Πότε καταλαβαίνουμε ότι κοιμόμαστε σε «λάθος» στρώμα και πώς αυτό μπορεί να επηρεάσει την υγεία μας

Το καλό και ποιοτικό στρώμα ύπνου, με ιδιότητες που ταιριάζουν με τις δικές μας συνήθειες ύπνου και τα ατομικά μας χαρακτηριστικά, αποτελεί βασικό παράγοντα για έναν ευεργετικό και ξεκούραστο ύπνο.

Αντίθετα το να προσπαθούμε να κοιμηθούμε στο «λάθος» στρώμα, σύμφωνα με τους ειδικούς του The Sleep Judge, είναι ένας βασικός λόγος που μπορεί να προκαλέσει μέχρι και αϋπνίες, έχοντας οδυνηρά αποτελέσματα στην ποιότητα της ζωής μας!

Τι σημαίνει, όμως, ότι ένα στρώμα είναι «λάθος» για τις ανάγκες ύπνου ενός ανθρώπου; Η ομάδα των sleep experts της Orion Strom αναλύει!

Πότε ένα στρώμα είναι ακατάλληλο για εμάς

Πότε καταλαβαίνουμε ότι κοιμόμαστε σε «λάθος» στρώμα και πώς αυτό μπορεί να επηρεάσει την υγεία μας

Όταν λέμε ότι ένα στρώμα είναι «λάθος», δηλαδή ακατάλληλο για εμάς, αναφερόμαστε συνήθως σε τρεις βασικές παραμέτρους που καθορίζουν τη σχέση του με τον άνθρωπο που το χρησιμοποιεί. Πιο συγκεκριμένα:

1) Όταν ένα στρώμα δεν είναι κατάλληλο για την ανατομία του σώματος και την αίσθηση που μας ξεκουράζει. Υπάρχουν διαφορετικές απαιτήσεις από το στρώμα ανάλογα με τον σωματότυπο ενός ανθρώπου. Αυτό σημαίνει ότι κάθε σώμα έχει τη δική του θέση προκειμένου να βολευτεί και να απολαύσει την αίσθηση ξεκούρασης που χρειάζεται. Γι’ αυτό τον λόγο, πρέπει να λαμβάνουμε υπόψιν μας:

  • Την ιδιαίτερη ανατομία του σώματός μας
  • Το βάρος μας
  • Πιθανά προβλήματα υγείας που μπορεί να έχουμε
  • Την προσδοκώμενη αίσθηση που επιθυμούμε
  • Το είδος της σταθερότητας στο εσωτερικό που χρειαζόμαστε (ελατήρια bonnel για σκληρό στο εσωτερικό – ελατήρια pocket για μαλακό στο εσωτερικό)
  • Ποια θα είναι η υποβάση του στρώματος: α) Ανατομικό τελάρο (αίσθηση μαλακότητας στην επιφάνεια του στρώματος ή β) Άκαμπτη επιφάνεια από ξύλα η νοβοπάν ( αίσθησης σκληρότητας στην επιφάνεια του στρώματος);
  • Τι είδους μαλακά, ποιοτικά υλικά θέλουμε στην επιφάνεια

2) Όταν ένα στρώμα δεν είναι κατάλληλο σύμφωνα τις συνήθειες ύπνου που έχουμε. Κάποιος που κάνει ανήσυχο ύπνο αλλάζοντας συχνά τη στάση του διαφέρει από εκείνον που κοιμάται σε μία στάση για όλο το βράδυ, με αποτέλεσμα να απαιτείται η ανάλογη συμπεριφορά από το στρώμα σε κάθε περίπτωση.

3) Όταν ένα στρώμα είναι πάνω από 10 ετών, παρά την χρήση που έχει υποστεί, είναι σίγουρο σχεδόν ότι έχει αλλοιωθεί. Ας μην λησμονούμε ότι πάνω στο στρώμα βρισκόμαστε για περίπου 8 ώρες κατά μέσο όρο κάθε μέρα. Αυτό σημαίνει ότι μετά από 10 χρόνια χρήσης, έχουμε συμπληρώσει… 30.000 ώρες πάνω στο στρώμα! Όσο και αν το φροντίζουμε και παρά την ποιότητά του, η μακροχρόνια χρήση είναι πιθανό να έχει προκαλέσει αλλοίωση στα υλικά και την αντοχή του, με αποτέλεσμα να βιώνουμε μια όχι τόσο ευχάριστη εμπειρία ύπνου πάνω του.

4) Η συντήρηση και η καθαριότητα του στρώματος είναι απαραίτητη για να μπορέσει να μας προσφέρει ποιοτικό ύπνο. Με τον σωστό αερισμό του, το συχνό τίναγμα της σκόνης που συσσωρεύεται, τον καθαρισμό του ανά τακτά διαστήματα, εξασφαλίζουμε ότι θα συνεχίσει να μας παρέχει τις ιδιότητες που πρέπει, σύμφωνα με τα υλικά και την κατασκευή του.

Όλοι οι παραπάνω λόγοι εξηγούν γιατί το «λάθος» στρώμα μπορεί άμεσα να επηρεάσει τον ύπνο μας, προκαλώντας οδυνηρές συνέπειες στη ζωή μας. Σημαντικότερες από αυτές είναι οι αϋπνίες, οι οποίες, κατ’ επέκταση, διαταράσσουν τόσο τη σωματική, όσο και την ψυχική μας υγεία. Άμεσες αρνητικές συνέπειες της αϋπνίας μπορεί να είναι:

  • Αίσθηση κούρασης, βαρύ σώμα
  • Πόνοι & τραυματισμοί
  • Αγχώδεις διαταραχές