Ποιο είναι το ιδανικό στρώμα για κάθε ηλικία και στάδιο της ζωής σου;

Μήπως είναι ώρα να επενδύσεις σε ένα στρώμα που θα σε στηρίζει καλύτερα και θα βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου σου;

Οι έφηβοι χρειάζονται διαφορετικού τύπου και μεγέθους στρώμα απ’ αυτό που έχουν ανάγκη οι ηλικιωμένοι. Οι έγκυες γυναίκες έχουν τις δικές τους ξεχωριστές ανάγκες, όπως και τα παιδιά. Το κλειδί για καλό ύπνο καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας είναι να κατανοήσουμε ότι το στρώμα μας πρέπει να αλλάζεται ανάλογα με την ηλικία και το στάδιο της ζωής μας.

Πράγματι, το στρώμα, όπως και κάθε αντικείμενο, έχει ημερομηνία λήξης, και πρέπει να το αλλάζουμε αν θέλουμε να έχουμε το βέλτιστο αποτέλεσμα στον ύπνο μας. Το πότε πρέπει να γίνεται αυτή η αλλαγή εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Ένας από αυτούς τους παράγοντες αφορά και την ηλικία μας.

Παιδιά

Είναι συνηθισμένο φαινόμενο, όταν τα παιδιά μεγαλώσουν αρκετά για ν’ αφήσουν την κούνια, οι γονείς να επιλέγουν ένα αρκετά μεγάλο κρεβάτι και αντίστοιχο στρώμα, με το σκεπτικό ότι θα το χρησιμοποιήσουν και ως έφηβοι. Είναι λανθασμένο σκεπτικό, αφενός διότι ένα στρώμα πρέπει να αλλάζεται συχνότερα από αυτό το διάστημα αλλά, και διότι τα παιδιά έχουν διαφορετικές ανάγκες από τους εφήβους. Προτιμήστε ένα μέτριο, άνετο και σταθερό παιδικό στρώμα, φτιαγμένο από φυσικά υλικά.

Έφηβοι

Υπάρχουν 3 πράγματα που πρέπει να σκεφτείτε πριν αγοράσετε στρώμα για το έφηβο παιδί σας:

  1. Μέγεθος: Σε αυτή την ηλικία τα παιδιά μεγαλώνουν πολύ γρήγορα. Έτσι, προτιμήστε να αγοράσετε ένα κανονικού μεγέθους στρώμα, σαν να πρόκειται για ενήλικα.

  2. Διάρκεια ύπνου: Εάν πρόκειται να αγοράσετε ένα στρώμα για ένα παιδί που σε 2 – 3 χρόνια θα φύγει από το σπίτι για να σπουδάσει, και θα επιστρέφει μόνο για διακοπές, προτιμήστε ένα οικονομικό foam στρώμα.

  3. Σε ποια στάση κοιμάται: Η στάση του ύπνου είναι κάτι που πρέπει να λαμβάνεται υπόψη από όλους όσοι αγοράζουν καινούριο στρώμα, αλλά ισχύει ιδιαίτερα για τους εφήβους. Για περισσότερες πληροφορίες διαβάστε ένα παλαιότερο άρθρο μας ΕΔΩ.

Έγκυες

Η εγκυμοσύνη διαρκεί μόλις 9 μήνες, οπότε μάλλον δεν αγοράζει κάποια στρώμα για να το χρησιμοποιήσει μόνο εκείνη την περίοδο. Όμως, αν κάποια γυναίκα προγραμματίζει την απόκτηση παιδιών, τότε καλό είναι να σκεφτεί από πριν να αποκτήσει ένα στρώμα που θα είναι ιδανικό και για την περίοδο της εγκυμοσύνης.

Συνήθως, οι έγκυες ενθαρρύνονται να κοιμούνται στο πλάι, οπότε, ένα μαλακό στρώμα, που όμως βοηθάει τη σπονδυλική στήλη να ευθυγραμμίζεται, είναι ιδανικό. Επίσης, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, πολλές γυναίκες βιώνουν πόνους στην πλάτη. Προκειμένου να αποφευχθεί αυτό, πρέπει το στρώμα στο οποίο κοιμούνται να είναι ποιοτικό και να προσφέρει επαρκή στήριξη στο κορμί.

Σημαντική επίδραση στην ανακούφιση από πόνους έχει και η επιλογή του κατάλληλου μαξιλαριού.

Μεσήλικες

Η ποιότητα και η ποσότητα του ύπνου μειώνεται με την ηλικία, κάτι που κάνει την επιλογή του στρώματος για τους ενήλικες μια κρίσιμη απόφαση. Ο καλός ύπνος στην ενήλικη ζωή μας έχει ευεργετικές συνέπειες και για τη μελλοντική μας υγεία, καθώς βοηθάει στη μείωση των πιθανοτήτων εμφάνισης Alzheimer ή καρδιακών νοσημάτων.

Το στρώμα στο οποίο κοιμάστε παίζει σημαντικό ρόλο στη διάρκεια του ύπνου, συνεπώς, μπορούμε να πούμε ότι για έναν ενήλικο άνθρωπο στη μέση ηλικία, το κρεβάτι (χάρη στο στρώμα) είναι το πιο σημαντικό έπιπλο του σπιτιού του. Φροντίστε να επενδύσετε σε ένα ποιοτικό στρώμα που να προσφέρει ιδανική στήριξη στο σώμα και τη σπονδυλική στήλη.

Ηλικιωμένοι

Οι αρθρίτιδες και ο πόνος στη μέση και τη πλάτη είναι συνηθισμένα φαινόμενα σε μεγάλο ποσοστό των ατόμων της τρίτης ηλικίας. Γι’ αυτό, έχουν ανάγκη από ένα στρώμα στιβαρό, όπως ένα memory foam ή latex. Ένα στρώμα που προσφέρει στήριξη στην πλάτη και διατηρεί τη σπονδυλική στήλη στη σωστή θέση είναι κάτι που πρέπει να επιδιώκει κάθε άνθρωπος, αλλά για έναν ηλικιωμένο έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *