Σκληρό ή μαλακό στρώμα: Τι χρειάζομαι για καλύτερο ύπνο

Ένα καλό στρώμα αποτελεί θεμέλιο για έναν καλό ύπνο! Επομένως η επιλογή του κατάλληλου στρώματος για εσάς είναι μια μεγάλη απόφαση.

Ένας από τους συνηθισμένους προβληματισμούς, όσον αφορά την αγορά στρώματος, είναι η επιλογή μεταξύ ενός σταθερού, σκληρού ή ενός αφράτου, μαλακού στρώματος. Υπάρχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα για καθένα από τα δύο, ωστόσο, τελικά η επιλογή είναι εξαιρετικά προσωπική.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ σκληρού και μαλακού στρώματος;

Η προφανής διαφορά φυσικά είναι η αίσθηση. Ένα σκληρό στρώμα είναι πιο άκαμπτο στην αφή. Ένα πιο μαλακό στρώμα θα συμπιεστεί πιο εύκολα όταν ασκείται πίεση. Η σταθερότητα ή η απαλότητα ενός στρώματος εξαρτάται είτε από την τάση του ελατηρίου είτε από τη γενική τάση της κατασκευής μέσα στο στρώμα.

Πλεονεκτήματα ενός σκληρού στρώματος

Για όσους δεν αντιμετωπίζουν ενοχλητικούς πόνους στην πλάτη, ένα σκληρό στρώμα θα είναι γενικά πιο άνετο. Όταν κοιμάστε σε πιο σταθερή επιφάνεια, τα κόκκαλα απορροφούν το μεγαλύτερο μέρος της πίεσης, που σημαίνει ότι υπάρχει λιγότερη πίεση στους μύες, τις φλέβες και τις αρτηρίες. Οι μύες καταπονούνται λιγότερο και η κυκλοφορία βελτιώνεται. Ένα σκληρό στρώμα εμποδίζει, επίσης, το κάτω μέρος της πλάτης σας να βυθιστεί,  επομένως το βάρος του σώματος κατανέμεται ομοιόμορφα. Τα σκληρά στρώματα είναι γενικά καλύτερα για όσους κοιμούνται ανάσκελα και μπρούμυτα, γιατί παρέχουν μια πιο σταθερή και ομοιόμορφη επιφάνεια.

Μειονεκτήματα ενός σκληρού στρώματος

Σε επιφανειακό επίπεδο, η αλλαγή από ένα πιο μαλακό σε πιο σκληρό στρώμα μπορεί αρχικά να σας φαίνεται άβολη. Αυτό συνήθως γίνεται λιγότερο αισθητό με την πάροδο του χρόνου. Για όσους έχουν συγκεκριμένα προβλήματα στην πλάτη, όπως η αρθρίτιδα και η σκολίωση, ένα πιο σκληρό στρώμα μπορεί πραγματικά να επιδεινώσει τον πόνο.

Πλεονεκτήματα ενός μαλακού στρώματος

Ένα πιο μαλακό στρώμα συνιστάται συνήθως  για όσους έχουν προϋπάρχοντα προβλήματα στην πλάτη. Συνιστώνται επίσης για ελαφρύτερα άτομα. Τα πιο μαλακά στρώματα είναι γενικά καλύτερα για όσους κοιμούνται στο πλάι, καθώς μαλακώνουν καλύτερα τους ώμους και τους γοφούς. Στο πλάι, ένα πιο μαλακό στρώμα ευθυγραμμίζει καλύτερα και τη σπονδυλική στήλη.

Μειονεκτήματα ενός μαλακού στρώματος

Αν και μπορεί να φαίνονται πιο άνετα και πολυτελή, ένα μαλακό στρώμα μπορεί στην πραγματικότητα να προκαλέσει προβλήματα στην πλάτη σε όσους κοιμούνται ανάσκελα ή μπρούμυτα, καθώς και σε όσους έχουν αυξημένο βάρος.

Τα μαλακά στρώματα μπορεί επίσης να είναι άβολα για όσους μοιράζονται το κρεβάτι με τον σύντροφό τους. Ο βαρύτερος σύντροφος μπορεί να βυθιστεί περισσότερο, καθιστώντας την επιφάνεια του ύπνου ανομοιόμορφη. Η εύρεση μιας σταθερότητας που ταιριάζει και στα δύο μέρη μπορεί να είναι δύσκολη.

Σκληρό ή μαλακό στρώμα: Τι χρειάζομαι για καλύτερο ύπνο

Πώς να επιλέξετε αυτό που είναι κατάλληλο για εσάς

Οι τρεις κύριοι παράγοντες, λοιπόν, που πρέπει να λάβετε υπόψη είναι εάν υποφέρετε γενικά από πόνους στην πλάτη, ποια στάση ύπνου προτιμάτε και τι βάρος έχετε.

Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο που δεν πρέπει να αγνοηθεί είναι η προσωπική προτίμηση. Ανεξάρτητα από το ποιο είναι πιο εξειδικευμένο για τις ανάγκες της σπονδυλικής σας στήλης, αν το στρώμα στη δοκιμή σας φαίνεται άβολο, θα είναι δύσκολο να κοιμηθείτε καλά. Και αυτός είναι άλλωστε ο βασικός σκοπός ενός στρώματος.

Τέλος, πρέπει να αναφέρουμε ότι το επίπεδο σκληρότητας ενός στρώματος είναι κυμαινόμενο. Υπάρχουν τα πολύ σκληρά, τα πολύ μαλακά αλλά και αυτά που είναι μέτριας σκληρότητας και μπορεί να σας ταιριάζουν περισσότερο. Συνεπώς, μπορείτε να κινηθείτε και σε επιλογές που είναι στο ενδιάμεσο και απλώς τείνουν προς τη μία ή την άλλη πλευρά. Συμπληρώστε την επιλογή σας με το κατάλληλο ανώστρωμα και ολοκληρώστε την αίσθηση που θέλετε να απολαμβάνετε κάθε φορά που ξαπλώνετε στο στρώμα σας!