηγούνται του ύπνου, είναι ακόμα μερικές «έξυπνες» αφορμές για χαλάρωση του μυαλού και σταδιακή μετάβαση σε φάση ύπνου.

Παιδικό δωμάτιο και… παιδικά στρώματα

Όλα τα παραπάνω αποτελούν τρόπους για να οδηγήσετε με καλή διάθεση το παιδί σας για ύπνο. Αν όμως το περιβάλλον της κρεβατοκάμαρας και το στρώμα δεν είναι ιδανικά, τότε είναι πολύ πιθανό το παιδί να μην καταφέρει τελικά να απολαύσει έναν ξεκούραστο και ευεργετικό ύπνο!

Διαμορφώστε ένα ήρεμο, σκοτεινό, καθαρό και υγιεινό περιβάλλον κρεβατοκάμαρας, που προκαλεί τη διάθεση για ύπνο. Παράλληλα, φροντίστε για το κατάλληλο στρώμα που θα βοηθήσει το σώμα του παιδιού να νιώσει άνετα και ξεκούραστα.

Τι σημαίνει όμως η επιλογή στρώματος για παιδιά; Κάθε ηλικία έχει τις δικές της ανάγκες! Η σχολική περίοδος διακρίνεται από διάφορες φάσεις της ανάπτυξης του παιδιού, με τη μετάβαση από την παιδική στην προεφηβική και από εκεί στην εφηβική ηλικία, πολλές φορές να αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο από τους γονείς ως προς τις ιδιότητες του στρώματος. Σε αρκετές περιπτώσεις το ίδιο στρώμα από την Α’ Δημοτικού ακολουθεί τον ύπνο ενός παιδιού μέχρι το Λύκειο, παρότι οι αλλαγές στο σώμα είναι μεγάλες.

Γι’ αυτό τον λόγο, η αγορά ενός καλού παιδικού στρώματος περίπου στις πρώτες σχολικές τάξεις, πρέπει να μπαίνει σε πλάνο τουλάχιστον μίας αντικατάστασης στην εφηβική ηλικία, προκειμένου να διασφαλιστεί η ιδανική ανταπόκριση στις νέες σωματικές ανάγκες του παιδιού.

Ας μην ξεχνάμε ότι μπορεί ο ύπνος να είναι απαραίτητος για τις μικρές παιδικές ηλικίες που βρίσκονται σε φάση ανάπτυξης, ωστόσο, στα χρόνια του Λυκείου καθώς βαδίζουμε προς τις Πανελλαδικές εξετάσεις, οι απαιτήσεις στο σχολείο είναι υψηλές και κατ’ επέκταση, ο ποιοτικός ύπνος για τον έφηβο μπορεί να αποδειχθεί μια σημαντική λεπτομέρεια στις σχολικές επιδόσεις.

Εκτιμώντας τις ανάγκες της παιδικής ηλικίας για ποιοτικό ύπνο, η ομάδα της Orion Strom προτείνει από τη συλλογή της το στρώμα Star Plus Coco, που αποτελεί μια εξαιρετική λύση για ποιοτικό ύπνο.

Star plus coco

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την επιλογή του ιδανικού παιδικού στρώματος, επικοινωνήστε με τους sleep experts της Orion Strom