Πρέπει τα στρώματα να τοποθετούνται απευθείας στο πάτωμα;

Η τοποθέτηση του στρώματος στο πάτωμα μπορεί να ακούγεται κάπως περίεργη για μερικούς ανθρώπους, ωστόσο αυτός ο εναλλακτικός τρόπος χρήσης του κερδίζει ολοένα και περισσότερους οπαδούς.

Κάποιοι το προτιμούν για οικονομικούς λόγους, ή και για εξοικονόμηση χώρου. Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι το πάτωμα είναι επίπεδο και σταθερό, καθιστώντας το ένα καλό σύστημα στήριξης για το στρώμα σας. Ορισμένα άτομα με πόνο στην πλάτη μπορεί ακόμα και να προτιμούν το στρώμα τους στο πάτωμα επειδή η επίπεδη, ομοιόμορφη επιφάνεια εμποδίζει τη σπονδυλική στήλη να βυθιστεί ή να σκύψει πολύ.

Ποια είναι όμως, σε ευρύτερο επίπεδο, τα θετικά και τα αρνητικά από την τοποθέτηση του στρώματος στο πάτωμα;

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

 • (Μπορεί να) μειώσει τον πόνο στην πλάτη

Ο ύπνος στο πάτωμα μπορεί να βοηθήσει τη σπονδυλική στήλη και τον λαιμό σας να παραμείνουν σε σωστή στάση. Σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι καλύτερο να κοιμάστε ανάσκελα για μεγαλύτερη άνεση και ανακούφιση από τον πόνο στην πλάτη.

 • Βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος

Το στρώμα σας είναι πιο σφιχτό όταν βρίσκεστε στο πάτωμα και ο ύπνος σε ένα σταθερό στρώμα, κατ’ επέκταση, βοηθά στην ομοιόμορφη κατανομή του σωματικού σας βάρους. Με αυτόν τον τρόπο, υπάρχει λιγότερη πίεση σε οποιοδήποτε συγκεκριμένο μέρος του σώματος, επιτρέποντας έτσι στους μυς και τους ιστούς σας να λαμβάνουν καλύτερη κυκλοφορία κατά τη διάρκεια της νύχτας.

 • Οικονομική λύση

Όταν κοιμάστε στο πάτωμα, δεν χρειάζεται να αγοράσετε σκελετό κρεβατιού, ο οποίος μπορεί να είναι αρκετά δαπανηρός. Αντ ‘αυτού, μπορείτε να δώσετε προτεραιότητα στον προϋπολογισμό σας για ένα ποιοτικό στρώμα.

 • Εξοικονόμηση χώρου

Συχνά, τα πλαίσια κρεβατιών είναι μεγαλύτερα από το πραγματικό μέγεθος στρώματος και καταλαμβάνουν πολύ χώρο. Εάν έχετε μικρό δωμάτιο, τότε η λύση του στρώματος στο έδαφος φαντάζει ιδανική.

 

ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

 • Ευάλωτο σε σκόνη και ακάρεα

Η σκόνη συγκεντρώνεται κυρίως στο έδαφος (ειδικά εάν το πάτωμά σας δεν σκουπίζεται τακτικά), είναι μεγάλη. Οι κοριοί και τα ακάρεα σκόνης έλκονται από την υγρασία και τη ζέστη και επειδή το στρώμα σας βρίσκεται στο πάτωμα, έχουν πλέον εύκολη πρόσβαση στο κρεβάτι και τα κλινοσκεπάσματά σας.

 • Πιθανή δημιουργία μούχλας

Στο πάτωμα, ο αερισμός του στρώματός σας είναι περιορισμένος και οδηγεί σε ζεστό ύπνο και εφίδρωση κατά τη διάρκεια της νύχτας. Η συσσώρευση υγρασίας από έλαια και ιδρώτα που έχουν παγιδευτεί στο στρώμα σας χωρίς σωστή ροή αέρα μπορεί να προκαλέσει ανάπτυξη μούχλας.

 • Δυσκολία να σηκωθείς από το κρεβάτι

Εάν έχετε προβλήματα κινητικότητας, όπως αρθρίτιδα ή χρόνιο μυοσκελετικό πόνο, η χρήση ενός κρεβατιού τόσο χαμηλά στο πάτωμα μπορεί να είναι δύσκολη σε καθημερινή βάση.

 • Μπορεί να ακυρώσει την εγγύηση του κατασκευαστή σας

Οι περισσότεροι τύποι στρωμάτων είναι κατασκευασμένοι για να εφαρμόζουν σε σκελετό κρεβατιού και όχι στο έδαφος, καθώς η σκόνη, τα ζωύφια και η μούχλα μπορούν να ακυρώσουν όλες τις εγγυήσεις.

Συμβουλές για συντήρηση του στρώματος στο πάτωμα

Εάν θέλετε να χρησιμοποιείτε τακτικά το στρώμα σας στο έδαφος, προτείνουμε τακτική συντήρηση για να το προστατεύετε από πιθανές φθορές. Η λήψη πρόσθετων προφυλάξεων μπορεί να παρατείνει τη διάρκεια ζωής του στρώματός σας.

 • Αερίζετε τακτικά το στρώμα σας

Μια φορά την εβδομάδα περίπου να αερίζετε καλά το στρώμα σας και να το αναποδογυρίζετε τακτικά αντίθετα, εμποδίζοντας την ανάπτυξη μούχλας.

 • Κρατήστε το πάτωμα κάτω από το στρώμα σας καθαρό

Για να αποφύγετε τη συσσώρευση ακαθαρσιών, σκουπίστε και απολυμάνετε την περιοχή κάτω και γύρω από το στρώμα σας. Πάντα να βεβαιώνεστε ότι το πάτωμα είναι εντελώς στεγνό πριν τοποθετήσετε το στρώμα σας. Μια υγρή ή ακόμη και ελαφρώς υγρή επιφάνεια θέτει το στρώμα σας σε κίνδυνο ανάπτυξης μούχλας.

 • Αποφύγετε τα Αφρώδη Στρώματα

Όταν κοιμάστε στο έδαφος, το υλικό του στρώματός σας επηρεάζει την άνεση και την ποιότητα του ύπνου σας. Τα στρώματα αφρού, ιδίως, δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται στο πάτωμα.

 • Ελέγξτε την εγγύηση του στρώματός σας

Βεβαιωθείτε ότι έχετε διαβάσει την εγγύηση του στρώματος σας πριν πάρετε την απόφαση να κοιμηθείτε στο έδαφος.

 • Τοποθετήστε το στρώμα σας σε συγκεκριμένες επιφάνειες

Είναι καλύτερο να τοποθετήσετε το στρώμα σας σε επιφάνειες όπως δάπεδα από μασίφ ξύλο, πλακάκια ή συνθετικά χαλιά. Αποφύγετε τα χαλιά από φυσικές ίνες και τα χαλιά από μαλλί ή βαμβάκι, καθώς μπορεί να οδηγήσουν σε συσσώρευση μούχλας, προκαλώντας πιθανώς αλλεργικές αντιδράσεις.

 • Τοποθετήστε ένα φράγμα μεταξύ του στρώματος και του δαπέδου σας

Χρησιμοποιήστε ένα φράγμα, όπως ένα κομμάτι χαρτόνι, μια κουβέρτα ή ένα αφρώδες στρώμα, μεταξύ του στρώματος και του εδάφους. Αυτό βοηθά στη διατήρηση της ποιότητας του στρώματός σας και το προστατεύει από την πρόωρη φθορά. Ένα φράγμα διατηρεί επίσης το στρώμα σας καθαρό, διευκολύνοντας τη συντήρησή του και βελτιώνοντας τις μονωτικές του ιδιότητες.

 • Χρησιμοποιήστε προστατευτικό στρώματος

Χρησιμοποιείτε πάντα ένα προστατευτικό στρώματος, ανεξάρτητα από το αν είναι σε πλαίσιο κρεβατιού ή όχι, καθώς θα γλιτώσει το στρώμα σας από συσσώρευση ιδρώτα, βρωμιά, λεκέδες και τυχόν επιβλαβή βακτήρια.

 

*Το άρθρο συντάχθηκε πρωτότυπα για το TerryCralle, επίσημο portal ενημέρωσης για θέματα ύπνου της Terry Cralle, πιστοποιημένη νοσηλεύτρια & κλινικός σε θέματα ύπνου