Πως να περιορίσετε τον εξωτερικό θόρυβο για έναν βαθύ ύπνο

Ο θόρυβος έχει σημαντικό αντίκτυπο στον ύπνο. Η έκθεση σε πολύ θόρυβο κατά τη διάρκεια του ύπνου έχει άμεσες επιπτώσεις στην υγεία μας, που μπορεί να οδηγήσουν σε μακροχρόνιες ψυχικές και σωματικές συνέπειες.

Επιδράσεις θορύβου κατά τον ύπνο

Οι θόρυβοι τη νύχτα μπορεί να σας ταράξουν και να χαλάσουν την ποιότητα του ύπνου σας. Ακόμα και οι θόρυβοι που δεν είναι ικανοί να σας ξυπνήσουν έχουν υποσυνείδητες αρνητικές επιπτώσεις, καθώς αλλάζουν τον χρόνο που περνάμε σε ορισμένα στάδια ύπνου. Τα στάδια ύπνου είναι οι διαφορετικοί τύποι ύπνου που περνάμε κάθε βράδυ όσο κοιμόμαστε, από ελαφρύτερα στάδια (1 και 2) έως τον βαθύ ύπνο και την ταχεία κίνηση των ματιών (REM). Ο εξωτερικός θόρυβος έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τον ύπνο σταδίου 1 και μειώνει τον βαθύ και πιο ευεργετικό για την υγεία μας ύπνο. Ο νυχτερινός θόρυβος μπορεί επίσης να προκαλέσει επιπλέον παραγωγή ορμονών όπως αδρεναλίνη και κορτιζόλη, καθώς και αυξημένο καρδιακό ρυθμό και αρτηριακή πίεση.

Βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις του θορύβου

Η επαρκής αδιατάρακτος ύπνος είναι ζωτικής σημασίας για την καλή υγεία και την καλή απόδοση μας την επόμενη μέρα. Η υπνηλία, η ευερεθιστότητα και η κακή ψυχική υγεία σχετίζονται με την έκθεση σε θόρυβο κατά τη διάρκεια της νύχτας το προηγούμενο βράδυ.

Μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του θορύβου

Ο κακής ποιότητας ύπνος για μεγάλο χρονικό διάστημα συνδέεται με υψηλή αρτηριακή πίεση, καρδιακές παθήσεις, αύξηση βάρους, διαβήτη τύπου 2 και ορισμένους τύπους καρκίνου. Η σχέση μεταξύ του θορύβου κατά τη διάρκεια του ύπνου και των μακροπρόθεσμων επιπτώσεων στην υγεία είναι λιγότερο σαφής, αλλά μελέτες δείχνουν πιθανή συσχέτιση με την υψηλή αρτηριακή πίεση, τις καρδιακές παθήσεις, το εγκεφαλικό επεισόδιο, την αυξημένη χρήση φαρμάκων για τον ύπνο και τη κακή συνολική υγεία.

Πώς να αποφύγετε τους θορύβους όταν προσπαθείτε να κοιμηθείτε

Σε μια πόλη, είναι σύνηθες να ακούτε συχνά τους ήχους της κυκλοφορίας των οχημάτων, των σειρήνων, των αεροπλάνων ή των ανθρώπων που συγκεντρώνονται έξω. Ακόμα και σε προαστιακό ή αγροτικό περιβάλλον, είναι απίθανο να απομονωθείτε εντελώς από θορυβώδεις συσκευές, αυτοκίνητα, γείτονες και ζώα κατά τη διάρκεια της νύχτας. Επιπλέον, άλλα άτομα ή κατοικίδια στο σπίτι σας μπορεί να κάνουν θόρυβο που διαταράσσει τον ύπνο σας. Σκεφτείτε τους συγκεκριμένους ήχους που επηρεάζουν το χώρο σας, καθώς εξετάζετε τις ακόλουθες ιδέες για την αποφυγή του θορύβου τη νύχτα.

Προσαρμόστε το περιβάλλον του υπνοδωματίου σας: Η δημιουργία ενός χώρου που υποστηρίζει όσο το δυνατόν πιο ήσυχο νυχτερινό ύπνο είναι ένα κομβικό σημείο της καλής υγιεινής του ύπνου.

Προσθέστε μαλακές επιφάνειες: Ο ήχος είναι ανθεκτικός στις σκληρές επιφάνειες και απορροφάται από τις μαλακές. Η προσθήκη χαλιών, μαξιλαριών και παχιών κουρτινών στην κρεβατοκάμαρά σας μπορεί να μπλοκάρει ή να μειώσει τον θόρυβο τόσο από το δρόμο, όσο και από το σπίτι σας.

Μονωτικά παράθυρα: Εάν οι δυνατοί θόρυβοι διεισδύουν στο υπνοδωμάτιο σας από έξω, οι επιλογές περιλαμβάνουν εγκατάσταση ηχομονωτικών παραθύρων καθώς και στεγανοποίηση τυχόν κενών αέρα στα παράθυρα που έχετε.

Μειώστε τον λευκό θόρυβο των συσκευών: Εάν το ψυγείο ή το κλιματιστικό σας εκπέμπει μη φυσιολογικούς ήχους, επιδιορθώστε το. Όταν έρθει η ώρα να αντικαταστήσετε μια συσκευή, αγοράστε κάποια με αθόρυβη τεχνολογία.

Απενεργοποίηση ειδοποιήσεων: Βεβαιωθείτε ότι έχετε τις ηλεκτρονικές συσκευές σας σε αθόρυβη λειτουργία, ώστε οι ειδοποιήσεις να μην σας ξυπνούν τη νύχτα.

Χρησιμοποιήστε ωτοασπίδες: Ανάλογα με το χώρο σας, ενδέχεται να μην μπορείτε να ηχομονώσετε πλήρως το δωμάτιό σας. Οι ωτοασπίδες είναι ένα αποτελεσματικό εργαλείο εφ’ όσον δεν επηρεάζουν την ικανότητά σας να κοιμάστε. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι ασθενείς σε ένα νοσοκομείο που φορούσαν ωτοασπίδες και μάσκα ματιών ξύπνησαν λιγότερο συχνά και απόλαυσαν περισσότερο βαθύ ύπνο σε σύγκριση με μια ομάδα ασθενών που κοιμήθηκαν χωρίς ωτοασπίδες και μάσκα.
Μια εναλλακτική λύση αντί για ωτοασπίδες είναι να βρείτε μικρά, άνετα ακουστικά που ακυρώνουν το θόρυβο, τα οποία έχουν σχεδιαστεί για να αποκλείουν τον θόρυβο και σας επιτρέπουν επίσης να ακούσετε αν θέλετε χαλαρωτικούς ήχους που θα μπορούσαν να σας βοηθήσουν να κοιμηθείτε.

«Διαπραγματευτείτε» με τους άλλους: Εάν η κύρια πηγή θορύβου σας τη νύχτα προέρχεται από άλλα άτομα στο σπίτι σας, επικοινωνήστε μαζί τους για το πώς μπορούν να σας βοηθήσουν να κοιμηθείτε, μειώνοντας τις νυχτερινές τους δραστηριότητες. Όταν έχετε διαφορετικά προγράμματα ύπνου, ο θόρυβος τη νύχτα είναι αναπόφευκτος, αλλά θα μπορούσατε να δοκιμάσετε κανόνες για ώρες κοινής ησυχίας. Για παράδειγμα, μπορείτε να ζητήσετε από τον σύντροφό ή τον συγκάτοικο σας να χρησιμοποιούν ακουστικά για να ακούσουν τηλεόραση ή μουσική και να μην μιλούν στο τηλέφωνο ενώ κοιμάστε.

Εάν το ροχαλητό του συντρόφου σας σας κρατά ξύπνιους, μιλήστε μαζί του. Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορεί να βοηθήσουν. Πολύ δυνατός ήχος ροχαλητού και πνιγμού ή εκπνοής τη νύχτα θα μπορούσαν να είναι σημάδια αποφρακτικής άπνοιας ύπνου. Ζητήστε βοήθεια γιατρού εάν παρατηρήσετε αυτά τα συμπτώματα στο σύντροφό σας.

 

Οι επιστημονικές πληροφορίες του άρθρου είναι ιατρικά ελεγμένες από την Dr. Nilong Vyas, Παιδίατρο, Λειτουργό Δημόσιας Υγείας και Πιστοποιημένο Μέλος του Συμβουλίου για θέματα διαταραχών ύπνου στις ΗΠΑ.