Γιατί ο ποιοτικός ύπνος είναι απαραίτητος στη ζωή ενός εφήβου

Ο ύπνος είναι από τις πρώτες λειτουργίες που επηρεάζεται στην περίοδο της εφηβείας. Οι νέες βιολογικές διεργασίες που συντελούνται στη ζωή του έφηβου, σε συνδυασμό με τις καινούριες κοινωνικές συνθήκες που ανακαλύπτει, προκαλούν τη διάθεση για ξενύχτι αλλά και την ψευδαίσθηση ότι ακόμα και ο λίγος ύπνος είναι αρκετός.

Κι όμως, ο ύπνος σε αυτή την ηλικιακή ομάδα αποτελεί έναν από τους πιο καθοριστικούς παράγοντες τόσο για την σωματική, όσο και για την ψυχική υγεία, βοηθώντας έναν έφηβο να είναι αποδοτικός στο σχολείο και ψύχραιμος απέναντι σε όλες τις καταστάσεις που καλείται να διαχειριστεί.

Σύμφωνα με το National Sleep Foundation, η παραβίαση ενός κανονικού προγράμματος ύπνου για τον έφηβο μπορεί να έχει σημαντικά αρνητικές συνέπειες: από την υπνηλία, η οποία δυσκολεύει καθημερινά την επικοινωνία με την οικογένεια, τους φίλους και την απόδοση στο σχολείο, μέχρι την κακή ψυχολογία που αυξάνει το στρες, προκαλώντας επιπλέον άγχος στην καθημερινότητα του έφηβου.

Για να αποφύγετε όλες αυτές τις δυσάρεστες συνέπειες, οι experts ύπνου της Orion Strom προτείνουν πέντε μικρά -αλλά αποτελεσματικά- tips που βοηθούν κάθε έφηβο να απολαμβάνει έναν ποιοτικό ύπνο κάθε βράδυ!

  • 8 έως 10 ώρες ύπνου κάθε βράδυ: Οι έφηβοι χρειάζονται περίπου 8 έως 10 ώρες ύπνου κάθε βράδυ για να λειτουργήσουν καλύτερα στη διάρκεια της ημέρας. Οι περισσότεροι έφηβοι, ωστόσο, δεν κοιμούνται αρκετά. Μελέτες αναφέρουν ότι μόνο το 15% κοιμάται σύνολο 8 1/2 ώρες στην περίοδο του σχολείου.
  • Δροσερό, ήσυχο & σκοτεινό δωμάτιο: Κάντε το δωμάτιό σας ιδανικό για ύπνο! Φροντίστε να έχει αεριστεί σωστά, ενώ προτιμήστε να σβήσετε όλα τα φώτα, αφήνοντας μόνο το έντονο φως το πρωί να σας να ξυπνήσει.
  • Συνεπές πρόγραμμα ύπνου: Οι σταθερές ώρες στα ωράρια ύπνου βοηθούν σημαντικά έναν έφηβο, ώστε να νυστάζει την κατάλληλη ώρα και να ξυπνά χορτάτος και ξεκούραστος από μόνος του. Κατά προτίμηση, οι καλύτερες ώρες για ύπνο είναι μετά τις 11 μ.μ.
  • Όχι μαθήματα την τελευταία στιγμή: Ό,τι προλάβατε να κάνετε από διάβασμα και μαθήματα μέσα στην ημέρα, έγινε! Δεν υπάρχει λόγος για κανέναν έφηβο να προσπαθεί νυσταγμένος να τελειώσει τα μαθήματά του, στερώντας τον εαυτό του από πολύτιμες ώρες ξεκούρασης.
  • Αποφύγετε τηλεόραση, υπολογιστή ή κινητό πριν τον ύπνο: Οι ηλεκτρονικές συσκευές αποτελούν πηγές υπερπληροφόρησης που «βομβαρδίζουν» το μυαλό και δεν το αφήνουν να χαλαρώσει, ενώ και η ακτινοβολία διεγείρει αρνητικά τις αισθήσεις, διαταράσσοντας τη φυσική διάθεση για ύπνο.