Γιατί να αγοράσω ανώστρωμα για το στρώμα μου

Μπορεί να κοιμάστε σε ένα εξαιρετικό στρώμα, ωστόσο, το ανώστρωμα είναι η μια επιπλέον λύση για ακόμη καλύτερη αίσθηση και περισσότερη προστασία στο υπάρχον στρώμα.

Τι είναι το ανώστρωμα;

Είναι ένα στρωματάκι πάχους δύο έως τεσσάρων ιντσών από αφρό μνήμης, λατέξ ή άλλου υλικού που προστίθεται πάνω από το στρώμα σας. Σκοπός του είναι να βελτιώσει την αίσθηση του κρεβατιού σας και να ρυθμίσει τη θερμοκρασία του. Επιπλέον, μπορεί να βοηθήσει στην προστασία του στρώματός σας από λεκέδες και φθορές.

Παρόλο που ακούγονται σχεδόν το ίδιο, υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ ενός επιστρώματος και ενός ανωστρώματος. Το επίστρωμα είναι  ένα λεπτό κάλυμμα που προστίθεται πάνω από το στρώμα σας και το προστατεύει από βρωμιά, αλλεργιογόνα και ατυχήματα.

Τα ανωστρώματα είναι πιο παχιά και παρέχουν ακόμη μεγαλύτερη στήριξη, καθιστώντας τα ιδανική επιλογή για όσους θέλουν να επενδύσουν σε έναν πιο άνετο ύπνο.

Τα 7 πιο σημαντικά οφέλη του ανωστρώματος

Από τη ρύθμιση της θερμοκρασίας μέχρι την ανακούφιση από τον πόνο, υπάρχουν πολλά πλεονεκτήματα για το ανώστρωμα. Εδώ είναι όλα τα πλεονεκτήματα που πρέπει να γνωρίζετε:

1) Προσαρμόζει τη σκληρότητα του στρώματος

Εάν το τρέχον στρώμα σας είναι πολύ βελούδινο ή σφιχτό, ένα ανώστρωμα μπορεί να προσαρμόσει την αίσθηση του κρεβατιού σας σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας. Ένα ανώστρωμα μπορεί να κάνει ένα μαλακό στρώμα πιο σφιχτό ή το σταθερό στρώμα πιο μαλακό.

2) Ρυθμίζει τη θερμοκρασία του κρεβατιού

Εάν έχετε την τάση να ξυπνάτε ιδρωμένοι, ένα ανώστρωμα βοηθά στη διαφυγή της θερμότητας καθώς κοιμάστε. Από την άλλη πλευρά, ένα μάλλινο ανώστρωμα παγιδεύει τη θερμότητα για να σας κρατήσει ζεστούς και άνετους. Όποια κι αν είναι η ιδανική θερμοκρασία ύπνου σας, υπάρχει ένα ανώστρωμα που μπορεί να το κάνει.

3) Προσφέρει άνεση όλο τον χρόνο

Η δυνατότητα επιλογής της ιδανικής θερμοκρασίας του κρεβατιού σας με ανώστρωμα καθιστά δυνατή την απόλαυση ενός άνετου ύπνου σε όλες τις μεταβαλλόμενες εποχές.

4) «Σηκώνει» ένα στρώμα που χαλαρώνει

Με την πάροδο του χρόνου, τα στρώματα μπορεί να σχηματίσουν βυθίσεις από τη νυχτερινή χρήση, αλλά ένα ανώστρωμα μπορεί να είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να διορθώσετε ένα στρώμα που χαλαρώνει. Εάν παρατηρήσετε ότι το στρώμα σας αρχίζει να κρεμάει, ένα παχύ ανώστρωμα μπορεί να το αναζωογονήσει. Φυσικά αυτό δεν είναι υποκατάστατο για ένα στρώμα που έχει ξεπεράσει την ακμή του. Προσέξτε για σημάδια ότι χρειάζεστε ένα νέο στρώμα πριν αγοράσετε ένα ανώστρωμα.

5) Βοηθά να διατηρείτε το στρώμα σας καθαρό

Το ανώστρωμα όπως και το επίστρωμα  χρησιμεύουν ως προστατευτικό φράγμα ανάμεσα στο στρώμα σας και τυχόν λεκέδες από ούρηση, χυμένα ποτά ή βρωμιά. Εκτός από τους λεκέδες, ορισμένα ανωστρώματα μπορούν επίσης να εμποδίσουν τα ακάρεα της σκόνης και τα αλλεργιογόνα να εισχωρήσουν στο κρεβάτι σας.

6) Εξοικονομείτε χρήματα

Γνωρίζατε ότι η αγορά ενός ανωστρώματος μπορεί να εξοικονομήσει χρήματα μακροπρόθεσμα; Ένα ανώστρωμα αποτρέπει τους λεκέδες και διατηρεί το στρώμα σας σε καλύτερη φόρμα για περισσότερο χρόνο, παρατείνοντας την τυπική διάρκεια ζωής ενός στρώματος.

7) Μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του πόνου

Ένα ανώστρωμα μπορεί να είναι μια έξυπνη επένδυση για όσους αντιμετωπίζουν πόνους στην πλάτη. Αυτό συμβαίνει επειδή τα πολύ σφιχτά στρώματα μπορούν να επιδεινώσουν τους πόνους στην πλάτη. Σύμφωνα με μια μελέτη, ένα πιο μαλακό, μεσαίας σκληρότητας στρώμα είναι καλύτερο για την ανακούφιση της ενόχλησης της πλάτης. Εάν το τρέχον στρώμα σας δεν είναι ιδανικό για πόνους, ένα ανώστρωμα μπορεί να σας βοηθήσει να παρέχετε την βελούδινη υποστήριξη που χρειάζεστε.

Tips καθαριότητας για ανώστρωμα

Για να αποτρέψετε τη συλλογή σκόνης και βρωμιάς από το επάνω μέρος του στρώματός σας, θα πρέπει να το καθαρίσετε σωστά. Είναι καλύτερο να πλένετε τα ανωστρώματα τέσσερις φορές το χρόνο, για να αποφύγετε τη συσσώρευση βρωμιάς.

Αν και πολλά μάλλινα και πουπουλένια ανωστρώματα μπορούν να καθαριστούν σε πλυντήριο ρούχων, θα πρέπει να αποφύγετε να βάζετε τα ανωστρώματα με αφρό μνήμης και λατέξ στο πλυντήριο, καθώς μπορεί να συρρικνωθούν. Εναλλακτικά, μπορείτε να κάνετε ένα μείγμα με νερό και λευκό ξίδι και να ψεκάσετε πάνω στην επιφάνεια, ειδικά εάν υπάρχουν λεκέδες. Έπειτα, ρίξτε πάνω στους λεκέδες μαγειρική σόδα και αφήστε την για ένα 8ωρο να δράσει.