Υγρασία και ύπνος: το κατάλληλο στρώμα για καλύτερο ύπνο

Ο έλεγχος των επιπέδων υγρασίας δεν θα εξασφαλίσει απλώς ότι κοιμάστε καλύτερα, αλλά είναι επίσης καλός για την υγεία σας. Το στρώμα που θα επιλέξουμε ανάλογα με το επίπεδο υγρασίας στην κρεβατοκάμαρα, παίζει σημαντικό ρόλο για να μπορούμε να απολαμβάνουμε υγιεινή αίσθηση κατά τη διάρκεια του ύπνου. Ωστόσο, πριν εξετάσουμε τα κριτήρια επιλογής στρώματος, είναι χρήσιμο να δούμε τι πραγματικά είναι η υγρασία.

Υγρασία vs Θερμοκρασία: οι διαφορές

Πολλοί άνθρωποι συχνά μπερδεύουν την υγρασία με τη θερμοκρασία, καθώς τα σπίτια μας τείνουν να έχουν χαμηλή υγρασία τον χειμώνα και υψηλή υγρασία το καλοκαίρι. Αλλά αυτό δεν ισχύει. Ένα τροπικό δάσος έχει υψηλή υγρασία, ενώ μια έρημος έχει χαμηλή υγρασία, για παράδειγμα. Και τα δύο είναι ζεστά περιβάλλοντα. Είναι αλήθεια ότι ο ζεστός αέρας μπορεί να συγκρατήσει περισσότερη υγρασία από τον κρύο αέρα, επομένως ακόμα κι αν υπάρχει η ίδια ποσότητα υγρασίας σε ένα ζεστό και ένα κρύο δωμάτιο, το κρύο δωμάτιο θα είναι πιο υγρό από το ζεστό δωμάτιο. Γι’ αυτό συνήθως μετράμε τη σχετική υγρασία στον αέρα ως ποσοστό.

Γιατί η υγρασία είναι πρόβλημα

Η υπερβολική και η λίγη υγρασία γίνεται πρόβλημα αρκετά γρήγορα. Η υψηλή υγρασία καθιστά πιο δύσκολο για το σώμα σας να ρυθμίσει τη θερμοκρασία. Συνήθως ιδρώνουμε, οπότε το νερό εξατμίζεται από το δέρμα μας για να μας κρατήσει δροσερούς. Όταν υπάρχει πάρα πολύς υδρατμός στον αέρα (υγρασία 70% και άνω), το σώμα μας δεν μπορεί να παραμείνει δροσερό. Από την άλλη πλευρά, η χαμηλή υγρασία κάνει τον αέρα πολύ ξηρό. Χωρίς υγρασία στον αέρα, αυτό μπορεί να προκαλέσει πονόλαιμο, δυσκολία στην αναπνοή και ξηροφθαλμία, ακόμα και δερματικούς ερεθισμούς.

Το καλύτερο επίπεδο υγρασίας για τον ύπνο

Το τέλειο επίπεδο υγρασίας θα εξαρτηθεί από το σπίτι σας, ιδιαίτερα από τη θερμοκρασία περιβάλλοντος και τον αερισμό του. Ανεξάρτητα από αυτό, οι περισσότεροι ειδικοί θα δώσουν ένα εύρος υγρασίας από 30% έως 60%. Συνιστάται η διατήρηση της εσωτερικής υγρασίας μεταξύ 30% και 50%.

Καλοκαιρινή Υγρασία

Τους καλοκαιρινούς μήνες, η υγρασία τείνει να αυξάνεται. Καθώς η υγρασία εμποδίζει το σώμα σας να κρυώσει αποτελεσματικά, συνήθως θα διαπιστώσετε ότι η υψηλή υγρασία δυσκολεύει τον ύπνο.  Πρέπει να ελέγξετε την υγρασία μέσα στο σπίτι σας. Το κλειδί κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού είναι να μειώσετε την υγρασία, ώστε το σώμα σας να μπορεί να δροσιστεί μέσω της εφίδρωσης. Δοκιμάστε την υγρασία σας στο 10% χαμηλότερο από το συνηθισμένο, αλλά μην βυθίσετε κάτω από 30%.

Υγρασία τον χειμώνα

Κατά τους χειμερινούς μήνες, ο αέρας τείνει να στεγνώνει στα σπίτια μας – ειδικά αν έχουμε την κεντρική θέρμανση συνεχώς ανοιχτή. Ο αερισμός στα σπίτια μας τείνει να είναι περιορισμένος και αυτούς τους μήνες. Ως αποτέλεσμα, θα αισθάνεστε τόσο ξηροί και κρύοι όσο ο αέρας γύρω σας. Η αύξηση της υγρασίας θα πρέπει να διατηρεί το δέρμα και το αναπνευστικό σας σύστημα υγιές, αλλά προσέξτε να μην το παρακάνετε. Το 60% θεωρείται το ανώτατο όριο, οπότε ξεκινήστε από το 50% και προσαρμόστε όπως χρειάζεται. Πολλοί άνθρωποι βρίσκουν ότι μεταξύ 35% και 45% είναι το σωστό για τον χειμώνα.

Έλεγχος υγρασίας στον ύπνο: ξεκινήστε με το κατάλληλο στρώμα

Το στρώμα, πάνω στο οποίο κοιμάστε, παίζει καθοριστικό ρόλο για τη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος αλλά και στον έλεγχο της υγρασίας. Για αρχή, δοκιμάστε να αναποδογυρίσετε το στρώμα σας, ώστε να κοιμάστε σε μια πιο σφιχτή και βελούδινη επιφάνεια στην οποία δεν βυθίζεστε αμέσως. Διαφορετικά, για καλύτερο αποτέλεσμα,  προμηθευτείτε ένα σταθερό στρώμα που είναι φτιαγμένο με φυσικά υλικά, π.χ. λατέξ, κοκοφοίνικα ή εσωτερικό ελατήριο με βαμβακερό ή μάλλινο γέμισμα.

Τα συνθετικά υλικά, συμπεριλαμβανομένου του αφρού μνήμης, μπορούν να δυσκολέψουν το σώμα σας να παραμείνει δροσερό, κάτι που είναι απαραίτητο για τον ύπνο σε περιβάλλοντα με υψηλή υγρασία.

Για να είστε, λοιπόν, άνετοι όλες τις εποχές του χρόνου, προτιμήστε φυσικά υλικά όπως ο κοκοφοίνικας ή το bamboo, τα οποία έχουν την ιδιότητα να αποβάλουν την υγρασία εύκολα και να αερίζονται επαρκώς αφήνοντας δροσερή αίσθηση στο σώμα. Η αλογότριχα και το μαλλί καμήλας ανήκουν, επίσης, στα premium φυσικά υλικά που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή στρωμάτων για τη ρύθμιση της υγρασίας.

 

 

Το άρθρο συντάχθηκε πρωτότυπα για το TerryCralle, επίσημο portal ενημέρωσης για θέματα ύπνου της Terry Cralle, πιστοποιημένη νοσηλεύτρια & κλινικός σε θέματα ύπνου.