Πώς να κοιμηθείτε καλά σε ένα ξενοδοχείο – Τι πρέπει να προσέχει το κατάλυμα

Η διαμονή σε ένα ξενοδοχείο μπορεί να είναι ξεκούραστη, όμως μπορεί να γίνει και αγχωτική. Η αίσθηση ότι θα κοιμηθούμε σε ένα ξένο περιβάλλον, μακριά από τη σιγουριά της κρεβατοκάμαράς μας και την άνεση του στρώματός μας, πολλές φορές προκαλούν αρνητική διάθεση και δεν μας επιτρέπουν να χαλαρώσουμε!

Ύπνος σε διαφορετικό μέρος – Τι συμβαίνει στο σώμα

Οι ερευνητές παρατήρησαν προβλήματα ύπνου σε άτομα που εμφανίζονται κατά τη διάρκεια της πρώτης νύχτας προσαρμογής τους σε ένα νέο περιβάλλον, ένα φαινόμενο που ονομάζεται φαινόμενο της πρώτης νύχτας (FNE). Το FNE χαρακτηρίζεται από δυσκολία στον ύπνο, καθώς και από μικρότερο συνολικό χρόνο ύπνου και χρόνο ύπνου REM (το στάδιο στο οποίο εμφανίζονται τα όνειρα).

Το FNE θα μπορούσε να είναι το αποτέλεσμα της προσπάθειας του σώματός μας να μας κρατήσει ασφαλείς. Μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που κοιμούνται σε ένα νέο μέρος παρουσιάζουν αυξημένη δραστηριότητα στο αριστερό ημισφαίριο του εγκεφάλου, μια περιοχή που αναμένεται να είναι πιο αδρανής, όταν ένα άτομο πέφτει για ύπνο. Αντί να αφήνει το σώμα να κοιμηθεί, αυτό το μέρος του εγκεφάλου παραμένει σε εγρήγορση  για σημάδια κινδύνου. Αυτή η απόκριση μπορεί να ενεργοποιηθεί ως μηχανισμός προστασίας, καθώς η αυξημένη επαγρύπνηση επιτρέπει σε ένα άτομο να ξυπνήσει πιο γρήγορα ως απόκριση σε απροσδόκητο θόρυβο.

Γίνεται πιο εύκολος ο ύπνος μετά την πρώτη νύχτα;

Για μερικούς, η πρώτη νύχτα μπορεί να δημιουργήσει μια ενοχλητική εμπειρία ύπνου, όταν φτάσουν στον προορισμό τους. Όμως, αν δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε ξεκούραστα την πρώτη νύχτα των διακοπών ή του επαγγελματικού σας ταξιδιού, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η δεύτερη νύχτα σας να είναι καλύτερη.

Υπάρχουν άνθρωποι που κοιμούνται καλύτερα στα ξενοδοχεία;

Παραδόξως, μερικοί άνθρωποι βιώνουν το αντίθετο από το φαινόμενο της πρώτης νύχτας και βρίσκουν τον εαυτό τους να κοιμάται περισσότερο επανορθωτικά, ενώ λείπουν από το σπίτι. Η έρευνα δείχνει ότι πολλοί παράγοντες επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο αλλάζουν οι συνήθειες ύπνου ενός ατόμου ως απάντηση στον ύπνο μακριά από το σπίτι.

Μια μελέτη εξέτασε ομάδες ανθρώπων που ανέφεραν πως τα τακτικά συμπτώματα αϋπνίας βελτιώθηκαν κατά τη διάρκεια της διαμονής τους σε ξενοδοχείο. Οι ερευνητές παρατήρησαν επίσης ότι οι πρωινοί τύποι ήταν πιο πιθανό να αναφέρουν νέα συμπτώματα αϋπνίας στα ξενοδοχεία παρά οι βραδινοί τύποι. Οι βραδινοί τύποι τείνουν να έχουν ένα πιο ευέλικτο πρόγραμμα ύπνου, το οποίο τους επιτρέπει να προσαρμοστούν πιο εύκολα σε ένα νέο περιβάλλον.

Από την άλλη πλευρά, οι πρωινοί τύποι τείνουν να είναι πιο οργανωμένοι και να τηρούν τα κανονικά προγράμματα, επομένως μπορεί να είναι πιο ευαίσθητοι σε διακοπές από jet lag ή περιβαλλοντικές αλλαγές, όπως ένα άγνωστο δωμάτιο.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι η ικανοποίηση από το ξενοδοχείο επηρέασε σημαντικά την αναφερόμενη ποιότητα ύπνου και των δύο ομάδων. Εάν είστε πιο ευαίσθητοι στις περιβαλλοντικές αλλαγές, ένα ξενοδοχείο με τις κατάλληλες ανέσεις θα μπορούσε να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου σας και να μειώσει την αϋπνία.

Πώς να κοιμηθείτε καλά σε ένα ξενοδοχείο

Ποιοτικό στρώμα και ύπνος σε ξενοδοχείο

Μια μεγάλη μελέτη σε επισκέπτες ξενοδοχείων εξέτασε τις πιο κοινές αιτίες διαταραχής του ύπνου στα ξενοδοχεία και διαπίστωσε ότι τα παράπονα κυμαίνονταν από κακή ποιότητα μαξιλαριού και στρώματος έως υψηλή θερμοκρασία δωματίου, θόρυβο του δρόμου, ανεπιθύμητο φως από τα παράθυρα και θόρυβο του συστήματος εξαερισμού.

Επίσης, ένα δωμάτιο σε έναν πρόσφατα ανακαινισμένο όροφο είναι πιο πιθανό να έχει νεότερο στρώμα. Όπως ήταν αναμενόμενο, υπάρχουν  σημαντικές συσχετίσεις μεταξύ της ποιότητας του στρώματος και της ποιότητας του ύπνου. Επομένως, κάθε ιδιοκτήτης ξενοδοχείου πρέπει να δίνει τη μέγιστη σημασία στα στρώματα για ξενοδοχείο, τα οποία επιλέγει για τα δωμάτια του καταλύματος. Γι’ αυτόν τον λόγο, ελέγχετε πάντα την κατάσταση που βρίσκονται και φροντίστε να τα ανανεώνετε τακτικά, όταν βλέπετε πως έχουν χάσει τη φόρμα τους.

Ένα ποιοτικό, ανατομικό στρώμα είναι πάντα value for money αγορά για την επιχείρησή σας, καθώς είναι το βασικό στοιχείο που θα κάνει τον επισκέπτη να νιώσει άνετα και να απολαύσει τον ύπνο του. Ένα αφράτο στρώμα από φυσικά υλικά θα προσφέρει την απαραίτητη ξεκούραση στο σώμα για έναν ευεργετικό ύπνο.

Εκτός από το στρώμα, φροντίστε να διαμορφώνετε τα δωμάτια του καταλύματος με μια cozy ατμόσφαιρα και όμορφα χρώματα που προκαλούν χαλάρωση και ηρεμούν τον επισκέπτη.

Τι μπορώ να κάνω για να κοιμάμαι καλύτερα στα ξενοδοχεία;

Ως επισκέπτες, υπάρχουν πολλές ενέργειες που μπορείτε να κάνετε για να σας βοηθήσουν να κοιμάστε καλύτερα στα ξενοδοχεία. Πριν από τη διαμονή σας, μάθετε τι να περιμένετε αναζητώντας τις κριτικές του ξενοδοχείου σας. Αναζητήστε αρνητικές κριτικές που αναφέρουν συγκεκριμένα θέματα ποιότητας μαξιλαριού ή στρώματος, θορύβου και θερμοκρασίας.

Σκεφτείτε να ελέγξετε, εάν το ξενοδοχείο σας βρίσκεται σε αστική περιοχή με πολύ θόρυβο στους δρόμους. Όσον αφορά την επιλογή δωματίου, σκεφτείτε να ζητήσετε ένα δωμάτιο σε υψηλότερο επίπεδο, μακριά από τον θόρυβο του δρόμου. Ρωτήστε εάν τα δωμάτια διαθέτουν κουρτίνες συσκότισης, επιτρέποντάς σας να κάνετε το δωμάτιο αρκετά σκοτεινό για άνετο ύπνο. Εάν χρειάζεστε έναν συγκεκριμένο τύπο σε μαξιλάρι, φέρτε το δικό σας από το σπίτι για να βεβαιωθείτε ότι θα είστε άνετοι. Επίσης, εάν ανησυχείτε για την ποιότητα του στρώματος και έχετε συνηθίσει σε μια συγκεκριμένη αίσθηση του σπιτιού σας, τότε μπορείτε να πάρετε μαζί σας το δικό σας ανώστρωμα για να τα τοποθετήσετε πάνω στο κρεβάτι του ξενοδοχείου.

Όταν φτάσετε στο ξενοδοχείο σας, βεβαιωθείτε ότι το δωμάτιό σας είναι άνετο για ύπνο. Στη συνέχεια, ρυθμίστε μια δροσερή θερμοκρασία δωματίου ιδανική για ύπνο. Εάν εξακολουθείτε να αισθάνεστε ανήσυχοι ή αγχωμένοι τη νύχτα που λείπετε, δοκιμάστε μερικές τεχνικές χαλάρωσης για να ηρεμήσετε το σώμα σας και να προωθήσετε τον καλύτερο ύπνο.

 

 

Οι επιστημονικές πληροφορίες του άρθρου έχουν επιμεληθεί από την κλινική παθολόγο & ειδική σε θέματα διαταραχών ύπνου, Heather Wright για το Healthline.