TikTok Sleep Hacks: Σχολιάζουμε τα 7+1 κορυφαία hacks για καλύτερο ύπνο

Γνωρίσαμε το TikTok μέσα στην καραντίνα! Και λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών… δεν άργησε να γίνει το πιο viral μέσο με την πιο… τρελή θεματολογία. Σιγά, λοιπόν, μην έμενε εκτός το θέμα του ύπνου, με τα sleep hacks να αποτελούν μια μερικά από τα πιο δημοφιλή βίντεο της πλαρφόρμας!

Το βασικό όμως ερώτημα σχετικά με αυτά είναι το εξής: πραγματικά σας βοηθούν να κοιμάστε καλύτερα; Υπάρχουν πολλοί ψευδείς ισχυρισμοί για την υγεία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και μπορεί να είναι δύσκολο να ξεχωρίσουμε τι είναι αληθινό και τι όχι! Γι’ αυτό και ΠΑΝΤΑ ακολουθούμε τη γνώμη των ειδικών τόσο για την ποιότητα του ύπνου μας όσο και για κάθε θέμα υγείας που μας απασχολεί.

Λειτουργούν αυτά τα 7 Viral TikTok Sleep Hacks;

Χωρίς, λοιπόν, να μπούμε σε βαθύτερες αναλύσεις από ιατρικής πλευράς, επιλέξαμε τα 7+1 πιο δημοφιλή sleep hacks του TikTok και τα σχολιάζουμε… με τον δικό μας τρόπο για να απαντήσουμε αν έστω είναι πρακτικά ή απλώς… χιουμοριστικά! Expose ή respect; Ξεκινάμε!

1. «Τσάι από μαρούλι» πριν τον ύπνο

ΣΙΓΟΥΡΑ το σωστό είδος τσαγιού και βοτάνων μπορεί να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε. Αλλά μιλάμε για αυθεντικό… τσάι και βότανα και ΟΧΙ για μαρούλια!

Το viral sleep hack που δημοσιεύτηκε αρχικά από τον χρήστη του TikTok Shapla Hoque ισχυρίζεται ότι το μαρούλι έχει ιδιότητες που προάγουν τον ύπνο — και ότι το τσάι μαρουλιού μπορεί να σας κάνει να νυστάζεστε μέσα σε 30 λεπτά από την κατανάλωση.

Αλήθεια; ΟΧΙ! Μια επιστημονική δοκιμή σε ποντίκια έδειξε ότι το μαρούλι μπορεί να έχει κάποια επίδραση στη διάρκεια του ύπνου – αλλά όχι στην έναρξη του ύπνου.

Προτιμήστε καλύτερα να απολαύσετε τις θρεπτικές ιδιότητες του μαρουλιού όταν είστε ξύπνιοι… στη σαλάτα σας!

2. Το “Military Sleep Hack”

Γνωστή και ως στρατιωτική μέθοδος ύπνου, αυτή η μέθοδος που χρησιμοποιούν οι στρατιώτες για να κοιμούνται οποτεδήποτε, οπουδήποτε — ακόμα και στο πεδίο της μάχης.

Ξεκινάτε την τεχνική ξαπλώνοντας σε επίπεδη θέση και καθαρίζοντας το μυαλό σας. Στη συνέχεια χαλαρώνετε κάθε μυ του σώματός σας—από το κεφάλι μέχρι τα δάχτυλα των ποδιών σας.

Αλήθεια; ΌΧΙ! Πρόκειται ουσιαστικά για προοδευτική μυϊκή χαλάρωση – αλλά όχι εντελώς για ύπνο.

Δεν είναι κακή μέθοδος για να χαλαρώσετε από μια κουραστική μέρα, αλλά δεν είναι το μοναδικό που πρέπει να κάνετε για να χαλαρώσετε και να κοιμηθείτε αμέσως.

3. Χρήση κρυστάλλων

Αυτό το hack ισχυρίζεται ότι ορισμένοι κρύσταλλοι – όπως ο αμέθυστος, ο ροζ χαλαζίας και η φεγγαρόπετρα – μπορούν να σας βοηθήσουν να ηρεμήσετε το μυαλό σας και να αποκοιμηθείτε πιο εύκολα.

Αλήθεια; Όχι! Αντί να χρησιμοποιείτε κρυστάλλους για να σας βοηθήσουν να κοιμηθείτε, καλύτερα μετρήστε προβατάκια με τον παραδοσιακό τρόπο, καθώς ξαπλώνετε σε ένα αναπαυτικό στρώμα ιδανικό για τις ανάγκες σας!

Ύπνος φορώντας κάλτσες

4. Φορώντας κάλτσες στο κρεβάτι

Αυτό το απλό hack ύπνου ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ ότι σας παροτρύνει να φοράτε κάλτσες στο κρεβάτι για να κοιμηθείτε καλύτερα.

ΑΛΗΘΕΙΑ; Μπορεί και ΝΑΙ!

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε από το Journal of Physiological Anthropology παρατήρησε 6 νεαρούς άνδρες και εξέτασε πόσο καλά κοιμόντουσαν όταν φορούσαν κάλτσες στο κρεβάτι, σε σύγκριση με όταν δεν κοιμόντουσαν.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που φορούσαν κάλτσες στο κρεβάτι σχεδόν 8 λεπτά πιο γρήγορα από εκείνους που δεν το έκαναν. Κοιμήθηκαν επίσης για 32 λεπτά περισσότερο και βίωσαν σημαντικά λιγότερα νυχτερινά ξυπνήματα.

Το να φοράτε κάλτσες σίγουρα μπορεί να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε καλύτερα εάν αντιμετωπίζετε κρύα πόδια τη νύχτα. Ωστόσο, δεν σημαίνει ότι αυτό λειτουργεί για όλους! Όπως πάντα, επιλέγουμε να κάνουμε πράγματα που μας κάνουν να νιώθουμε άνετα προκειμένου να χαλαρώσουμε.

5. Η «Τεχνική» 4-7-8

Ωπα! Τι είναι αυτό; Η τεχνική 4-7-8 βοηθά στη μείωση του καρδιακού σας παλμού, κάτι που μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε κουρασμένοι. Εστιάζοντας στην αναπνοή σας, μπορείτε επίσης να ηρεμήσετε το μυαλό σας και να αποκοιμηθείτε πιο εύκολα. Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό εάν το άγχος ή η ανησυχία σας κρατούν ξύπνιους τη νύχτα.

Πώς να το κάνετε:

  • Εισπνεύστε αργά από τη μύτη σας για 4 δευτερόλεπτα
  • Κρατήστε την αναπνοή σας για 7 δευτερόλεπτα
  • Εκπνεύστε αργά από το στόμα σας για 8 δευτερόλεπτα
  • Επαναλάβετε όσο χρειάζεται

Αλήθεια; Αμέ! Και είναι τόσο εύκολο. Δοκιμάστε το απόψε — νομίζω ότι θα το βρείτε πολύ πιο αποτελεσματικό από το τσάι με μαρούλι!

6. Αρωματοθεραπεία

Η αρωματοθεραπεία χρησιμοποιεί αιθέρια έλαια από φυτά για να συμβάλει στην προώθηση της υγείας μέσω ευχάριστων μυρωδιών. Χρησιμοποιείται ως φυσική θεραπεία για πολλά προβλήματα υγείας, από βουλωμένη μύτη και στομαχικές διαταραχές έως αϋπνία.

Η όσφρησή σας συνδέεται απευθείας με τα κέντρα συναισθημάτων και μνήμης του εγκεφάλου σας. Γι’ αυτό κάποιες μυρωδιές έχουν τόσο έντονη και υποβλητική επίδραση πάνω σας. Για παράδειγμα, η μυρωδιά των σπιτικών μπισκότων της μαμάς σας ή η μυρωδιά του ωκεανού μετά από ένα παιδικό ταξίδι στην παραλία μπορεί να σας κάνει να νιώσετε ήρεμοι ή νοσταλγοί.

Αλήθεια; ΝΑΙ! Η αρωματοθεραπεία μπορεί να είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να σας βοηθήσει να έχετε έναν καλύτερο ύπνο. Εδώ είναι μερικά αιθέρια έλαια που προτείνω για καλύτερο ύπνο:

  • Λεβάντα
  • Βανίλια
  • Εσπεριδοειδές
  • Γιασεμί

7. Μείωση της θερμοκρασίας του υπνοδωματίου σας

Στην πραγματικότητα, όσον αφορά τον ύπνο, όσο πιο δροσερό τόσο το καλύτερο. Αυτό συμβαίνει επειδή οι υψηλές θερμοκρασίες μπορούν να σας κάνουν πιο πιθανό να σηκωθείτε κατά τη διάρκεια της νύχτας και μπορεί να μειώσουν τον χρόνο που περνάτε στον ύπνο REM.

Δεν πρόκειται τόσο για hack, όσο για μια γενική αλήθεια που ισχύει για το ιδανικό περιβάλλον κρεβατοκάμαρας και τη συστήνουμε και εμείς!

8. Το κατάλληλο στρώμα ύπνου

Καλοί μου αναγνώστες, αυτό είναι το καλύτερο «hack», το οποίο μάλιστα δουλεύει πιο σίγουρα από όλα! Όσο καλό κι αν είναι το περιβάλλον της κρεβατοκάμαρας, όσο ήρεμοι και χαλαροί κι αν είστε, όσο και να έχετε απολαύσει ένα ηρεμιστικό τσάι πριν τον ύπνο, αν δεν ξαπλώσετε σε ένα υπέροχο, αναπαυτικό στρώμα που «αγκαλιάζει» ιδανικά το σώμα σας και σας δημιουργεί κατευθείαν την ιδανική αίσθηση χαλάρωσης και ανακούφισης που επιθυμείτε, τότε κανένα κόλπο δεν μπορεί να το κάνει καλύτερα! Challenge this!

 

 

 

 

 

*Οι επιστημονικές πληροφορίες του άρθρου έχουν συνταχθεί από τον Michael Breus, Ph.D, The Sleep Doctor is a Diplomate of the American Board of Sleep Medicine and a Fellow of The American Academy of Sleep Medicine