Ξυπνάω με πονοκέφαλο: Τι μπορεί να φταίει;

Ο πονοκέφαλος που προκαλείται στη διάρκεια του ύπνου είναι ένα σπάνιο φαινόμενο. Ωστόσο, το ποσοστό αυξάνεται συνεχώς, με όσους το βιώνουν να το περιγράφουν ως μία ιδιαίτερα άσχημη εμπειρία.

Τι είναι οι υπνικοί πονοκέφαλοι;

Οι υπνικοί πονοκέφαλοι είναι ένας σπάνιος τύπος πονοκεφάλου που εμφανίζεται κατά τη διάρκεια του ύπνου και ξυπνά το άτομο, γι’ αυτό και έχει κερδίσει το παρατσούκλι «πονοκέφαλοι με ξυπνητήρι». Ο πόνος μπορεί να κρατήσει τους ανθρώπους ξύπνιους για τουλάχιστον 15 λεπτά, αν όχι περισσότερο. Τα άτομα που παρουσιάζουν υπνικούς πονοκεφάλους συνήθως τους έχουν αρκετές φορές την εβδομάδα.

Τι κάνει έναν υπνικό πονοκέφαλο να διαφέρει από άλλους τύπους πονοκεφάλων;

Οι υπνικοί πονοκέφαλοι εμφανίζονται μόνο όταν ένα άτομο κοιμάται. Αυτός ο χρόνος τους διακρίνει από άλλους τύπους πονοκεφάλων που μπορεί να διαταράξουν τον ύπνο, αλλά μπορεί να εμφανιστούν οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας.

Ποια είναι τα συμπτώματα ενός υπνικού πονοκεφάλου;

  • Θαμπός ή παλλόμενος πόνος που επηρεάζει τη μία ή και τις δύο πλευρές του κεφαλιού
  • Ξύπνημα στη μέση της νύχτας από πονοκέφαλο, πολλές φορές τον μήνα
  • Ναυτία
  • Ευαισθησία στο φως ή στους ήχους
  • Καταρροή από μάτια ή μύτη

Τι προκαλεί έναν υπνικό πονοκέφαλο;

Οι υπνικοί πονοκέφαλοι θεωρούνται μια πρωτογενής διαταραχή κεφαλαλγίας, πράγμα που σημαίνει ότι δεν προκαλούνται από μια γνωστή υποκείμενη πάθηση. Πέρα από αυτό, οι ερευνητές δεν γνωρίζουν με βεβαιότητα τι προκαλεί τους υπνικούς πονοκεφάλους.

Συνηθέστερα, εμφανίζονται συχνά κατά τη διάρκεια του ύπνου με γρήγορη κίνηση των ματιών (REM), επομένως είναι πιθανό μια περιοχή του εγκεφάλου που εμπλέκεται στην επεξεργασία του πόνου να ενεργοποιηθεί, οδηγώντας σε υπνικό πονοκέφαλο.

Επίσης, σε κάποιες περιπτώσεις συνδέονται με την παραγωγή μελατονίνης. Η μελατονίνη είναι μια ορμόνη που σας κάνει να νιώθετε υπνηλία και τα επίπεδα παραγωγής της αυξάνονται και μειώνονται κατά τη διάρκεια της ημέρας σύμφωνα με τον κύκλο ύπνου-εγρήγορσης. Επειδή οι υπνικοί πονοκέφαλοι εμφανίζονται την ίδια ώρα κάθε βράδυ, ορισμένοι ερευνητές πιστεύουν ότι μπορεί να υπάρχει μια διαταραχή στους υποκείμενους παράγοντες που ρυθμίζουν την παραγωγή μελατονίνης.

Αν, ωστόσο, τα αίτια της εμφάνισης του πονοκεφάλου στη διάρκεια του ύπνου δεν είναι 100% γνωστά, εκείνο που έχει διαπιστωθεί από τους ειδικούς είναι ότι ένα κακό στρώμα ή ένα στρώμα που δεν προσφέρει την κατάλληλη αίσθηση για τις ανάγκες ξεκούρασης του χρήστη, σε συνδυασμό με ένα κακό μαξιλάρι μπορούν να «πυροδοτήσουν» την κρυφή τάση για υπνικό πονοκέφαλο ή να χειροτερέψουν τα συμπτώματα μόλις εμφανιστούν.

Ποιος παθαίνει συνήθως υπνικούς πονοκεφάλους και γιατί;

Οι ηλικιωμένοι και οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν υπνικούς πονοκεφάλους, αν και μπορεί να τους έχουν και τα παιδιά. Οι γυναίκες έχουν 1,5 έως δύο φορές περισσότερες πιθανότητες να έχουν υπνικούς πονοκεφάλους από τους άνδρες.

Πάνω από το 90% των ανθρώπων βιώνουν τον πρώτο υπνικό πονοκέφαλο μετά την ηλικία των 59 ετών, με μέση ηλικία έναρξης τα 62 έτη.

Ποιες είναι οι λύσεις για τους υπνικούς πονοκεφάλους;

Παρότι οι αρμονικές συνήθειες ύπνου απορρίπτουν την κατανάλωση καφεΐνης, η περίπτωση του υπνικού πονοκεφάλου είναι ειδική κατηγορία και αποτελεί εξαίρεση. Η καφεΐνη θεωρείται η πιο αποτελεσματική θεραπεία για τους υπνικούς πονοκεφάλους, ενώ έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί ελάχιστες παρενέργειες, ειδικά σε σύγκριση με άλλα φάρμακα ή σκευάσματα για υπνικούς πονοκεφάλους.

Παράλληλα, όμως, είναι ιδιαίτερα χρήσιμο να ελέγξετε τόσο το στρώμα, όσο και το μαξιλάρι που χρησιμοποιείτε, εξετάζοντας όχι μόνο αν καλύπτουν τις ανάγκες σας από άποψη ανατομικότητας και αίσθησης, αλλά και ως προς τη διατήρηση της θερμοκρασίας και τα υποαλλεργικά τους χαρακτηριστικά, παράγοντες οι οποίοι συχνά προκαλούν πονοκεφάλους σε άτομα με αλλεργικές ή άλλες ευαισθησίες.

Πότε πρέπει να μιλήσω με τον γιατρό μου;

Οι υπνικοί πονοκέφαλοι επηρεάζουν άμεσα την ποιότητα του ύπνου. Άρα και την ποιότητα της ζωής. Εάν ξυπνάτε τακτικά με πονοκέφαλο, τότε επικοινωνήστε άμεσα με τον γιατρό σας και ακολουθήστε τις οδηγίες του.

 

 

*Με στοιχεία από το Sleepfoundation και την Κλινική Παθολόγο, Heather Wright.