Tips για ένα φρέσκο & καθαρό μαξιλάρι

Οι ειδικοί συμφωνούν ότι ο καλός ύπνος είναι απαραίτητος για τη σωματική και ψυχική υγεία. Ένας τρόπος για να προετοιμάσετε τον εαυτό σας για καλύτερο ύπνο είναι να βελτιστοποιήσετε το περιβάλλον της κρεβατοκάμαρας όπως και τα κλινοσκεπάσματα. Αυτό περιλαμβάνει τη φροντίδα του μαξιλαριού σας και την αντικατάστασή του, όταν είναι απαραίτητο, ώστε να σας παρέχει πάντα την κατάλληλη υποστήριξη.

Επειδή περνάμε τόσες πολλές ώρες στο κρεβάτι με το κεφάλι μας ακουμπισμένο στα μαξιλάρια μας, είναι επίσης απαραίτητο να προσέχουμε την ποιότητα και την καθαριότητα των μαξιλαριών. Το να μην αλλάζετε τακτικά μαξιλάρια μπορεί να οδηγήσει σε αλλεργικές αντιδράσεις και πόνο στον αυχένα.

Οι περισσότεροι ειδικοί συνιστούν την αντικατάσταση των μαξιλαριών κάθε 1 έως 2 χρόνια. Κάνοντας αυτό βοηθά να διασφαλίσετε ότι χρησιμοποιείτε μαξιλάρια που είναι υποστηρικτικά, καθαρά και απαλλαγμένα από αλλεργιογόνους παράγοντες.

Γενικά, θα μπορείτε να καταλάβετε πότε είναι ώρα να αντικαταστήσετε τα μαξιλάρια σας. Εάν ξυπνάτε με πόνο στον αυχένα ή αν δεν μπορείτε να βρείτε μια άνετη θέση ύπνου, μπορεί να σημαίνει ότι το μαξιλάρι σας δεν παρέχει πλέον την υποστήριξη που χρειάζεστε. Ακριβώς όπως με ένα στρώμα, θα πρέπει να αντικαθιστάτε τα μαξιλάρια όταν αρχίζουν να χαλαρώνουν ή να δημιουργούν εξογκώματα. Μπορεί επίσης να είναι καιρός να ψάξετε για νέα μαξιλάρια όταν παρατηρήσετε υπερβολικό κιτρίνισμα ή εάν οι αλλεργίες σας ενεργοποιούνται τη νύχτα.

Ορισμένα υλικά μαξιλαριού είναι πιο ανθεκτικά από άλλα. Για παράδειγμα, ένα μαξιλάρι από πολυεστέρα μπορεί να διαρκέσει λιγότερο σε σχέση με ένα μαξιλάρι από λατέξ. Εκτός από τον τύπο του υλικού, ρόλο μπορεί να παίξει και η ποιότητα των υλικών ή η πυκνότητα των αφρών. Η επιλογή ενός μαξιλαριού κατασκευασμένου με υλικά υψηλότερης ποιότητας έχει σε γενικές γραμμές και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

Καθαρίζετε τακτικά το μαξιλάρι και τη μαξιλαροθήκη σας για να προστατεύσετε το μαξιλάρι και να βελτιώσετε τη διάρκεια ζωής του. Θα πρέπει να πλένετε τις μαξιλαροθήκες σας κάθε φορά που πλένετε τα σεντόνια σας. Τα λάδια προσώπου και μαλλιών, ο ιδρώτας, τα σάλια και άλλες βρωμιές μπορούν επίσης να διαρρεύσουν μέσα από τις μαξιλαροθήκες και να παγιδευτούν στα μαξιλάρια σας, προκαλώντας κίτρινους λεκέδες στην επιφάνεια. Αυτές οι ουσίες μπορεί ακόμη και να φράξουν τους πόρους σας και να προκαλέσουν εξανθήματα σε άτομα με ευαίσθητο δέρμα.

Ένα παλιό μαξιλάρι μπορεί να συσσωρεύσει αλλεργιογόνα όπως ακάρεα σκόνης, μύκητες, μούχλα και τρίχωμα κατοικίδιων ζώων. Για μερικούς ανθρώπους, ο ύπνος κοντά σε αυτά τα αλλεργιογόνα μπορεί να προκαλέσει καταρροή ή βουλωμένη μύτη, φαγούρα στο δέρμα και ερεθισμένα μάτια που μπορεί να επηρεάσουν την ποιότητα του ύπνου. Η συχνή αντικατάσταση των μαξιλαριών σας ή η επένδυση σε ένα μαξιλάρι που έχει σχεδιαστεί για να είναι αντιμικροβιακό και να αναπνέει μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη αλλεργιών που σχετίζονται με το μαξιλάρι.

Οδηγίες φροντίδας και αντικατάστασης μαξιλαριού

Η παράταση της διάρκειας ζωής ενός μαξιλαριού απαιτεί τακτική φροντίδα και καθαρισμό. Κοινό στοιχείο σε κάθε περίπτωση είναι το στεγνό καθάρισμα με ένα καλά στραγγισμένο πανάκι με νερό:

Memory Foam: Ένα μαξιλάρι memory foam δεν πρέπει να τοποθετείται σε πλυντήριο ρούχων ή στεγνωτήριο. Αντίθετα, προτιμήστε το στεγνό καθάρισμα με ένα καλά στραγγισμένο πανάκι με νερό κάθε 2 μήνες. Τα μαξιλάρια αφρού μνήμης πρέπει να αντικαθίστανται κάθε 2 έως 3 χρόνια.

Polyfoam: Όπως συμβαίνει με τα μαξιλάρια αφρού μνήμης, τα μαξιλάρια από πολυαφρό μπορούν να καθαρίζονται με ένα πολύ καλά στραγγισμένο πανάκι με νερό κάθε 2 έως 3 μήνες. Τα μαξιλάρια από πολυαφρό τείνουν να διαρκούν 2 έως 3 χρόνια πριν χρειαστεί να αντικατασταθούν.

Πούπουλο/Φτερό: Πλένετε αυτά τα μαξιλάρια κάθε 3 έως 6 μήνες με στεγνό καθάρισμα με ένα καλά στραγγισμένο πανάκι με νερό. Προτιμότερο διάστημα αντικατάστασης είναι κάθε 1 έως 3 χρόνια ανάλογα με τη χρήση. Μπορείτε να πείτε ότι είναι ώρα για αντικατάσταση, εάν το μαξιλάρι δεν επανέλθει στο κανονικό του σχήμα αφού το διπλώσετε στη μέση.

Πολυεστέρας: Για τα μαξιλάρια από πολυεστέρα προτιμήστε επίσης στεγνό καθάρισμα με ένα καλά στραγγισμένο πανάκι με νερό κάθε 3 έως 6 μήνες. Τα πολυεστερικά μαξιλάρια είναι από τα λιγότερο ανθεκτικά και πρέπει να αντικαθίστανται κάθε 6 μήνες έως 2 χρόνια.

Λατέξ: Αποφύγετε να πλένετε μαξιλάρια λατέξ σε πλυντήριο ρούχων. Μπορείτε να εντοπίσετε καθαρούς λεκέδες και να πλένετε με στεγνό καθάρισμα στο χέρι με ένα καλά στραγγισμένο πανάκι με νερό κάθε 2 έως 3 μήνες. Θα πρέπει να αντικαθιστάτε το μαξιλάρι από λατέξ σας κάθε 2 έως 4 χρόνια.

 

Τις επιστημονικές πληροφορίες του άρθρου έχει επιμεληθεί η Lauren Fountain, πιστοποιημένη Sleep Coach με εκτενή εμπειρία στην έρευνα και τη δοκιμή μιας μεγάλης ποικιλίας προϊόντων ύπνου.